Όμως η στιγμή του θριάμβου τους αμαυρώθηκε από ένα στιγμιαίο πλάνο από το green room, που έγινε viral, στο οποίο ο τραγουδιστής Νταμιάνο Ντάβιντ, κάνει μια κίνηση που για πολλούς θεωρήθηκε ως χρήση ναρκωτικών – ο ίδιος εξήγησε ότι κοίταξε κάτω, γιατί ο κιθαρίστας έσπασε ένα ποτήρι.
Το συγκρότημα αρνήθηκε κάθε κατηγορία, ενώ ο Ντάβιντ δήλωσε ανοιχτός σε αιματολογικό έλεγχο. Λίγο αργότερα πέρασε με επιτυχία τα τεστ, με αποτέλεσμα οι διοργανωτές της Eurovision σε ανακοίνωση τους να ξεκαθαρίσουν: «Καμία χρήση ναρκωτικών δεν έγινε στο green room. Για μας το θέμα έχει κλείσει. Το μόνο που μας ανησυχεί είναι ότι οι ανακριβείς εικασίες, που οδήγησαν σε fake news, επηρέασαν το πνεύμα του διαγωνισμού και επισκίασαν άδικα την επιτυχία των νικητών».
Πάντως το περιστατικό δεν ήταν ικανό να ανακόψει την επιτυχημένη πορεία του συγκροτήματος μετά τη νίκη τους στη Eurovision, που κατέκτησαν τον κόσμο και φυσικά αποθεώθηκαν και στην Ελλάδα.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ένα χρόνο μετά, ο Ντάβιντ κλήθηκε να δώσει συμβουλές στους διαγωνιζόμενους για να μην ζήσουν τα… δικά του: «Δύο πράγματα έχω να τους πω. Να το ευχαριστηθούν και να μην πλησιάζουν πολύ κοντά στο τραπέζι…».
2021: Αποκλεισμός Λευκορωσίας λόγω πολιτικών τραγουδιών
Για μη συμμόρφωση στους κανονισμούς της Eurovision, που απαγορεύει τραγούδια με πολιτικά μηνύματα αποκλείστηκε η Λευκορωσία από τον διαγωνισμό τραγουδιού, σύμφωνα με τον επικεφαλής της EBU, το 2021.
Το πρώτο τραγούδι που υποβλήθηκε από τον BTRC, βρέθηκε να περιλαμβάνει «υποσυνείδητες πολιτικές αποχρώσεις και έννοιες», συμπεριλαμβανομένου του στίχου «Θα σας διδάξω να ακολουθήσετε τη γραμμή».
Υποβλήθηκε δεύτερο τραγούδι αλλά και οι στίχοι αυτού, που ερμήνευσε το συγκρότημα Galasy ZMesta, γνωστό για το χλευασμό των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, θεωρήθηκε επίσης υπερβολικά πολιτικοποιημένο.
Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η Eurovision παρεμβαίνει σε τραγούδια. Η Αρμενία άλλαξε τον τίτλο του «Don’ Deny» το 2015 σε «Face the Shadow» όταν οι γειτονικές χώρες, Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία ισχυρίστηκαν ότι οι στίχοι αφορούσαν την άρνησή τους για τη γενοκτονία των Αρμενίων.
Επίσης το 2022 αποκλείστηκε η Ρωσία, καθώς λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, η EBU έκρινε ότι η συμμετοχή της θα προκαλούσε πολύ μεγάλο πρόβλημα στην εκδήλωση καθώς και στην άποψη του κόσμου για τον διαγωνισμό.
Την ίδια χρονιά, η Μάλτα εκπροσωπήθηκε στο διαγωνισμό με το τραγούδι «Je Me Casse», που ερμήνευσε η Destiny Chukunyere, κατακτώντας την 7η θέση με 255 βαθμούς.
Όμως στη χώρα της διατάχθηκε έλεγχος των δαπανών, καθώς εκδηλώθηκαν ανησυχίες όχι μόνο για οικονομική κακοδιαχείριση αλλά και για προσπάθεια χειραγώγησης των αποδόσεων των στοιχημάτων, ώστε να εμφανίζεται η συμμετοχή ως φαβορί.
Όπως αποκάλυψαν οι Τάιμς της Μάλτας, πηγή μέσα από τη δημόσια τηλεόραση παραδέχτηκε ότι μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού δαπανήθηκε για τη χρηματοδότηση στοιχημάτων υπέρ της μαλτέζικης συμμετοχής, ώστε να διατηρείται στη λίστα των φαβορί.
2024: Αντιδράσεις για τη συμμετοχή του Ισραήλ
Πλήθος διαμαρτυριών προκάλεσε και η συμμετοχή του Ισραήλ το 2024 με το τραγούδι «Hurricane», που αρχικά λεγόταν «October 7» (κι αναφερόταν στην εισβολή της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ Nova), αλλά άλλαξε ύστερα από απαίτηση των διοργανωτών.
Πολλοί καλλιτέχνες και διανοούμενοι στράφηκαν ενάντια στην απόφαση της EBU να επιτρέψει τη συμμετοχή της χώρας, παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα, ενώ έγιναν κι απόπειρες μποϊκοτάζ του διαγωνισμού.
Η τραγουδίστρια του Ισραήλ, Eden Golan ανέβηκε στη σκηνή του Μεγάλου Τελικού και ερμήνευσε το «Hurricane», μια μπαλάντα η οποία – σύμφωνα με τους δημιουργούς – περιγράφει την ιστορία μιας νεαρής γυναίκας που βιώνει μια προσωπική κρίση.
Η εμφάνισή της έγινε εν μέσω γιουχαρισμάτων στην αρένα παρά τις προσπάθειες των φαν του Ισραήλ να τα καλύψουν με τις φωνές τους. Κι όλα αυτά ενώ έξω από το στάδιο βρίσκονται χιλιάδες κόσμου διαδηλώνοντας υπέρ της Παλαιστίνης.
Με τεράστιες σημαίες της Παλαιστίνης και πλακάτ κατά της Eurovision για το γεγονός ότι δεν απέκλεισε το Ισραήλ, πάνω από 5.000 διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως «Eurovision, δεν μπορείς να κρυφτείς, υποστηρίζεις τη γενοκτονία» και «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Τελικά, η Ισραηλινή τραγουδίστρια κατέκτησε την πέμπτη θέση.
Η καλλιτέχνιδα είχε λάβει εντολή για λόγους ασφαλείας να μην βγει από το δωμάτιό της κατά την παραμονή της στη Σουηδία, παρά μόνο για τις εμφανίσεις της στη Malmo Arena.
2024: Όταν το φαβορί Ολλανδία αποκλείστηκε, ώρες πριν τον τελικό
Στον περσινό διαγωνισμό, είχαμε άλλο ένα σκάνδαλο, που πιθανότατα επηρέασε σημαντικά την κατάταξη στην κορυφή. Λίγες ώρες πριν από τον τελικό, ο εκπρόσωπος της Ολλανδίας, Joost Klein, που θεωρούνταν ένα από τα μεγάλα φαβορί με το τραγούδι «Europapa», αποκλείστηκε εξαιτίας «απειλητικής συμπεριφοράς» απέναντι σε γυναίκα μέλος του συνεργείου παραγωγής.
Η υπόθεση διερευνήθηκε από την EBU και τις σουηδικές αρχές, που κατέληξαν ότι δεν υπήρχαν στοιχεία για να αποδειχθεί η πρόθεση απειλής από τον Klein, ο οποίος υποστήριξε ότι αντέδρασε έντονα αλλά όχι απειλητικά, όταν συνέχισε να βιντεοσκοπείται στα παρασκήνια, παρά τις εκκλήσεις του να κλείσει η κάμερα.
Η ολλανδική τηλεόραση χαρακτήρισε τον αποκλεισμό «περιττό και δυσανάλογο» της κατηγορίας, ενώ φυσικά δεν έλειψαν και οι θεωρίες συνωμοσίας περί αποκλεισμού της χώρας, ώστε να νικήσει το Nemo της Ελβετίας με το τραγούδι «The Code».
Ο μεγάλος τελικός της Eurovision 2025, που θα πραγματοποιηθεί απόψε Σάββατο 17 Μαΐου, αναμένεται να συγκεντρώσει τα βλέμματα από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο.
Η διοργανώτρια πόλη, η Βασιλεία της Ελβετίας, υπόσχεται μια πραγματικά εντυπωσιακή βραδιά, με κάθε συμμετοχή να προσφέρει μοναδικές στιγμές μουσικής και θεάματος.
Από τα φαβορί μέχρι τις εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, ο τελικός θα είναι γεμάτος ένταση και ανταγωνισμό, ενώ οι παρασκηνιακές ιστορίες και τα σκάνδαλα που – πιθανότατα – δεν θα απουσιάσουν, δεν θα αφήσουν τους φανς του διαγωνισμού αδιάφορους.