Σύμφωνα με τον υπουργό, η επιτάχυνση της αποπληρωμής θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και θα προσφέρει δημοσιονομική ευελιξία στο μέλλον.
Την πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει το σύνολο των δανείων του πρώτου προγράμματος διάσωσης δέκα χρόνια νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg από τις Βρυξέλλες, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι η χώρα επιδιώκει να έχει απαλλαγεί πλήρως από τις σχετικές υποχρεώσεις έως το 2031, αντί για το 2041, όπως προβλεπόταν αρχικά. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η δημοσιονομική σύνεση δεν είναι μια πολιτική επιλογή, είναι ένας κανόνας».
Σύμφωνα με τον υπουργό, η επιτάχυνση της αποπληρωμής θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και θα προσφέρει δημοσιονομική ευελιξία στο μέλλον. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επίσης αναφερθεί στην πρόθεση πρόωρης αποπληρωμής δανείων σε δηλώσεις του στο Bloomberg τον περασμένο Νοέμβριο, ανακοινώνοντας ότι η Ελλάδα σχεδιάζει νέα πρόωρη αποπληρωμή μέσα στο 2025.
Η χώρα εξακολουθεί να οφείλει 31,6 δισ. ευρώ από τα 52,9 δισ. ευρώ που χορηγήθηκαν το 2010 μέσω της λεγόμενης ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης από τις χώρες της ευρωζώνης. Πρόκειται για μέρος των συνολικών τριών πακέτων διάσωσης που έλαβε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της προηγούμενης δεκαετίας. Η επιτάχυνση της αποπληρωμής εντάσσεται σε μια γενικότερη στρατηγική ενίσχυσης της αξιοπιστίας της χώρας στις αγορές, σε συνδυασμό με την επιστροφή σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη σταθερή υπεραπόδοση του προϋπολογισμού. Η πρόοδος αυτή έχει ήδη αποτυπωθεί στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα, μετά από χρόνια κρίσης.
Το 2024, η Ελλάδα ήταν μία από τις μόλις έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εμφάνισαν δημοσιονομικό πλεόνασμα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Η επίδοση αυτή αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία των κυβερνητικών προσπαθειών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να μεταφέρει το βάρος του χρέους στις επόμενες γενιές. Αντιθέτως, δεσμεύτηκε πως η χώρα θα συνεχίσει να παράγει πλεονάσματα, με το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2025 να αναμένεται στο 3,2% του ΑΕΠ. «Συνολικά, ελπίζουμε να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού σε όλα τα μελλοντικά σενάρια», δήλωσε χαρακτηριστικά.