X
Παρασκευή, 20 Ιουνίου, 2025
More

    Πτώση τιμών πετρελαίου έφερε το προσωρινό φρένο Τραμπ σε επίθεση στο Ιράν

    Πτώση τιμών πετρελαίου έφερε το προσωρινό φρένο Τραμπ σε επίθεση στο Ιράν

    Μετριάστηκαν οι απώλειες στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) των αμερικανικών μετοχών μετριάστηκαν,  ενώ μείωση κατέγραψαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου από τη  στιγμή που ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως θα αποφασίσει εντός δύο εβδομάδων εάν η Ουάσινγκτον θα συμμετάσχει με το Ισραήλ στην έναρξη επιθέσεων κατά του Ιράν.

    Τα συμβόλαια για τον S&P 500 μειώθηκαν κατά περίπου 0,3% από το κλείσιμο της Τετάρτης (18.6.25), σε σύγκριση με πτώση 0,9% την οποία κατέγραψαν χθες (19.6.25). Υπενθυμίζεται πως οι αμερικανικές αγορές ήταν κλειστές χθες λόγω αργίας. Η δήλωση Tραμπ προσέφερε στους επενδυτές κάποια βραχυπρόθεσμη σαφήνεια. Ωστόσο, δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει αποφασιστικά την ευρύτερη αβεβαιότητα σχετικά με την πιθανή εμπλοκή των ΗΠΑ και τον κίνδυνο ανανεωμένου πληθωρισμού που οφείλεται στην ενέργεια.

    Το αργό μπρεντ υποχώρησε κατά περίπου 2% σήμερα (20.6.25), αφού σημείωσε προηγούμενα, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, μέτρια κέρδη. Τα αμερικανικά ομόλογα παρέμειναν σταθερά, ενώ το δολάριο αποδυναμώθηκε. Το γεν ενισχύθηκε σε περίπου 145 ανά δολάριο.

    «Οι πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές θέτουν σε κίνδυνο το νέο τοπίο της αγοράς ενέργειας. Ωστόσο, οι περαιτέρω επιπτώσεις στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας φαίνονται, τουλάχιστον προς το παρόν, περιορισμένες», δήλωσε ο Kieran Calder, επικεφαλής έρευνας για τις μετοχές στην Ασία στην Union Bancaire Privee στη Σιγκαπούρη. «Οι αγορές τείνουν να μην αποτιμούν τους γεωπολιτικούς κινδύνους μέχρι να ξεσπάσει πυρκαγιά και προς το παρόν δεν δείχνουν πολλά σημάδια ότι λαμβάνουν υπόψη το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα».

    Το κλίμα των επενδυτών έγινε πιο επιφυλακτικό μετά από δημοσίευμα του Bloomberg ότι ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι προετοιμάζονται για ένα πιθανό χτύπημα στο Ιράν τις επόμενες ημέρες. Οι αγορές ήταν ήδη σε αναταραχή αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη φέτος και προέβλεψε υψηλότερο πληθωρισμό.

    Το Ισραήλ έπληξε περισσότερες από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν την Πέμπτη και προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις του θα μπορούσαν να ρίξουν την ηγεσία της Τεχεράνης, καθώς και οι δύο πλευρές περίμεναν μια απόφαση από τον Τραμπ για το αν θα συμμετάσχουν στην επίθεση.

    Ορισμένα ακραία σενάρια που προκύπτουν από την αυξημένη εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές του πετρελαίου στα 130 έως 150 δολάρια το βαρέλι, ειδικά εάν το Ιράν αντιδράσει σημαντικά, δήλωσε η Jennifer McKeown, επικεφαλής οικονομολόγος στην Capital Economics Ltd. Μια τέτοια εξέλιξη θα έβαζε τέρμα στην περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες, είπε.

    «Παρόλο που οι κεντρικές τράπεζες θα ήθελαν να πιστεύουν ότι αυτό θα ήταν ένα προσωρινό πλήγμα, νομίζω ότι θα ήταν μια γενναία κεντρική τράπεζα που θα μείωνε τα επιτόκια», δήλωσε η McKeown στην τηλεόραση του Bloomberg.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent έχουν αποτιμήσει ένα γεωπολιτικό premium περίπου 8 δολαρίων το βαρέλι από τότε που το Ισραήλ και το Ιράν άρχισαν να επιτίθενται το ένα στο άλλο την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα αναλυτών και εμπόρων. Η παρέμβαση των ΗΠΑ στη σύγκρουση θα ενίσχυε περαιτέρω αυτό, αλλά το πόσο ακριβώς θα εξαρτηθεί από τη φύση της εμπλοκής, ανέφεραν οι εννέα ερωτηθέντες.

    Στην Ιαπωνία, ένα βασικό μέτρο του πληθωρισμού καταναλωτών επιταχύνθηκε σε νέο υψηλό δύο ετών, καθώς ο πρωθυπουργός Shigeru Ishiba προετοιμάζεται για τις καλοκαιρινές εκλογές και η Τράπεζα της Ιαπωνίας εξετάζει την πορεία των τιμών της χώρας. Το Υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας θα ζητήσει σχόλια από τους παράγοντες της αγοράς αργότερα την Παρασκευή σχετικά με τις προγραμματισμένες μειώσεις στην έκδοση ομολόγων υπερ-μακροπρόθεσμης διάρκειας, καθώς λαμβάνει μέτρα για την καταστολή των αναταραχών στην αγορά.

    Εν τω μεταξύ, στην Ταϊλάνδη, η πολιτική μοίρα της πρωθυπουργού Paetongtarn Shinawatra παραμένει αβέβαιη την Παρασκευή, καθώς η αντιπολίτευση και οι εθνικιστικές ομάδες συνέχισαν να ασκούν πιέσεις σε αυτήν να παραιτηθεί μετά από μια διαρροή τηλεφωνικής κλήσης στην οποία επέκρινε τον στρατό της.

    Αλλού στην Ασία, τα στοιχεία που πρόκειται να δημοσιευτούν την Παρασκευή περιλαμβάνουν τα συναλλαγματικά αποθέματα στην Ινδία. Οι αγορές είναι κλειστές στη Νέα Ζηλανδία.

    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    spot_img

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