Η «R» αποκαλύπτει τι περιλαμβάνει η δικογραφία για τους 65 κατηγορουμένους που εξαπάτησαν εκατοντάδες πολίτες.
Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΟΥΡΕΛΗ – ΠΗΓΗ: Realnews
Mία 55χρονη αρχηγός, πέντε υπάλληλοι και μία προϊσταμένη κτηματολογικών γραφείων της Αττικής, μία υπάλληλος εφορίας, δώδεκα δικηγόροι, αλλά και μεσίτες, αρχιτέκτονες, μηχανικοί και δεκάδες ιδιώτες συνθέτουν το παζλ της εγκληματικής οργάνωσης με τα «γρηγορόσημα» που εξάρθρωσαν οι Εσωτερικές Υποθέσεις.
Η Realnews αποκαλύπτει διαλόγους και ντοκουμέντα που «έκαψαν» τους κατηγορουμένους. «Εγκέφαλος» στην υπόθεση φέρεται μια 55χρονη από την Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζει αρκετά χρόνια στην Ελλάδα, ενώ εργαζόταν σε εταιρεία real estate. Ηρθε σε ρήξη με τον εργοδότη της και μεταπήδησε σε κατασκευαστική εταιρεία. Τις επαφές που είχε χτίσει με τα κτηματολογικά γραφεία φαίνεται να τις αξιοποίησε στο έπακρο για προσωπικό της όφελος.
Στο σπίτι της εντοπίστηκαν 29.175 ευρώ, τα οποία κατασχέθηκαν, καθώς και ένα σημειωματάριο, χειρόγραφες σημειώσεις και έγγραφα που σχετίζονται με τα κτηματολογικά γραφεία. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η ίδια δεν παρουσίαζε την επίμαχη περίοδο καμία επαγγελματική δραστηριότητα που να σχετιζόταν με τη διεκπεραίωση υποθέσεων στο Ελληνικό Κτηματολόγιο.
Η 55χρονη Ουκρανή ήταν επιφορτισμένη με την επιμέλεια και την υλοποίηση του επιχειρησιακού σκέλους. Ηταν η μόνη που βρισκόταν σε απευθείας επικοινωνία με τους υπαλλήλους των κτηματολογικών γραφείων της Αττικής και είχε απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτά. Ηταν ιδιαίτερα συγκεντρωτική, καθώς ήταν εκείνη που παρέδιδε στους υπαλλήλους τα στοιχεία των αιτήσεων των πελατών, τα οποία παραλάμβανε από έναν συγκατηγορούμενό της, ιδιώτη, είτε μέσω Viber, είτε με έγγραφη λίστα.
Αποκλειστικά εκείνη βρισκόταν διά ζώσης μαζί τους, ώστε να της παραδώσουν το χρηματικό ποσό που είχαν συμφωνήσει. Ενδεικτικός είναι ο διάλογος που κατέγραψε ο «κοριός» των «Αδιάφθορων». Ο ιδιώτης την ενημερώνει ότι «σου έστειλα στο Viber δύο καινούργια» και της ζητά να συναντηθούν για να της δώσει χρήματα: «Εχει βγει και άλλη πράξη. Οπότε είμαστε στα 2.700 τώρα και τα έχω πάνω μου».
Η «εγκέφαλος» του ζητά περισσότερα χρήματα, λέγοντάς του χαρακτηριστικά: «Βάλε τρία χιλιάρικα για να ολοκληρώσουμε. Γιατί δίνω από εδώ και από εκεί», για να πάρει την απάντηση: «Θα σου φέρω τριάμισι χιλιάρικα να έχουμε έναν “αέρα”, θα τα βρούμε μετά».
Πράγματι, οι δυο τους συναντήθηκαν σε ένα πάρκινγκ, όπου ο άνδρας έβγαλε από το πορτμπαγκάζ έγγραφα και χρήματα και της τα έδωσε, χωρίς να γνωρίζει ότι τη συνάντηση παρακολουθούσαν και φωτογράφιζαν και οι «ράμπο» των Εσωτερικών Υποθέσεων.
Τα ραντεβού
Πολύ συχνά η 55χρονη επισκεπτόταν διάφορα κτηματολογικά γραφεία με σκοπό την ταχύτερη δυνατή έκδοση των επίμαχων εγγράφων-πιστοποιητικών. Ο φωτογραφικός φακός την απαθανάτισε να εισέρχεται στο Κτηματολογικό Γραφείο Χαλανδρίου, αλλά και να συναντά μια υπάλληλο του Κτηματολογικού Γραφείου Αθηνών, έξω από την υπηρεσία της.
