X
Τετάρτη, 28 Μαΐου, 2025
More

    4ος Διαγωνισμός ΕΣΔΙ Δικαστικών Υπαλλήλων 2025 – Mission Possible: Επίλυση θέματος ΔΕ Α ΣΕΙΡΑ (ΚΔΥ-ΚΟΔ)

    4ος Διαγωνισμός ΕΣΔΙ Δικαστικών Υπαλλήλων 2025 – Mission Possible: Επίλυση θέματος ΔΕ Α ΣΕΙΡΑ (ΚΔΥ-ΚΟΔ)

    Σήμερα θα επιλύσουμε το θέμα που τέθηκε στην Α’ ΣΕΙΡΑ ΕΣΔι Δικαστικών Υπαλλήλων για την κατηγορία ΔΕ, στους κώδικες δικαστικών υπαλλήλων και οργανισμού δικαστηρίων και κατάστασης δικαστικών λειτουργών:


    1. Ο Α, κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων στον διαγωνισμό δικαστικών. Υπαλλήλων, έχει παραπεμφθεί με βούλευμα του ποινικού Εφετείου για εκβίαση. Ο ανωτέρω:

    Α. έχει δικαίωμα συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία και, περαιτέρω, δικαίωμα διορισμού

    Β. έχει δικαίωμα συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία, αλλά κατά τον διορισμό του πρέπει να έχει αθωωθεί αμετακλήτως


    Γ. δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό

    Επεξήγηση σωστής απάντησης: Άρθρο 7 παρ. 1β) ΚΔΥ «Όσοι έχουν παραπεμφθεί με τελεσίδικο βούλευμα ή με απευθείας κλήση για κακούργημα ή με τελεσίδικο βούλευμα για πλημμέλημα της περ. α) μπορούν να λαμβάνουν μέρος στις διαδικασίες επιλογής, αλλά δεν διορίζονται δικαστικοί υπάλληλοι, εάν κατά τον χρόνο διορισμού δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη αθωωτική απόφαση ή αμετάκλητο αθωωτικό βούλευμα». Συνεπώς, η σωστή απάντηση είναι η Β.

    2. Περίληψη της πράξης διορισμού του δικαστικού υπαλλήλου δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 10-03-2023 και δεν ακολούθησε κοινοποίησή της εντός τη κατά νόμο προθεσμίας. Ο υπάλληλος πρέπει να προσέλθει για ορκωμοσία:


    Α. έως τις 20/04/2023

    Β. έως τις 09/05/2023

    Γ. πρέπει να κοινοποιηθεί οπωσδήποτε η πράξη διορισμού προκειμένου να προσέλθει για ορκωμοσία


    Επεξήγηση σωστής απάντησης: Άρθρο 13 παρ. 1 και 3 ΚΔΥ «1. Η πράξη διορισμού κοινοποιείται στον διοριζόμενο το αργότερο εντός τριάντα (30) ημερών από τη δημοσίευση της περίληψής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. […] 3. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία της παρ. 1, η πράξη διορισμού θεωρείται ότι έχει κοινοποιηθεί την τριακοστή ημέρα από τη δημοσίευση και από την επομένη αρχίζει τριακονθήμερη προθεσμία για ορκωμοσία του διοριζομένου και ανάληψη υπηρεσίας». Συνεπώς, θεωρείται ότι κοινοποιήθηκε 30 ημέρες μετά τη δημοσίευση δηλαδή 09/04/2023, από την επόμενη της οποίας δηλαδή 10/04/2023 ξεκίνησαν άλλες 30 ημέρες και φτάσαμε στις 09/05/2024 και συνεπώς η σωστή απάντηση είναι η Β.

    3. Ανακαλείται η πράξη διορισμού δικαστικού υπαλλήλου λόγω παράβασης των διατάξεων του άρθρου 7 του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων περί ποινικής καταδίκης. Ακολούθως, όμως, μετά τη λύση της υπαλληλικής σχέσης, ο ανωτέρω υπάλληλος απαλλάσσεται με αμετάκλητο βούλευμα. Προκειμένου ο εν λόγω υπάλληλος να επανέλθει στην υπηρεσία απαιτείται:

    Α. υποβολή αίτησης οποτεδήποτε μετά το αμετάκλητο του βουλεύματος και συνδρομή των τυπικών προσόντων που απαιτούνται για τη θέση κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης

