Ένας τόπος αφιερωμένος στη μνήμη του Άλκη Καμπανού και όλων των θυμάτων της οπαδικής βίας πρόκειται να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη, προσφέροντας έναν μόνιμο χώρο τιμής και περισυλλογής. Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης έδωσε ομόφωνα το πράσινο φως για την παραχώρηση ενός τμήματος της αυλής του 17ου νηπιαγωγείου, στην οδό που φέρει πλέον το όνομα του αδικοχαμένου νέου.
Η τοποθεσία και ο συμβολισμός του μνημείου
Η πρωτοβουλία ανήκει στο σωματείο «Δομή 1ης Φεβρουαρίου 2022 – Εις το Όνομα του Άλκη», το οποίο κατέθεσε το αίτημα στον Δήμο. Η επιλογή της τοποθεσίας είναι υψηλού συμβολισμού: το μνημείο θα κατασκευαστεί σε μια έκταση 17,8 τετραγωνικών μέτρων, στη συμβολή των οδών Άλκη Καμπανού και Νικολάου Πλαστήρα, ακριβώς απέναντι από το σημείο όπου ο 19χρονος δολοφονήθηκε.
Ο χώρος αυτός, που ανήκει στο σχολικό συγκρότημα όπου στεγάζονται το 17ο νηπιαγωγείο, το 79ο δημοτικό και το 4ο γυμνάσιο, θα διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να είναι προσβάσιμος σε πολίτες και συλλογικότητες που επιθυμούν να αφήσουν ένα λουλούδι ή ένα αντικείμενο στη μνήμη των θυμάτων. Παράλληλα, η παρέμβαση θα διευρύνει τοπικά το πεζοδρόμιο στην οδό Καμπανου, βελτιώνοντας την πρόσβαση στο σημείο.
Η υλοποίηση του έργου αποτελεί παράδειγμα συνεργασίας. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα αναλάβει τις τεχνικές εργασίες, όπως τη μεταφορά της υπάρχουσας περίφραξης του σχολείου στη νέα της θέση. Από την πλευρά της, η «Δομή εις το Όνομα του Άλκη» θα αναλάβει εξ ολοκλήρου τον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση και την κατασκευή του μνημείου.
Η ανάγκη για έναν μόνιμο χώρο προέκυψε μετά τη μίσθωση του καταστήματος μπροστά στο οποίο οι πολίτες είχαν δημιουργήσει ένα προσωρινό σημείο μνήμης αμέσως μετά το τραγικό συμβάν. Η νέα αυτή λύση διασφαλίζει ότι η μνήμη του Άλκη θα παραμείνει ζωντανή και ο αγώνας κατά της οπαδικής βίας θα έχει ένα σταθερό σημείο αναφοράς στην καρδιά της γειτονιάς που τον αγκάλιασε.
Θεσσαλονίκη: Μνημείο για τον Άλκη Καμπανό σε αυλή νηπιαγωγείου στη Χαριλάου