Σε τηλεφωνικές συνομιλίες της με τη συγκεκριμένη υπάλληλο, ακούγεται να της λέει «κουβαλώ διάφορα από εδώ λεφτά, δεν είσαι η μοναδική», ενώ της προτείνει να συναντηθούν διότι «σου έχω ετοιμάσει το δώρο σου».
Ολες οι συναντήσεις με τους κατηγορούμενους υπαλλήλους γίνονταν εκτός των κτηματολογικών γραφείων, σε πάρκινγκ, σε καφετέριες ή έξω από τις υπηρεσίες, για μην τους «πιάσουν» οι κάμερες ή να μη γίνουν αντιληπτοί από άλλους εργαζομένους.
Σε καφετέρια, λοιπόν, συνάντησε και μια υπάλληλο του Κτηματολογικού Γραφείου Καλλιθέας, η οποία συνελήφθη. Το πλαίσιο της συνεργασίας ήταν σαφές. Οι υπάλληλοι θα διεκπεραίωναν το ταχύτερο τις υποθέσεις που ενδιέφεραν το κύκλωμα. «Εχουμε προτεραιότητα, είναι για εμάς. Πάνω από όλα για την πάρτη μας», ακούγεται να λέει η «εγκέφαλος» σε συνομιλία της με υπάλληλο του Κτηματολογικού Γραφείου Αθηνών, που της απαντά «και μετά για τους άλλους».
«Εισπράξεις»
Τα μέλη του κυκλώματος εισέπρατταν από 300 έως 800 ευρώ ως «κόστος επίσπευσης» κάθε εγγράφου που εξέδιδαν, ανάλογα με το κτηματολογικό γραφείο, όπως προκύπτει από άλλες συνομιλίες: «Στην Αθήνα παίρνουν 300 ευρώ, στο Περιστέρι 400, στο Κορωπί 800». Ακόμη και οι υποθέσεις που δεν διεκπεραιώνονταν, αν και ήταν σπάνιο, κοστολογούνταν 100 ευρώ για τον… κόπο του κυκλώματος. «Την έχω ξελασπώσει και της έχω περάσει πράξεις που θα πήγαιναν σούμπιτες για απόρριψη», ακούγεται να λέει γυναίκα υπάλληλος στο τηλέφωνο αναφερόμενη σε άλλην. «Βγήκε, γιατί έδωσα φακελάκι», παραδέχεται σε συνομιλία της η 55χρονη Ουκρανή, ενώ σε άλλη κλήση ενημερώνει ότι «έφερα κάτω δώρα για τα χρόνια πολλά, καταλαβαίνεις, γιατί αλλιώς δεν γινόταν».
Οι Εσωτερικές Υποθέσεις έχουν ταυτοποιήσει 91 υποθέσεις, από τις οποίες το κύκλωμα εισέπραξε 46.600 ευρώ, ωστόσο η έρευνα συνεχίζεται για τουλάχιστον 150 αιτήσεις, με τα παράνομα έσοδα να εκτιμώνται σε 92.000 ευρώ τουλάχιστον.
Τα χρήματα αυτά, όμως, αφορούν μόνο τους τελευταίους μήνες, κατά τους οποίους είχε ξεκινήσει η παρακολούθηση του κυκλώματος. Οπως όλα δείχνουν, οι ίδιοι άνθρωποι έχουν αναπτύξει αυτήν την παράνομη δραστηριότητα εδώ και αρκετά χρόνια, εισπράττοντας «χρυσές» μίζες για την επίσπευση των εκκρεμών υποθέσεων στο Κτηματολόγιο.
Πρόκειται για αιτήσεις πολιτών που αφορούσαν αποδοχές κληρονομιάς, εξωδικαστικές διορθώσεις, εξάλειψη βαρών και άλλα.
«Θα τους πάρουν χαμπάρι»
Οπως αποκαλύπτεται από τις ηχογραφημένες συνομιλίες, κάποιοι «γλυκάθηκαν» από τα «γρηγορόσημα» και άρχισαν να ζητούν ακόμη μεγαλύτερα χρηματικά ποσά από τους πολίτες.
