X
Πέμπτη, 22 Μαΐου, 2025
More

    Έντονο εργασιακό άγχος και χαμηλή ικανοποίηση στον εργασιακό χώρο στην Ελλάδα

    Έντονο εργασιακό άγχος και χαμηλή ικανοποίηση στον εργασιακό χώρο στην Ελλάδα

    Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας, το 70% των εργαζομένων βιώνει εργασιακό άγχος.

    Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του The Upfront Initiative, το οποίο πραγματοποιείται για τέταρτη χρονιά στο Ωδείο Αθηνών και επικεντρώθηκε φέτος στο μεταβαλλόμενο εργασιακό τοπίο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας, το 70% των εργαζομένων βιώνει εργασιακό άγχος, ενώ μόλις ένας στους τρεις δηλώνει ικανοποιημένος από τη δουλειά του.


    Η κα Μαρία Βερούχη, CEO της Edenred, ανέδειξε την εικόνα μιας αγοράς όπου η δυσαρέσκεια κυριαρχεί κυρίως μεταξύ των νεότερων εργαζομένων, της γενιάς Ζ, αλλά και όσων δεν κατέχουν ηγετικές θέσεις ή εργάζονται με φυσική παρουσία. Σύμφωνα με την ίδια, το 40% των εργαζομένων δηλώνει πως δεν υπάρχει ταύτιση μεταξύ των προσωπικών και των εταιρικών αξιών. Όπως σημείωσε, το είδος του μοντέλου εργασίας συνδέεται με την εμπιστοσύνη που αισθάνεται – ή δεν αισθάνεται – ο εργαζόμενος, ενώ παράλληλα τονίστηκε ότι οι προσδοκίες μετά την πανδημία για ανταμοιβή και αναγνώριση είναι πλέον αυξημένες.

    Η κα Ανάλια Κόκκορη, Equity Partner της Deloitte Greece, εστίασε ιδιαίτερα στη γενιά Ζ, την οποία χαρακτήρισε ως τη γενιά που «θέτει τα δύσκολα ερωτήματα». Όπως ανέφερε, οι νέοι εργαζόμενοι αναζητούν σκοπό και πνευματική υγεία, πέρα από τον μισθό. Την ίδια στιγμή, όμως, βιώνουν έντονο στρες και νιώθουν ότι δεν αναγνωρίζονται. Η κα Κόκκορη τόνισε ότι όταν οι νέοι αυτοί δεν βρίσκουν νόημα και κοινές αξίες με τον εργοδότη τους, αποχωρούν, ζητώντας από τις επιχειρήσεις να ακούσουν τη φωνή τους και να προσαρμοστούν.

    Από τη δική του πλευρά, ο κ. Μπάμπης Κουτσούμπας, CEO της WeFor και εκπρόσωπος της γενιάς Ζ, υποστήριξε πως οι ανάγκες των νέων εργαζομένων δεν είναι υπερβολικές αλλά αντανακλούν μια ριζικά διαφορετική πραγματικότητα. Έκανε λόγο για την ανάγκη συμμετοχής, δημιουργικότητας και προσωπικής ανάπτυξης, ενώ επεσήμανε ότι η εργασία πρέπει να έχει σκοπό και νόημα. Παράλληλα, άσκησε κριτική σε πολλές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν αυτές τις ανάγκες ως πρόβλημα και όχι ως ευκαιρία, σημειώνοντας ότι η σταθερότητα χωρίς αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε στασιμότητα.


    Η κα Παυλίνα Κωνσταντάρα, Director of Brand Relations στη SOCIALDOO, ανέδειξε τη σημασία της φροντίδας της εργασιακής σχέσης, παρομοιάζοντάς την με κάθε άλλη ανθρώπινη σχέση. Επεσήμανε τη σημασία της θετικής στάσης και της αποφυγής τοξικότητας στον χώρο εργασίας, ενώ υπογράμμισε τον αναβαθμισμένο ρόλο της εσωτερικής επικοινωνίας, την οποία χαρακτήρισε ως «τη βιτρίνα που μετράει».

    Τέλος, ο κ. Χρήστος Παρναβέλας, Head of Employee Engagement στη Lidl Hellas, μίλησε για την ανάγκη μιας ολιστικής προσέγγισης στη συμπερίληψη και τη διαφορετικότητα. Όπως εξήγησε, η εταιρεία επενδύει σε εσωτερικές και εξωτερικές έρευνες, αξιολογώντας ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα ώστε να διαμορφώσει πολιτικές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων. Το επόμενο βήμα, όπως σημείωσε, είναι η ενεργή εμπλοκή και η εκπαίδευση των εργαζομένων πάνω σε αυτές τις πολιτικές, ενισχύοντας έτσι τη συμμετοχή και την αίσθηση ένταξης στον οργανισμό.

    Πηγή

    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    spot_img

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