X
Παρασκευή, 16 Μαΐου, 2025
More

    Θεσσαλονίκη: Δημιουργήθηκε τυρί με αιθέρια έλαια από αρωματικά φυτά – Συμμετείχε και το ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη: Δημιουργήθηκε τυρί με αιθέρια έλαια από αρωματικά φυτά – Συμμετείχε και το ΑΠΘ

    Ένα καινοτόμο τυρί υψηλής διατροφικής αξίας με αιθέρια έλαια από αρωματικά φυτά και υποπροϊόντα της γαλακτοβιομηχανίας (κυρίως τυρόγαλα) δημιουργήθηκε στο πλαίσιο ερευνητικού έργου με τη συμμετοχή του ΑΠΘ, που στόχο έχει την ενίσχυση των αντιοξειδωτικών και αντιμικροβιακών ιδιοτήτων των τυροκομικών προϊόντων, αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής τους και ενισχύοντας ταυτόχρονα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους.

    Το έργο WHEYROMATIC, με τίτλο «Ενσωμάτωση αιθερίων ελαίων αρωματικών φυτών σε τυριά τυρογάλακτος», ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023 και ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2025, χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το ελληνικό κράτος. Εταίροι του έργου είναι το Εργαστήριο Τεχνολογίας Γάλακτος του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Προσοτσάνης «Μενοίκιο» και μία ιδιωτική εταιρεία.

    Μεταξύ των σημαντικών αποτελεσμάτων του έργου ξεχωρίζει η ολοκληρωμένη αξιοποίηση του τυρογάλακτος, ενός παραπροϊόντος που μέχρι σήμερα αποτελούσε σημαντικό περιβαλλοντικό φορτίο, και η μετατροπή του σε πηγή διατροφικού πλούτου. Παράλληλα, η ενίσχυση της τοπικής αγροτικής οικονομίας μέσω της καλλιέργειας αρωματικών φυτών και η προώθηση νέων εξαγώγιμων προϊόντων καθιστούν το WHEYROMATIC πρότυπο συνέργειας έρευνας, καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

    Τα αποτελέσματα, οι δράσεις και οι καινοτομίες που υλοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων θα παρουσιαστούν σε ενημερωτική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί αύριο (16:30, Αμφιθέατρο του Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων). Η ημερίδα απευθύνεται σε επιστήμονες, παραγωγούς, επιχειρηματίες και πολίτες που ενδιαφέρονται για το μέλλον της αγροδιατροφής και τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται στον τομέα της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας.

    Τα αποτελέσματα, οι δράσεις και οι καινοτομίες που υλοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων θα παρουσιαστούν σε ενημερωτική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί αύριο (16:30, Αμφιθέατρο του Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων). Η ημερίδα απευθύνεται σε επιστήμονες, παραγωγούς, επιχειρηματίες και πολίτες που ενδιαφέρονται για το μέλλον της αγροδιατροφής και τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται στον τομέα της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας.

    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    spot_img

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