    Β. υποβολή αίτησης εντός έτους μετά το αμετάκλητο του βουλεύματος και συνδρομή των τυπικών προσόντων που απαιτούνταν για τη θέση κατά τον χρόνο του αρχικού διορισμού

    Γ. υποβολή αίτησης εντός έτους μετά το αμετάκλητο του βουλεύματος και συνδρομή των τυπικών προσόντων που απαιτούνται για τη θέση κατά τον χρόνο του αναδιορισμού

    Επεξήγηση σωστής απάντησης: Άρθρο 17 παρ. 3 ΚΔΥ «Επιτρέπεται επίσης ο αναδιορισμός δικαστικού υπαλλήλου, του οποίου ανακλήθηκε ο διορισμός για παράβαση των περ. α) ή β) του άρθρου 7, εφόσον μετά την ανάκληση ο υπάλληλος αυτός απαλλάχτηκε από την κατηγορία με αμετάκλητη απόφαση ή με αμετάκλητο βούλευμα. Ο αναδιορισμός στην περίπτωση αυτή γίνεται ύστερα από αίτηση του δικαστικού υπαλλήλου, που υποβάλλεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία ενός (1) έτους από τότε που καθίσταται αμετάκλητη η απόφαση του δικαστηρίου ή το βούλευμα και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της περ. γ) της παρ. 1». Επίσης, η περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 17 ορίζει «[…] έχει όλα τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται για την κατάληψη της θέσης κατά τον χρόνο του αναδιορισμού». Οπότε, σωστή απάντηση είναι η Γ.

    4. Το οικείο δικαστικό συμβούλιο έχοντας σχηματίσει σαφή γνώμη για τα προσόντα του δόκιμου δικαστικού υπαλλήλου κρίνει αυτόν ακατάλληλο. Στην περίπτωση αυτή, ο εν λόγω υπάλληλος:

    Α. απολύεται αμέσως με την απόφαση του ως άνω συμβουλίου

    Β. απολύεται με απόφαση του αρμόδιου για τον διορισμό οργάνου

    Γ. παρατείνεται υποχρεωτικώς ο χρόνος της δοκιμαστικής του υπηρεσίας

    Επεξήγηση σωστής απάντησης: Άρθρο 33 παρ. 2 ΚΔΥ «Μέσα σε έναν (1) μήνα από τη συμπλήρωση της δοκιμαστικής υπηρεσίας, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο αποφασίζει αν ο δόκιμος δικαστικός υπάλληλος είναι κατάλληλος για μονιμοποίηση, μετά από έκθεση που υποβάλλει ο προϊστάμενός του δικαστικός λειτουργός. Αν κριθεί κατάλληλος, o δικαστικός υπάλληλος μονιμοποιείται με πράξη του οργάνου που είναι αρμόδιο για τον διορισμό. Με πράξη του ίδιου οργάνου απολύεται ο δικαστικός υπάλληλος που κρίνεται ακατάλληλος». Συνεπώς, η σωστή απάντηση είναι η Β.

    5. Ο Α υπηρετεί ως Προϊστάμενος στο 1ο Τμήμα του Πρωτοδικείου Αθηνών. Ποιος είναι ο δεύτερος αξιολογητής του;

