Τι έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τα ελληνικά εμπορικά πλοία.
Μικρή αύξηση στον αριθμό των πλοίων αλλά ταυτόχρονη μείωση της συνολικής χωρητικότητας κατέγραψε ο ελληνικός εμπορικός στόλος τον Μάρτιο του 2025, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εμπορικών πλοίων με ολική χωρητικότητα 100 κόρων και άνω ανήλθε σε 1.833 τον Μάρτιο του 2025, παρουσιάζοντας αύξηση 0,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024. Αντίθετα, η συνολική χωρητικότητα του στόλου μειώθηκε κατά 3,1%, φτάνοντας τους 35,3 εκατ. κόρους, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία των τελευταίων ετών.
Η μείωση της χωρητικότητας αντανακλάται κυρίως στις κατηγορίες φορτηγών και δεξαμενόπλοιων. Τα φορτηγά πλοία υποχώρησαν σε αριθμό (351 από 359) και παρουσίασαν απώλειες 7,9% σε χωρητικότητα. Αντίστοιχα, τα δεξαμενόπλοια μειώθηκαν κατά 1,9% σε αριθμό και κατά 1,3% σε όρους κόρων. Από την άλλη πλευρά, τα επιβατηγά πλοία κατέγραψαν αύξηση 3% σε αριθμό και οριακή μείωση 0,7% στη χωρητικότητα, ενώ τα λοιπά πλοία κινήθηκαν επίσης ανοδικά.
Ανάλυση κατά ηλικιακή κατηγορία δείχνει πως ο στόλος «νεανεύει» ελαφρώς, με την κατηγορία πλοίων έως 5 ετών να αυξάνεται κατά 12%, αν και η συνολική χωρητικότητα των νεότερων πλοίων μειώθηκε κατά 7,6%. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση πλοίων εξακολουθεί να βρίσκεται στην κατηγορία ηλικίας 10-20 ετών, ενώ τα πλοία άνω των 30 ετών παραμένουν πολυάριθμα (866), παρά το μειούμενο μερίδιο τους στη συνολική χωρητικότητα.