Συναγερμό σημαίνουν οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες του κόσμου, η Amazon και η Apple, εξαιτίας των έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων και της οικονομικής αβεβαιότητας, αφού οι εμπορικές πολιτικές και οι δασμοί που έχουν επιβληθεί -στο πλαίσιο των πολιτικών του Ντόναλντ Τραμπ- αρχίζουν να αφήνουν το αποτύπωμά τους.
Όλους αυτούς τους παράγοντες επικαλέστηκε η Amazon.com όταν εξέδωσε αργά χθες Πέμπτη (1.5.2025) την πρόβλεψη ότι τα κέρδη της θα πέσουν δισεκατομμύρια δολάρια κάτω από τις προσδοκίες της Wall Street. «Κανείς από εμάς δεν γνωρίζει ακριβώς πού θα κατασταλάξουν οι δασμοί ή πότε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Andy Jassy και πως τα μελλοντικά της αποτελέσματα είναι «εγγενώς απρόβλεπτα».
Τα τριμηνιαία κέρδη τόσο της Amazon όσο και της Apple, έθεσαν σε πλήρη επίδειξη το πώς οι εμπορικοί πόλεμοι του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απειλούν τα αποτελέσματα ακόμη και των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας – τουλάχιστον εκείνων που δραστηριοποιούνται στην πώληση φυσικών πραγμάτων.
Η κατασκευάστρια εταιρεία iPhone προειδοποίησε τους επενδυτές χθες ότι οι δασμοί θα αυξήσουν το κόστος της κατά 900 εκατομμύρια δολάρια σε αυτό το τρίμηνο. Σε μια πιθανή πρόγευση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει:
Οι πωλήσεις της Apple στην Κίνα -όπου ο Τραμπ έχει επικεντρώσει μεγάλο μέρος του εμπορικού του πολέμου- δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες των επενδυτών. Ήταν ένα τελείως διαφορετικό μήνυμα από αυτό που έστειλαν άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στα κέρδη τους. Τα αποτελέσματα της Microsoft, της Meta Platforms και της Alphabet έδειξαν ότι, προς το παρόν, είναι business as usual κατά την πώληση ψηφιακών αγαθών, όπως διαφημίσεις λογισμικού και υπηρεσίες cloud computing.
Βέβαια η μεγάλη διαφορά είναι ότι οι φόροι εισαγωγής δεν ισχύουν για τις εγκαταστάσεις του Microsoft Word ή τις διαφημίσεις στο YouTube με τον ίδιο τρόπο που ισχύουν για μια νέα καφετιέρα που αγοράστηκε από το Amazon. Επιπλέον, οι κύριοι πελάτες για το λογισμικό και το cloud computing είναι επιχειρήσεις, οι οποίες δεν τρομάζουν τόσο γρήγορα όσο οι καταναλωτές.
Οι επιχειρήσεις λαμβάνουν αγοραστικές αποφάσεις πιο μακριά στο μέλλον και υπόκεινται λιγότερο στις μεταβολές των δονήσεων. Οι σημερινοί προϋπολογισμοί διατέθηκαν πιθανότατα πριν από έξι μήνες.
Οι μετοχές της Amazon σημείωσαν πτώση 1% στη Νέα Υόρκη σήμερα Παρασκευή (2.5.2025). Η Apple σημείωσε πτώση 5%. Η εταιρεία παίρνει «πλήρη βαθμό για τη διαφάνεια και την ανθεκτικότητα, αλλά οι μακροοικονομικοί αντίξοοι άνεμοι και οι δασμοί οδηγούν σε μέτρια μείωση των εκτιμήσεων για τα κέρδη», δήλωσε ο αναλυτής της JPMorgan Samik Chatterjee, ακόμη και αν η εταιρεία αξιοποιεί το «παγκόσμιο κατασκευαστικό της αποτύπωμα για να περιορίσει» τον αντίκτυπο.
Ωστόσο, η σχετική ασφάλεια που φαίνεται να έχουν εταιρείες όπως η Google ενδέχεται να μην κρατήσει για πολύ. Ακόμη και οι εταιρείες που πωλούν ψηφιακά αγαθά υπόκεινται σε δασμούς με τη μορφή του εξοπλισμού και των υποδομών που πρέπει να αγοράσουν για να υποστηρίξουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Και η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών απειλεί να επηρεάσει και τους πελάτες τους.
Η Meta δήλωσε ότι θα δαπανήσει δισεκατομμύρια περισσότερα για υποδομές κέντρων δεδομένων φέτος απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, εν μέρει λόγω της αύξησης του κόστους του υλικού για τη λειτουργία αυτών των κέντρων.
Η Microsoft αύξησε τις τιμές στις κονσόλες παιχνιδιών Xbox χθες, επικαλούμενη υψηλότερο κόστος ανάπτυξης. Απλώς μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να φτάσουν οι οικονομικές διαταραχές στους προμηθευτές που είναι προσανατολισμένοι στις επιχειρήσεις. Εάν το κόστος αυξηθεί για τις εταιρείες σε όλη την Αμερική, θα τους μείνουν λιγότερα μετρητά για να αγοράσουν, για παράδειγμα, διαφημίσεις στο Facebook.
Η International Business Machines προειδοποίησε τους επενδυτές τον περασμένο μήνα ότι η οικονομική αβεβαιότητα μπορεί να κάνει τους πελάτες της να σταματήσουν να αγοράζουν. Η Meta και η Microsoft έχουν προσθέσει προειδοποιήσεις στις οικονομικές τους εκθέσεις φέτος σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις των αλλαγών στην εμπορική πολιτική.
«Οι αλλαγές στις παγκόσμιες εμπορικές πολιτικές, όπως οι περιορισμοί στο διεθνές εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των δασμών και άλλων ελέγχων στις εισαγωγές ή τις εξαγωγές, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένες προκλήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού, αστάθεια του κόστους και αβεβαιότητα για τους καταναλωτές και την οικονομία», ανέφερε η Microsoft σε κανονιστική κατάθεση την Τετάρτη (30.4.2025). Αυτά «μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων μας».