    Α. ο πρόεδρος του τριμελούς συμβουλίου διεύθυνσης του πιο πάνω δικαστηρίου

    Β. ο πρόεδρος του 1ου τμήματος του πιο πάνω δικαστηρίου

    Γ. ο δικαστής που ορίζεται από τον πρόεδρο του πιο πάνω συμβουλίου

    Επεξήγηση σωστής απάντησης: Άρθρο 132 παρ. 1 ΚΔΥ «Κάθε δικαστικός υπάλληλος αξιολογείται αυτοτελώς από δύο (2) αξιολογητές, οι οποίοι συντάσσουν υποχρεωτικά εκθέσεις αξιολόγησης. Πρώτος αξιολογητής είναι ο άμεσος προϊστάμενός του και δεύτερος ο αμέσως ανώτερος προϊστάμενος. Ως προϊστάμενοι για την εφαρμογή της παρούσας θεωρούνται οι δικαστικοί υπάλληλοι, προϊστάμενοι των οικείων οργανικών μονάδων. Σε περίπτωση απόσπασης, η αξιολόγηση γίνεται από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας στην οποία είναι αποσπασμένος ο υπάλληλος. Αν, λόγω της θέσης του αξιολογουμένου στην οικεία υπηρεσιακή μονάδα ή της διάρθρωσης των υπηρεσιών του οικείου δικαστηρίου ή εισαγγελίας ή της Γενικής Επιτροπείας, δεν υπάρχει δικαστικός υπάλληλος ανώτερος του αμέσου προϊσταμένου, δεύτερος αξιολογητής είναι ο πρόεδρος του τμήματος του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας, στο οποίο υπηρετεί ο δικαστικός υπάλληλος ή, εφόσον δεν συντρέχει τέτοια περίπτωση, ο διευθύνων το δικαστήριο ή την εισαγγελία ή τη γενική επιτροπεία ή δικαστικός λειτουργός που ορίζεται από αυτόν. Αν δεν υπάρχει ούτε άμεσος προϊστάμενος δικαστικός υπάλληλος, μόνος αξιολογητής είναι δικαστικός λειτουργός, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο πέμπτο εδάφιο. […]». Εν προκειμένω, στο Πρωτοδικείο Αθηνών δεν υπάρχει δικαστικός υπάλληλος ανώτερος του προϊσταμένου τμήματος, συνεπώς, σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο η απάντηση οδηγεί είτε στον Πρόεδρο του Τμήματος (δεν συντρέχει τέτοια περίπτωση στο Πρωτοδικείο Αθηνών) είτε στο Τριμελές Συμβούλιο Διεύθυνσης που διευθύνει το Πρωτοδικείο Αθηνών. Συνεπώς, σωστή απάντηση καταλήγουμε να είναι η Α.

    6. Ο δικαστικός υπάλληλος ασκεί ένσταση ενώπιον του υπηρεσιακού συμβουλίου ζητώντας διαγραφή ανακριβών γεγονότων που αναφέρονται σε αυτήν. Το ως άνω συμβούλιο:

    Α. υποχρεούται να εξετάσει την ένσταση βάσει των στοιχείων εν γένει του υπηρεσιακού φακέλου του αξιολογούμενου χωρίς να απαιτείται η αναγραφή σε αυτήν συγκεκριμένων περιστατικών

    Β. υποχρεούται να εξετάσει την ένσταση, εφόσον παρατίθενται σε αυτήν συγκεκριμένα στοιχεία

    Γ. υποχρεούται να εξετάσει την ένσταση εφόσον προηγουμένως καλέσει τον αξιολογούμενο να εκθέσει προφορικά τα στοιχεία στα οποία θεμελιώνει τους ισχυρισμούς του\

    Επεξήγηση σωστής απάντησης: Άρθρο 132 παρ. 6 ΚΔΥ «[…] Η ένσταση, η οποία περιλαμβάνει επί ποινή απαραδέκτου αναλυτικά τα συγκεκριμένα στοιχεία και τα πραγματικά περιστατικά στα οποία ο αξιολογούμενος θεμελιώνει τους ισχυρισμούς του, ασκείται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση της έκθεσης αξιολόγησης στον υπάλληλο […]». Οπότε, σωστή απάντηση είναι η Β.

    7. Ο Α δικαστικός υπάλληλος κατηγορίας ΔΕ και Α’ βαθμού, τελεί πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο επιβάλλεται ποινή υποβιβασμού. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να υποβιβασθεί:

    Α. έως τον Γ βαθμό

    Β. έως τον Δ βαθμό

    Γ. έως τον Β βαθμό

    Επεξήγηση σωστής απάντησης: Άρθρο 166 παρ. 1στ) ΚΔΥ «Οι πειθαρχικές ποινές που επιβάλλονται στους δικαστικούς υπαλλήλους είναι: […] στ) ο υποβιβασμός έως δύο (2) βαθμούς, όχι όμως κάτω από τον εισαγωγικό βαθμό της κατηγορίας στην οποία ανήκει ο υπάλληλος, όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 20». Οπότε, σωστή απάντηση είναι η Α.

