Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ανέδειξε τις στρεβλώσεις της αγοράς.
Στο επίκεντρο του διεθνούς ασφαλιστικού και αντασφαλιστικού συνεδρίου στην Ύδρα βρέθηκε η ανάγκη παρέμβασης της Πολιτείας για τη μείωση του κόστους που επωμίζονται οι ασφαλιστικές εταιρείες στον τομέα της Υγείας. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ανέδειξε τις στρεβλώσεις της αγοράς, την πίεση των νέων τεχνολογιών και την ανάγκη για σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα προς ένα βιώσιμο, ανθεκτικό ασφαλιστικό σύστημα.
Ο κ. Σαρρηγεωργίου υπογράμμισε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες επιβαρύνονται υπέρμετρα από το σημερινό καθεστώς τιμολόγησης των ιδιωτικών κλινικών, ενώ την ίδια στιγμή καλούνται να ενσωματώσουν τις δαπανηρές νέες τεχνολογίες που εφαρμόζονται στον τομέα της Υγείας. «Η Πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει ότι πίσω από τις ασφαλιστικές εταιρείες υπάρχουν σοβαροί παράγοντες κόστους και δεν είναι δυνατόν ο κλάδος να συνεχίζει να καταγράφει ζημιές, επωμιζόμενος ένα δυσανάλογο βάρος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ζήτησε μάλιστα τη θέσπιση παρεμβάσεων όπως η εφαρμογή των διεθνών προτύπων DRGs (Diagnosis-Related Groups) στις ιδιωτικές κλινικές, ώστε να διαμορφωθεί ένα διαφανές και βιώσιμο σύστημα κοστολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών. «Δεν μπορεί ο ασφαλιστικός τομέας να στοχοποιείται ή να αποτελεί αποδιοπομπαίο τράγο της δημόσιας συζήτησης, όταν οι στρεβλώσεις του συστήματος είναι γνωστές», σημείωσε.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ αναγνώρισε ότι τα τελευταία έξι χρόνια η κυβέρνηση έχει προβεί σε ουσιαστικές παρεμβάσεις, βελτιώνοντας το οικονομικό περιβάλλον και λαμβάνοντας μέτρα για την κάλυψη του ασφαλιστικού κενού. Ως παράδειγμα ανέφερε τα φορολογικά κίνητρα στην ασφάλιση περιουσίας, τα οποία συνέβαλαν στην αύξηση του ποσοστού των ασφαλισμένων κατοικιών από 15% σε 19%, ποσοστό που παραμένει ωστόσο πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με χώρες όπως η Ισπανία, όπου ανέρχεται στο 86%.
Επεσήμανε επίσης την ανάγκη περαιτέρω πρωτοβουλιών, όπως η ενίσχυση της ασφάλισης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο κάτω των 500.000 ευρώ και η υιοθέτηση κινήτρων για νέους πολίτες που επιθυμούν να χτίσουν τη συνταξιοδοτική τους αποταμίευση. Όπως τόνισε, η Ευρώπη δίνει σήμερα έμφαση στην κάλυψη του ασφαλιστικού κενού, το οποίο είναι πολλαπλάσιο στην Ελλάδα, και στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ώστε να διαμορφωθεί ένα ανθεκτικότερο οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο.