Σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού στην Κρήτη, καθώς κατέρρευσε τμήμα τοιχογραφίας με τα δελφίνια που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960.
Πρόκειται για αντίγραφο της πρώην αναστήλωσης του Άρθουρ Έβανς, το οποίο για δεκαετίες θεωρείται αναπόσπαστο στοιχείο του μνημείου και σύμβολο της μινωικής καλλιτεχνικής κληρονομιάς.
Σύμφωνα με το neakriti.gr, τη στιγμή της κατάρρευσης, περίπου 300 επισκέπτες βρίσκονταν εντός του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το συμβάν σημειώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, ενώ είχε ήδη ληφθεί η απόφαση εκκένωσης του χώρου λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.
Η τοιχογραφία – κατασκευασμένη από γύψο – αποτελούνταν από τρία μέρη. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα δύο από αυτά αποκολλήθηκαν και έπεσαν, με αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρές φθορές και να σπάσουν.
Η κατάρρευση σημειώθηκε στην ανατολική πτέρυγα του ανακτόρου, η οποία έχει ήδη αποκλειστεί και θα παραμείνει κλειστή μέχρι νεωτέρας, για λόγους ασφάλειας και αποτίμησης της ζημιάς.
Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη ενημερωθεί για το περιστατικό και έχει ζητηθεί άμεση αποκατάσταση της τοιχογραφίας, ώστε να προστατευτεί το υπόλοιπο μνημείο και να αποτραπούν περαιτέρω φθορές.
Το περιστατικό προκαλεί έντονο προβληματισμό και οργή, καθώς, όπως καταγγέλλουν ξεναγοί, φορείς και αρχαιολόγοι, εδώ και χρόνια προειδοποιούν για την κακή κατάσταση συντήρησης του χώρου και την ανάγκη αναστήλωσης, χωρίς να έχει δοθεί ουσιαστική λύση.
Παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες έργων συντήρησης, η εικόνα που παρουσιάζει το Ανάκτορο παραμένει απογοητευτική, με ειδικούς να μιλούν για έναν χώρο που, σε ορισμένα του σημεία, μοιάζει παραμελημένος. Το μνημείο χρειάζεται άμεσα επεμβάσεις, όχι άλλες μελέτες και υποσχέσεις, αναφέρουν άνθρωποι που βρίσκεται καθημερινά στον χώρο, επισημαίνοντας ότι το σημερινό συμβάν ήταν θέμα χρόνου να συμβεί.
Είναι προφανές πως δεν μπορεί να αποκολλήθηκε από τους ανέμους γιατί το συγκεκριμένο κομμάτι είναι κονίαμα και προφανώς η πτώση προκλήθηκε από την ελλιπή συντήρηση. Όλα αυτά, την ώρα που είναι σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό η συζήτηση για ένταξη της Κνωσού στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Σημειώνεται ότι το πρωτότυπο της τοιχογραφίας βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.