    8. Το πενταμελές υπηρεσιακό συμβούλιο του Εφετείου Θεσσαλονίκης επιλαμβάνεται υπόθεσης για πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο κρίνει ότι μπορεί, κατά νόμο, να επιβληθεί η ποινή της οριστικής παύσης. Το εν λόγω συμβούλιο:

    Α. υποχρεούται να κρατήσει και να εκδικάσει την υπόθεση

    Β. υποχρεούται να παραπέμψει την υπόθεση στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο

    Γ. μπορεί, εκτιμώντας τις περιστάσεις, είτε να την κρατήσει είτε να την παραπέμψει στο πιο πάνω δικαστικό συμβούλιο

    Επεξήγηση σωστής απάντησης: Άρθρο 181 παρ. 3 ΚΔΥ «Εάν το υπηρεσιακό συμβούλιο, πενταμελές ή επταμελές, κρίνει ότι το πειθαρχικό παράπτωμα που έχει εισαχθεί ενώπιόν του μπορεί, κατά νόμο, να επισύρει την ποινή της οριστικής παύσης, υποχρεούται να παραπέμψει την υπόθεση στο αντίστοιχο δικαστικό συμβούλιο». Οπότε, σωστή απάντηση είναι η Β.

    9. Ασκείται πειθαρχική δίωξη κατά του υπαλλήλου Κ α) για παράπτωμα που μπορεί να επισύρει κατά νόμο την ποινή της οριστικής παύσης και β) για συναφές με το προηγούμενο παράπτωμα που μπορεί να επισύρει κατώτερη της οριστικής παύσης ποινή. Τα παραπτώματα αυτά, για τα οποία δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση, θα κριθούν:

    Α. και τα δύο από το οικείο δικαστικό συμβούλιο

    Β. το πρώτο παράπτωμα από το δικαστικό συμβούλιο και το δεύτερο από το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο

    Γ. και τα δύο από το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο

    Επεξήγηση σωστής απάντησης: Άρθρο 181 παρ. 3 & 4 ΚΔΥ «3. Εάν το υπηρεσιακό συμβούλιο, πενταμελές ή επταμελές, κρίνει ότι το πειθαρχικό παράπτωμα που έχει εισαχθεί ενώπιόν του μπορεί, κατά νόμο, να επισύρει την ποινή της οριστικής παύσης, υποχρεούται να παραπέμψει την υπόθεση στο αντίστοιχο δικαστικό συμβούλιο. 4.Το δικαστικό συμβούλιο στο οποίο έχει εισαχθεί πειθαρχική υπόθεση είτε μετά από άσκηση πειθαρχικής δίωξης είτε κατά παραπομπή από υπηρεσιακό συμβούλιο, εάν κρίνει ότι το πειθαρχικό παράπτωμα επισύρει, κατά νόμο, πειθαρχική ποινή κατώτερη της οριστικής παύσης μπορεί, εκτιμώντας τις περιστάσεις, είτε να κρατήσει και να εκδικάσει την υπόθεση είτε να την παραπέμψει στο αντίστοιχο υπηρεσιακό συμβούλιο. Η απόφαση αυτή είναι δεσμευτική για το υπηρεσιακό συμβούλιο». Σύμφωνα με τις διατάξεις το δικαστικό συμβούλιο είναι αρμόδιο να συζητήσει πειθαρχικά παραπτώματα δικαστικών υπαλλήλων που επισύρουν την ποινή της οριστικής παύσης και σε περίπτωση που είναι κατώτερης της οριστικής παύσης μπορεί είτε να την κρατήσει είτε να την παραπέμψει στο αρμόδιο υπηρεσιακό. Από τις τρεις απαντήσεις, ορθή είναι η Α.

    10. Ανακαλείται η πράξη διορισμού δικαστικού υπαλλήλου μετά την πάροδο διετίας από τη δημοσίευση της περίληψής της. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του και κατ’ ενάσκηση των καθηκόντων του ο υπάλληλος προκάλεσε ζημία σε τρίτο από βαρεία αμέλεια. Ο ανωτέρω μετά την ανάκληση του διορισμού του:

    Α. ευθύνεται ευθέως έναντι του τρίτου

    Β. ουδεμία ευθύνη υπάρχει έναντι οιουδήποτε

    Γ. ευθύνεται έναντι του δημοσίου σε περίπτωση που αυτό καταβάλλει αποζημίωση στον τρίτο δυνάμει δικαστικής απόφασης

    Επεξήγηση σωστής απάντησης: Άρθρο 123 παρ. 1 ΚΔΥ «Ο δικαστικός υπάλληλος ευθύνεται έναντι του Δημοσίου για κάθε θετική ζημία την οποία προξένησε σε αυτό από δόλο ή βαριά αμέλεια. Ευθύνεται για τις αποζημιώσεις τις οποίες κατέβαλε το Δημόσιο σε τρίτους για βλάβη από παράνομη πράξη ή παράλειψή του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, εφόσον οφείλεται σε δόλο ή βαρειά αμέλεια. Ο δικαστικός υπάλληλος δεν ευθύνεται έναντι των τρίτων για τις πιο πάνω πράξεις ή παραλείψεις του». Σωστή απάντηση επομένως είναι η Γ.

