Καθώς ο χρόνος για την επόμενη ΔΕΘ λιγοστεύει, τα σενάρια για το ποια μέτρα μείωσης φόρων θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, δίνουν και παίρνουν.
Όπως έχει γίνει ξεκάθαρο και από τον πρωθυπουργό και από τον υπουργό Οικονομικών, η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να συλλέγει προτάσεις μείωσης φόρων και βαρών, ειδικά για τη μεσαία τάξη, και το καλοκαίρι, όταν θα έχει διαθέσιμη την πραγματική εικόνα του «κουμπαρά» να αποφασίσει, προετοιμαζόμενη για τις επίσημες ανακοινώσεις στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.
Άλλωστε, όπως ξεκαθάρισε στους υπουργούς του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, θα πρέπει να κρατηθεί «χαμηλά ο πήχης» των προσδοκιών. Την ίδια στιγμή, αν όλα τα μέτρα ελάφρυνσης τα οποία συζητιούνται γινόντουσαν ένα άθροισμα, τότε θα έβγαινε ένας «λογαριασμός« αρκετών δισ. ευρώ, αντικειμενικά μη ρεαλιστικός και σίγουρα όχι δημοσιονομικά βιώσιμος.
Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στο newsit.gr, ξεκαθαρίζουν το τοπίο σε σχέση με το ποιες είναι οι τρεις προτεραιότητες της κυβέρνησης και ποια μέτρα πραγματικά συζητιούνται.
Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως «βαρύγδουπα» σενάρια όπως είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ακόμα και αν έχουν υπάρξει προς στιγμή ως ιδέα, δεν σημαίνει και πως συζητιούνται για να εφαρμοστούν.
Σε σχέση δε με την επερχόμενη ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας για το όριο απαλλαγής ΦΠΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξηγούν πως η οδηγία δεν ορίζει πώς θα διαμορφώσει η κάθε χώρα το όριο, κι ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία ανοιχτή συζήτηση για την αλλαγή του, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως είναι μια απόφαση με αποτύπωμα για την οικονομία, καθώς δεν είναι δημοσιονομικά ουδέτερη.
Έτσι, από το σύνολο των σεναρίων για πιθανά μέτρα φοροελαφρύνσεων τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι και συζητιούνται ως ενδεχομένως ανακοινώσιμα στη ΔΕΘ, είναι:
1. Αλλαγές στη φορολογία του εισοδήματος από μισθώματα ακινήτων
Πρώτη και κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησης στη λίστα με τα πιθανά μέτρα είναι μια παρέμβαση στην κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων με την εισαγωγή νέων κλιμακίων, καθώς «αφουγκράζεται» τα παράπονα των ιδιοκτητών για τα μεγάλα φορολογικά βάρη στα οποία είναι έκθετοι, ενισχύοντας έτσι την προσφορά στέγης. Υπενθυμίζεται πως τα εισοδήματα από μισθώματα ακινήτων έως σήμερα φορολογούνται ως εξής:
- Με συντελεστή 15% μέχρι το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος 12.000 ευρώ.
- Με συντελεστή 35% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ.
- Με συντελεστή 45% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος πάνω από 35.000 ευρώ.
2. Κλίμακες φορολογίας εισοδήματος
Στο επίπεδο της γενικής συζήτησης, χωρίς την ίδια προτεραιοποίηση με μισθώματα, συζητείται το ζήτημα των αλλαγών στην φορολογία εισοδήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, και εδώ ο στόχος είναι η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, και συγκεκριμένα όσων φορολογουμένων έχουν εισοδήματα μεταξύ 20.000 και 50.000 ευρώ, με την προσθήκη ενδιάμεσων συντελεστών στη φορολογική κλίμακα.
Εξετάζεται ακόμα η αύξηση του εισοδηματικού ορίου, πάνω από το οποίο θα εφαρμόζεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής, ο οποίος σήμερα ανέρχεται σε 44% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ.
3. Αλλαγές συνολικά στα τεκμήρια
Σύμφωνα με τις ίδιες αρμόδιες πηγές, στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου συζητείται έντονα η παρέμβαση συνολικά στα τεκμήρια, και διαβίωσης και ελαχίστου εισοδήματος ελευθέρων επαγγελματιών, με την έμφαση ωστόσο να τίθεται στα πρώτα.
Στο ζήτημα έχουν αναφερθεί πολλάκις τα στελέχη του οικονομικού επιτελείο. Τα σενάρια τα οποία έχουν πέσει στο τραπέζι της κυβέρνησης αφορούν την μείωση τεκμηρίων κατά 30%.
Την μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς το έχουν προαναγγείλει ανοιχτά τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Οι σκέψεις αφορούν την μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%.
Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως τα πάντα είναι υπό αίρεση, μέχρι τον Ιούλιο που η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να γνωρίζουν την δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας και να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις.