Το νέο πλαίσιο προβλέπει αυστηρότερες διαδικασίες για στρατηγικούς τομείς όπως τα μέσα ενημέρωσης, οι κρίσιμες πρώτες ύλες και οι υποδομές μεταφορών.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη διαπραγματευτική του θέση για την αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τους ελέγχους στις ξένες επενδύσεις, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση των ενδεχόμενων απειλών για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη. Με 378 ψήφους υπέρ, 173 κατά και 24 αποχές, οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού εποπτείας, καθιστώντας υποχρεωτικούς τους ελέγχους για όλα τα κράτη μέλη και επεκτείνοντας την εμβέλεια της νομοθεσίας και στις έμμεσες επενδύσεις που προέρχονται από τρίτες χώρες.
Το νέο πλαίσιο προβλέπει αυστηρότερες διαδικασίες για στρατηγικούς τομείς όπως τα μέσα ενημέρωσης, οι κρίσιμες πρώτες ύλες και οι υποδομές μεταφορών, ενώ ενισχύεται και η δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρεμβαίνει με δική της πρωτοβουλία ή σε περιπτώσεις διμερών διαφορών μεταξύ κρατών μελών. Η Επιτροπή αποκτά ρυθμιστική εξουσία σε περίπτωση διαφωνιών, με σκοπό τη διασφάλιση μιας συνεκτικής ευρωπαϊκής προσέγγισης.
Επιπλέον, η αναθεώρηση επεκτείνει την εποπτεία και σε περιπτώσεις όπου ο άμεσος επενδυτής εντός της ΕΕ ελέγχεται στην ουσία από πρόσωπα ή νομικά σχήματα τρίτων χωρών. Στην περίπτωση που εντοπιστούν κίνδυνοι, η αρμόδια ελεγκτική αρχή θα έχει τη δυνατότητα είτε να εγκρίνει την επένδυση υπό όρους, με μέτρα περιορισμού των επιπτώσεων, είτε να την απορρίψει.
Ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου, Raphaël Glucksmann, υπογράμμισε την ανάγκη εξορθολογισμού του υπάρχοντος κατακερματισμένου συστήματος, χαρακτηρίζοντάς το ανεπαρκές για την αντιμετώπιση των σύγχρονων γεωπολιτικών και οικονομικών προκλήσεων. Όπως τόνισε, το νέο πλαίσιο διατηρεί την ενιαία αγορά της ΕΕ ανοιχτή και ελκυστική, ενώ παράλληλα προστατεύει τη στρατηγική της αυτονομία και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.