    11. Ο Α δικαστικός υπάλληλος, ο οποίος υπηρετεί στη γραμματεία του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών και έχει ορισθεί γραμματέας στο υπηρεσιακό συμβούλιο του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, τίθεται σε διαθεσιμότητα δύο ετών. Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητάς του, ο ανωτέρω:

    Α. εξακολουθεί να ασκεί μόνο τα καθήκοντα του γραμματέα στο υπηρεσιακό συμβούλιο

    Β. παύει να ασκεί τα πιο πάνω καθήκοντα και αυτά στη γραμματεία του δικαστηρίου που υπηρετεί

    Γ. παύει να ασκεί μόνο τα καθήκοντά του στο υπηρεσιακό συμβούλιο

    Επεξήγηση σωστής απάντησης: Άρθρο 159 παρ. 1 & 2 ΚΔΥ «1. Ο δικαστικός υπάλληλος ο οποίος έχει τριετή τουλάχιστον υπηρεσία τίθεται, αυτεπαγγέλτως ή με αίτησή του, σε διαθεσιμότητα λόγω ασθενείας που παρατείνεται πέρα από τον χρόνο αναρρωτικής άδειας που προβλέπεται από το άρθρο 106, είναι όμως ιάσιμη. Για τη σχετική κρίση εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις που ισχύουν για τους δημόσιους διοικητικούς υπαλλήλους. Η πράξη με την οποία ο δικαστικός υπάλληλος τίθεται σε διαθεσιμότητα εκδίδεται από το αρμόδιο για τον διορισμό όργανο, ύστερα από απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου.2. Η διαθεσιμότητα αρχίζει μετά τη λήξη της αναρρωτικής άδειας και δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά το ένα (1) έτος. Για δυσίατα νοσήματα η διαθεσιμότητα δεν μπορεί να υπερβεί τα δύο (2) έτη». Συνεπώς, ο δικαστικός υπάλληλος απέχει από τα καθήκοντά του ως γραμματέας. Επίσης, στο άρθρο 160 παρ. 2 ορίζεται ότι: «Η θέση σε διαθεσιμότητα συνεπάγεται την παύση κάθε παρεπόμενης απασχόλησης την οποία έχει ο δικαστικός υπάλληλος λόγω της ιδιότητάς του». Συνεπώς, σωστή απάντηση είναι η Β.

    12. Ο κανονισμός εσωτερικής υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Πειραιώς μπορεί να τροποποιηθεί:

    Α. από την ολομέλεια του Εφετείου Πειραιώς και υποβάλλεται περαιτέρω προς έγκριση στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου

    Β. από την ολομέλεια του Πρωτοδικείου Πειραιώς και υποβάλλεται περαιτέρω προς έγκριση στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου

    Γ. από τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και υποβάλλεται περαιτέρω προς έγκριση στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου

    Επεξήγηση σωστής απάντησης: Άρθρο 19 παρ. 2 & 7 ΚΟΔΚΔΛ «2. Ο κανονισμός καταρτίζεται, συμπληρώνεται, τροποποιείται ή αντικαθίσταται ως εξής: α. των δικαστηρίων, καθώς και των εισαγγελιών στις οποίες υπηρετούν πέντε (5) τουλάχιστον εισαγγελικοί λειτουργοί, από τις ολομέλειες αυτών, […] 7. Οι κανονισμοί και οι τροποποιήσεις τους υποβάλλονται προς έγκριση, υποχρεωτικά, σε ενιαίο κωδικοποιημένο κείμενο αμέσως στις οικείες ολομέλειες των ανώτατων δικαστηρίων, οι οποίες έχουν δικαίωμα συμπλήρωσης, τροποποίησης ή ακύρωσης αυτών, ως προς όλα τα σημεία και ειδικότερα ως προς τον αριθμό των δικασίμων και των υποθέσεων που προσδιορίζονται σε κάθε δικάσιμο. Οι κανονισμοί ισχύουν μόνο μετά την τελική έγκρισή τους από τις ολομέλειες των ανώτατων δικαστηρίων και, αφού διαβιβαστούν στον Υπουργό Δικαιοσύνης, δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Οπότε, σωστή απάντηση είναι η Β.

