Η Startup Europe Week επέστρεψε στην Κοζάνη για δεύτερη συνεχή χρονιά, στο χώρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το απόγευμα της Δευτέρας 12 Μαΐου 2025, με στόχο την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η εκδήλωση εντάχθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας – SYNERGiNN EDIH» και υλοποιήθηκε με συνδιοργανωτές το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την ΑΝΚΟ ΑΕ / Enterprise Europe Network και το Ε.Β.Ε. Κοζάνης.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε τρεις θεματικές συζητήσεις με έμφαση στον ρόλο των νεοφυών επιχειρήσεων, της συνεργασίας και της εξωστρέφειας στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Στο πρώτο πάνελ παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές από τεχνολογικές startups, ενώ στη δεύτερη συζήτηση αναδείχθηκε η συμβολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης, σημείωσε ότι «το Πανεπιστήμιο έχει σαφή στρατηγικό ρόλο στην ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος και στη διασύνδεση της ακαδημαϊκής γνώσης με τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, μέσω της παραγωγής έρευνας, καινοτομίας και της ενίσχυσης των νεοφυών επιχειρήσεων μέσα από τα προγράμματά του». Επεσήμανε την απόφαση ένταξης της Α’ Φάσης του έργου “Θύλακας Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων” της Ζώνης Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας, με δικαιούχο το Πανεπιστήμιο, ως έργου στρατηγικής σημασίας για την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην περιοχή. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των spin-off εταιρειών του ΠΔΜ, που δραστηριοποιούνται δυναμικά στους τομείς της καινοτομίας και της τοπικής ανάπτυξης. Όπως επισήμανε, «ήδη 14 νεοφυείς επιχειρήσεις του Πανεπιστημίου είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δέσμευση στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου υποστήριξης νέων ιδεών και συνεργειών».
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, αναφέρθηκε στη στρατηγική συνεργασία της Περιφέρειας με το Πανεπιστήμιο και στη σημασία των νεοφυών επιχειρήσεων ως αναπτυξιακών βραχιόνων για τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Τόνισε, επίσης, ότι η Περιφέρεια στηρίζει ενεργά τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, που θα συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης, υπογράμμισε τη διαμόρφωση ενός πρότυπου hub καινοτομίας στη Δυτική Μακεδονία, όπου η νέα γνώση και η καινοτομία ενισχύουν τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την επιχειρηματικότητα.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Chief Innovation Officer της SPACE HELLAS S.A., ο οποίος ανέδειξε τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας και των πολιτικών υποστήριξης των startups. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, όπου γυναίκες επιχειρηματίες από τη Δυτική Μακεδονία μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τις διαδρομές τους προς την επιτυχία.