Ο πληθωρισμός στην Γερμανία επιβραδύνθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών, δίνοντας ώθηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων, εν μέσω της αβεβαιότητας για τους δασμούς στις ΗΠΑ.
Οι τιμές καταναλωτή προχώρησαν κατά 2,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, από 2,3% τον Μάρτιο, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία σήμερα (30.4.2025). Αυτό είναι λίγο πάνω από τη μέση εκτίμηση του 2,1%, σε έρευνα του Bloomberg. Το κόστος των υπηρεσιών στην Γερμανία επιταχύνθηκε, αλλά μπορεί να επηρεάστηκε από τις διακοπές του Πάσχα που πέφτουν αργότερα φέτος. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ακολουθούν αριθμούς από τη Γαλλία και την Ισπανία που παρουσιάστηκαν ταχύτερα από το αναμενόμενο, αν και η μέτρηση της Γαλλίας ήταν η χαμηλότερη από τον Φεβρουάριο του 2021.
Τα στοιχεία που αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή (2.5.2025) αναμένεται να δείξουν ότι οι τιμές της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 2,1% σε σχέση με πέρσι τον Απρίλιο, ελαφρώς χαμηλότερα από τον προηγούμενο μήνα και λίγο πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%. Μια υποκείμενη μέτρηση που αφαιρεί ασταθή στοιχεία όπως η ενέργεια εκτιμάται ότι σημείωσε άνοδο.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ ακούγονται αισιόδοξοι για τον πληθωρισμό τελευταία και προετοιμάζουν άλλη μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο μετά την έβδομη μείωση στον τρέχοντα κύκλο αυτόν τον μήνα. Επισημαίνουν όμως και την «εξαιρετική αβεβαιότητα», κυρίως λόγω των δασμών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Η οικονομία της ζώνης του ευρώ επεκτάθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν το πρώτο τρίμηνο. Όμως, η πρόοδος του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 0,4% -διπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο- δεν περιλαμβάνει τις επιπτώσεις από την Ημέρα Απελευθέρωσης του Τραμπ νωρίτερα αυτό το μήνα.
Έχοντας κατά νου ότι οι εισφορές είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιβαρύνουν την ανάπτυξη, οι επενδυτές τιμολογούν δύο ή τρεις ακόμη μειώσεις επιτοκίων το 2025. Ορισμένοι οικονομολόγοι βλέπουν την πιθανότητα ακόμη περισσότερων, ενώ η Franklin Templeton δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αρχίσει να σκέφτεται μια αύξηση μέχρι το τέλος του έτους.