Ορισμένοι θορυβήθηκαν και φοβήθηκαν τις καταγγελίες. «Αλλο 300, άλλο 600 ευρώ που ζητούν για το καθένα. Θα γίνει μ…, θα τους πάρουν χαμπάρι», ακούγεται να λέει ένας από τους συλληφθέντες υπαλλήλους. Ο ίδιος ήταν ικανοποιημένος από το παράνομο έξτρα εισόδημα που είχε εξασφαλίσει για τον εαυτό του, ακολουθώντας τη στρατηγική «η ποσότητα φέρνει το χρήμα»:
«Το βασικό είναι που τα παίρνω, τα έξτρα, παίρνω πολλά. Εχω κλείσει δουλειές, θα πάρω 1.500 (συνολικά). Γνώρισα έναν δικηγόρο που μου έστειλε και άλλα. Αν τα κάνουμε θα πάρω παραπάνω χρήμα».
Ομως, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2024, εστάλη ανώνυμη καταγγελία στο email των Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία ανέφερε ότι υπάλληλοι του Κτηματολογικού Γραφείου Αττικής χρηματίζονται προκειμένου να φέρουν εις πέρας εκκρεμείς αιτήσεις των ενδιαφερομένων, μέσω ενός εκ των τριών κατηγορούμενων ιδιωτών. Κατά έναν περίεργο τρόπο, που ερευνάται από τις Αρχές, η πληροφορία έφτασε και στα μέλη του κυκλώματος, με έναν από τους κατηγορουμένους να λέει στο τηλέφωνο «βάζουν άτομα από το υπουργείο να ψαρέψουν».
Η ανησυχία του κυκλώματος εντάθηκε το επόμενο διάστημα και τα μέλη του διέγραψαν τα μηνύματα που είχαν ανταλλάξει. «Με ειδοποίησαν από τα κεντρικά του Κτηματολογίου ότι κάνουν έλεγχο από το υπουργείο Εσωτερικών τώρα στα Viber. Θα διαγράψω όλη τη συνομιλία μας», λέει ο ένας στον άλλον, τονίζοντας ότι πρέπει να σβήσουν όλα τα μηνύματα που έχουν σχέση με το Κτηματολόγιο, με επισπεύσεις και άλλα.
Η τεχνητή νοημοσύνη
Το τελευταίο χρονικό διάστημα της έρευνας, παρά το γεγονός της ένταξης στο Ελληνικό Κτηματολόγιο συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο επιτάχυνε τις διαδικασίες ελέγχου, καταχώρησης και έκδοσης των εγγράφων-πιστοποιητικών, τα μέλη της οργάνωσης εκμεταλλευόμενα το μεγάλο πλήθος αιτήσεων, συνέχισαν τη δράση τους. Ωστόσο, η δουλειά τους μειώθηκε σημαντικά, όπως παραδέχθηκε σε τηλεφωνική συνομιλία ένας από τους συλληφθέντες ιδιώτες:
«Εχουν πέσει οι επισπεύσεις πολύ, ειδικά στην Αθήνα, γατί βγαίνουν γρήγορα. Ολα τα καινούργια βγαίνουν με την τεχνητή νοημοσύνη. Σε είκοσι ημέρες, σε δέκα, βγαίνουν και το έχουν μάθει αυτό όλοι. Και σου λέει, κάτσε να περιμένουμε. Κόβει λίγο τη δουλειά, για αυτό δεν έχω πολλά καινούργια».
Την Παρασκευή απολογήθηκαν οι εννέα συλληφθέντες και τρεις από αυτούς προφυλακίστηκαν. Μεταξύ αυτών και η 55χρονη Ουκρανή. Για την ίδια υπόθεση κατηγορείται και μία υπάλληλος της ΔΟΥ Καλλιθέας, η οποία δεν συνελήφθη καθώς δεν εντοπίστηκε στο πλαίσιο του αυτοφώρου.
Το επόμενο διάστημα θα κληθούν ακόμη να απολογηθούν για δωροδοκία οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων δώδεκα δικηγόροι, τρεις συμβολαιογράφοι, τρεις μεσίτες, ένας αρχιτέκτονας και ένας μηχανικός. Στις Εσωτερικές Υποθέσεις έχουν καταθέσει ως μάρτυρες και οι προϊστάμενοι των επτά κτηματολογικών γραφείων της Αττικής που έχουν μπει στο «μικροσκόπιο».
Διαβάστε το δημοσίευμα