Άρωμα… καλοκαιριού έχει ο καιρός καθώς ξεπέρασε τους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία τοπικά την Τετάρτη (21/5) με τον υδράργυρο να «δείχνει» 31,4 βαθμούς σε Θήβα, Λιβαδειά και Λευκοχώρι Φθιώτιδας.
Σύμφωνα με το meteo.gr, σχετικά υψηλές θερμοκρασίες επικράτησαν στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και την Εύβοια, ξεπερνώντας τους 30 βαθμούς Κελσίου. Στον παρακάτω χάρτη αποτυπώνονται οι μέγιστες θερμοκρασίες της ημέρας, ενώ στον πίνακα παρουσιάζονται οι 8 υψηλότερες μέγιστες τιμές από 536 μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.
Σκόνη και ζέστη
Στο ίδιο μοτίβο θα κινηθεί το σκηνικό και την Πέμπτη (22/5), με την αφρικανική σκόνη και τη ζέστη να είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές. Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, μέχρι και την Παρασκευή η συγκέντρωση σκόνης θα είναι έντονη, με τον υδράργυρο ανεβασμένο, ενώ από το Σάββατο αναμένεται να αλλάξει το σκηνικό με κατά τόπους βροχές.
«H μεταφορά σκόνης, η οποία Τετάρτη με Παρασκευή θα βρίσκεται σε σχετικά χαμηλές συγκεντρώσεις, όμως το Σαββατοκύριακο προβλέπονται μέτριες-υψηλές τιμές στα νότια. H μικρή άνοδος της θερμοκρασίας κυρίως Παρασκευή Σάββατο με 30αρια στα ηπειρωτικά και τα νότια, ενώ από βδομάδα ακολουθεί πτώση της θερμοκρασίας.
Πολλές βροχές από Κυριακή μεσημέρι καθώς και τη Δευτέρα», αναφέρει στην ανάρτησή του ο μετεωρολόγος.
Δείτε την ανάρτηση
Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, από την Πέμπτη η θερμοκρασία θα σημειώνει άνοδο έως το Σάββατο, όμως εντυπωσιακή αλλαγή του καιρού αναμένεται την Κυριακή και με βροχές και με καταιγίδες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.
Η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει σε ηπειρωτικές περιοχές και στην Κρήτη τους 30 βαθμούς, με πιο ζεστή ημέρα το Σάββατο, όπου ενδεικτικά στην Αθήνα το θερμόμετρο θα φτάσει τους 32 βαθμούς και τοπικά στη βόρεια Κρήτη (και λόγω των νοτιάδων εκεί).
Σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο «μετά από ένα διάστημα 4 ημερών με απουσία σκόνης, η αφρικανική σκόνη επανέρχεται από τα δυτικά, από το απόγευμα της Τετάρτης 21/05».
Και συνεχίζει σημειώνοντας ότι «όπως διακρίνεται στο σύντομο βίντεο που ακολουθεί, το νέο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης, όπως προβλέπεται από το προγνωστικό σύστημα DUST/METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών θα επηρεάσει όλη τη χώρα, με διάρκεια του επεισοδίου μέχρι την Κυριακή 25/05».
Δείτε την ανάρτηση
Η πρόγνωση της ΕΜΥ
Για την Πέμπτη (22/5) η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) προβλέπει στα νησιά του Αιγαίου γενικά αίθριο καιρό, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ιόνιο και τη δυτική Στερεά θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια ορεινά.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 26 με 28 βαθμούς και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Κρήτη τους 29 με 30 και στη Θεσσαλία τους 31 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ και πρόσκαιρα στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στα ηπειρωτικά λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στα νησιά του Ιονίου λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους τις πρώτες πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, στον Κορινθιακό δυτικοί βορειοδυτικοί πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ στα δυτικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία στις Σποράδες νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3, πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοδυτικοί έως 4 μποφόρ.Το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νοτίων διευθύνσεων έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23-05-2025
Αρχικά γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα με αραιές νεφώσεις κατά τόπους και κατά διαστήματα πιο πυκνές. Από τις μεσημβρινές ώρες οι νεφώσεις στα δυτικά και νότια θα πυκνώσουν και στα νησιά του Ιονίου (κυρίως περιοχή Κεφαλονιάς – Ζακύνθου), τη δυτική και κεντρική Στερεά καθώς και την Πελοπόννησο θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια τμήματα από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5, και στην υπόλοιπη χώρα από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στη νησιωτική χώρα, τα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά τους 26 με 28 και τοπικά τους 29 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη τους 29 με 30 και τοπικά τους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 24-05-2025
Στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και το Ιόνιο λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Από τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας σποραδικές καταιγίδες.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα κεντρικά και βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 έως 5 και στα νότια νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ ενώ στην περιοχή του Καστελορίζου θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, κυρίως στα κεντρικά και νότια.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 25-05-2025
Αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες.
Από τις προμεσημβρινές ώρες αναμένεται μεταβολή του καιρού αρχικά στα δυτικά και βόρεια και βαθμιαία και στην υπόλοιπη χώρα με τοπικές βροχές ή όμβρους και κυρίως στα ηπειρωτικά σποραδικές καταιγίδες.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στις περισσότερες περιοχές όμως στην ανατολική νησιωτική χώρα θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 26-05-2025
Άστατος καιρός σε όλη τη χώρα με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά. Βελτίωση αναμένεται από τις βραδινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση.