Προσπάθεια να περιοριστεί η κερδοσκοπία στην αγορά και η μείωση τιμών ενόψει χειμώνα.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ταχθεί υπέρ της μεγαλύτερης ευελιξίας στους κανόνες αναπλήρωσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την κερδοσκοπία στην αγορά και να συμβάλει στη μείωση των τιμών ενόψει του επόμενου χειμώνα.
Η σχετική πρόταση θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια που θα διεξαχθεί στο Στρασβούργο από τις 5 έως τις 8 Μαΐου, βασιζόμενη σε σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε ήδη από την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Κοινοβουλίου.
Κεντρικό σημείο της πρότασης αποτελεί η παράταση του υφιστάμενου κανονισμού για την αποθήκευση φυσικού αερίου, ο οποίος θεσπίστηκε το 2022 ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση που πυροδοτήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αν δεν υπάρξει παράταση, το ισχύον πλαίσιο θα λήξει στο τέλος του 2025, ενώ η πρόταση του Κοινοβουλίου προβλέπει επέκταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027.
Η διατήρηση και αναθεώρηση του κανονισμού στοχεύει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και της σταθερότητας της αγοράς φυσικού αερίου στην ΕΕ.
Στο σχέδιο περιλαμβάνεται η πρόταση για μείωση του υποχρεωτικού στόχου πλήρωσης των αποθηκών φυσικού αερίου από 90% σε 83%, ο οποίος θα πρέπει να επιτυγχάνεται σε χρονικό παράθυρο μεταξύ 1ης Οκτωβρίου και 1ης Δεκεμβρίου κάθε έτους.
Το μέτρο θεωρείται ότι θα βοηθήσει στην ισορροπία μεταξύ ασφάλειας εφοδιασμού και οικονομικής αποδοτικότητας, προκειμένου να αποφευχθούν τεχνητές αυξήσεις τιμών που επιβαρύνουν καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Παράλληλα, προτείνεται η δυνατότητα αποκλίσεων έως και τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες για τα κράτη μέλη, σε περιπτώσεις κρίσεων στην αγορά ή αυξημένης ζήτησης. Σε εξαιρετικές περιστάσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να εγκρίνει επιπλέον αποκλίσεις κατά τέσσερις μονάδες, υπό την προϋπόθεση ότι το επίπεδο πλήρωσης δεν θα πέσει κάτω από το όριο ασφαλείας του 75%.
Η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μεγαλύτερη ευελιξία στην αναπλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου αφορά άμεσα και την Ελλάδα, για τους εξής λόγους:
- Η Ελλάδα, όπως και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, υποχρεούται να τηρεί ελάχιστα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου. Αν και δεν διαθέτει μεγάλες υπόγειες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, εξαρτάται από διασυνδεδεμένες υποδομές, όπως η Ρεβυθούσα, αλλά και αποθήκες σε γειτονικές χώρες.
- Η ευελιξία θα διευκολύνει τη χώρα να καλύπτει τις ανάγκες της χωρίς υπερβολικό κόστος.
- Αν μειωθούν οι τεχνητές πιέσεις στην αγορά για έγκαιρη και μαζική πλήρωση των αποθηκών, οι τιμές του φυσικού αερίου μπορεί να σταθεροποιηθούν ή και να υποχωρήσουν. Αυτό έχει θετική επίδραση σε νοικοκυριά και βιομηχανία στην Ελλάδα, όπου το ενεργειακό κόστος είναι κρίσιμος παράγοντας ανταγωνιστικότητας.
- Με τη δυνατότητα απόκλισης από τους στόχους πλήρωσης αποθηκών σε περίπτωση διακοπών ή αυξημένης ζήτησης, η Ελλάδα αποκτά μεγαλύτερη ευχέρεια να αντιμετωπίζει αιχμές ζήτησης τον χειμώνα ή προβλήματα εφοδιασμού από χώρες προέλευσης του LNG και των αγωγών.