Αντηλιακό: 5 μύθοι που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία σου
Στη χώρα μας, όπου ο ήλιος είναι πολύ γενναιόδωρος σχεδόν όλο τον χρόνο, η χρήση αντηλιακού θα έπρεπε να είναι τόσο αυτονόητη όσο και το να φοράς ζώνη στο αυτοκίνητο. Κι όμως, πολλοί αποφεύγουν ή αμελούν να το χρησιμοποιήσουν, επηρεασμένοι από ανακριβείς πληροφορίες, μύθους για τη σύνθεση των προϊόντων που έχουν περάσει από στόμα σε στόμα.
Το αποτέλεσμα; Εκατοντάδες περιστατικά καρκίνου του δέρματος κάθε χρόνο και ένα δέρμα που γερνά πιο γρήγορα από όσο του αξίζει. Αν πιστεύεις ότι εσύ δεν καίγεσαι, ότι είναι ήδη αργά για να προσέξεις ή ότι το αντηλιακό σου κάνει κακό, τότε πρέπει να διαβάσεις τους 5 παρακάτω μύθους και τι πραγματικά ισχύει. Στο άρθρο τους στο The Conversation, οι Katie Lee και Monika Janda από το Πανεπιστήμιο του Queensland εξηγούν με σαφήνεια τι ισχύει και τι όχι όταν μιλάμε για αντηλιακά.
Μύθος 1: Το αντηλιακό σε εμποδίζει να πάρεις βιταμίνη D
Ακούγεται λογικό: αφού το δέρμα σου χρειάζεται ήλιο για να παράγει βιταμίνη D, τότε το αντηλιακό την μπλοκάρει. Ωστόσο, δεν ισχύει αυτό ακριβώς. Σύμφωνα με τις έρευνες, χρειάζεσαι μόλις το ένα τρίτο της ηλιακής ακτινοβολίας που προκαλεί έγκαυμα για να καλύψεις τις ανάγκες σου σε βιταμίνη D. Οι μελέτες δείχνουν πως όσοι χρησιμοποιούν αντηλιακό καθημερινά δεν έχουν σημαντικές διαφορές στα επίπεδά της σε σχέση με όσους δεν το κάνουν.
Μύθος 2: Τα συστατικά του είναι τοξικά
Υπάρχουν κάποιες ανησυχίες γύρω από τα χημικά που περιέχουν τα καλλυντικά, αλλά τα αντηλιακά ελέγχονται αυστηρά. Ορισμένες ουσίες, όταν χρησιμοποιούνται σε πολύ μεγάλες ποσότητες, μπορεί να επηρεάσουν το ορμονικό σύστημα, όμως οι ποσότητες που απορροφά το σώμα από τη συνηθισμένη χρήση αντηλιακού είναι πολύ πιο μικρές από τα επικίνδυνα όρια. Αν προτιμάς κάτι πιο φυσικό, επίλεξε αντηλιακά με οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου, που θεωρούνται ασφαλή και αποτελεσματικά.
Μύθος 3: Έχω γενετική προδιάθεση, δεν έχει νόημα να προσέχω
Η προδιάθεση για καρκίνο του δέρματος αυξάνει τον κίνδυνο, αλλά δεν τον καθορίζει απόλυτα. Η υπεριώδης ακτινοβολία επιβαρύνει τον οργανισμό επιπλέον, και η χρήση αντηλιακού μπορεί να μειώσει αυτόν τον πρόσθετο κίνδυνο. Με λίγα λόγια, δεν μπορείς να αλλάξεις τα γονίδιά σου, αλλά μπορείς να αλλάξεις τις συνήθειές σου.
Μύθος 4: Είμαι μεγάλη, δεν έχει νόημα πια
Μπορεί η ζημιά να ξεκινά από την παιδική ηλικία, αλλά το δέρμα συνεχίζει να επηρεάζεται όσο περνούν τα χρόνια. Η συστηματική χρήση αντηλιακού μειώνει τον σχηματισμό νέων ακτινικών υπερκερατώσεων (προκαρκινικές βλάβες) και προστατεύει από λεπτότητα του δέρματος, μώλωπες και κακή επούλωση που συνδέονται με τη γήρανση του δέρματος. Οπότε, ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσεις.
Μύθος 5: Έχω αλλεργία στο αντηλιακό
Μόλις 3% του πληθυσμού έχει πραγματική αλλεργία σε κάποιο συστατικό των αντηλιακών. Πολύ συχνότερα, έχεις απλώς εγκαύματα επειδή δεν ανανέωσες το προϊόν ή ήταν ληγμένο. Μια άλλη πιθανότητα είναι το πολυμορφικό ηλιακό εξάνθημα (polymorphic light eruption), μια φυσιολογική αντίδραση της επιδερμίδας στο πρώτο φως της άνοιξης. Αν συνεχίζεις να έχεις πρόβλημα, ένας δερματολόγος μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις τη σωστή φόρμουλα για το δέρμα σου.