    13. Μετά τη συμπλήρωση διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας, ο δικαστικός υπάλληλος:

    Α. μονιμοποιείται αμέσως με πράξη του αρμοδίου για τον διορισμό του οργάνου

    Β. μονιμοποιείται, εφόσον κριθεί κατάλληλος κατόπιν απόφασης του αρμόδιου υπηρεσιακού οργάνου

    Γ. μονιμοποιείται, εφόσον κριθεί κατάλληλος κατόπιν απόφασης του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου

    Επεξήγηση σωστής απάντησης: Άρθρο 33 παρ. 2 ΚΔΥ «Μέσα σε έναν (1) μήνα από τη συμπλήρωση της δοκιμαστικής υπηρεσίας, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο αποφασίζει αν ο δόκιμος δικαστικός υπάλληλος είναι κατάλληλος για μονιμοποίηση, μετά από έκθεση που υποβάλλει ο προϊστάμενός του δικαστικός λειτουργός. Αν κριθεί κατάλληλος, o δικαστικός υπάλληλος μονιμοποιείται με πράξη του οργάνου που είναι αρμόδιο για τον διορισμό. Με πράξη του ίδιου οργάνου απολύεται ο δικαστικός υπάλληλος που κρίνεται ακατάλληλος». Επομένως, σωστή απάντηση είναι η Γ.

    14. Με πράξη του αρμόδιου για την άσκηση της πειθαρχικής δίωξης οργάνου επιβάλλεται στον δικαστικό υπάλληλο αναστολή της άσκησης των καθηκόντων του. Στην εν λόγω περίπτωση, ο ανωτέρω:

    Α. μπορεί να τεθεί σε αργία κατόπιν απόφασης του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου

    Β. τίθεται υποχρεωτικώς σε αργία με απόφαση του πιο πάνω συμβουλίου

    Γ. τίθεται σε διαθεσιμότητα

    Επεξήγηση σωστής απάντησης: Άρθρο 162 παρ. 1 & 2 ΚΔΥ «1. Μπορεί να τεθεί σε αργία ο δικαστικός υπάλληλος, κατά του οποίου: α) έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αδίκημα το οποίο μπορεί να επισύρει την οριστική παύση από την υπηρεσία, β) έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη για παράπτωμα το οποίο μπορεί να επισύρει την ποινή της οριστικής παύσης ή γ) αποδίδεται άτακτη διαχείριση με αιτιολογημένη έκθεση της προϊσταμένης αρχής ή άλλου αρμόδιου οργάνου. 2. Μετά την πάροδο ενός (1) έτους από τη θέση του υπαλλήλου σε αργία, το υπηρεσιακό συμβούλιο υποχρεούται να αποφασίσει για τη συνέχισή της ή μη». Επομένως, δύναται να τεθεί σε δυνητική αργία με απόφαση του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου, σωστή απάντηση η Α.

    15. Ο δικαστικός υπάλληλος καθ’ υπέρβαση των υπαλληλικών του καθηκόντων προκαλεί ζημιά σε τρίτο, ο οποίος αποζημιώνεται από το Δημόσιο δυνάμει δικαστικής απόφασης. Η αξίωση καταλογισμού κατά του υπαλλήλου παραγράφεται:

    Α. μετά πενταετία από την κοινοποίηση της τελεσίδικης απόφασης στον Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας των διοικητικών δικαστηρίων

    Β. μετά πενταετία από την έκδοση της αμετάκλητης απόφασης

    Γ. μετά πενταετία από την κοινοποίηση της αμετάκλητης απόφασης στον Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας από Ελεγκτικό Συνέδριο

    Επεξήγηση σωστής απάντησης: Άρθρο 123 παρ. 3 ΚΔΥ «ν πρόκειται για αποζημίωση την οποία κατέβαλε το Δημόσιο σε τρίτους για βλάβη από παράνομη πράξη ή παράλειψη του υπαλλήλου, η αξίωση καταλογισμού παραγράφεται μετά πενταετία από την κοινοποίηση της αμετάκλητης απόφασης στον Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αν πρόκειται για ζημία ευθέως του Δημοσίου, η αξίωση καταλογισμού παραγράφεται μετά πενταετία από τη διαπίστωση της ζημίας από τα αρμόδια όργανα». Συνεπώς, σωστή απάντηση είναι η Γ.

    Πηγή

    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    spot_img

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