Η πράσινη υπερτροφή που μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος
Μπορεί να μην της δίνεις πολλή σημασία στην καθημερινότητα, αλλά η καρδιά σου δουλεύει ασταμάτητα για εσένα. Και όπως κάθε κινητήρας, χρειάζεται σωστά “καύσιμα” για να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά. Νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition, τονίζει ότι μία κούπα, ακόμα και μισή, από πράσινα φυλλώδη λαχανικά την ημέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά απέναντι στις αθηροσκληρωτικές αγγειακές παθήσεις (ASVDs), όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.
Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan, το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας και το Δανικό Ινστιτούτο Καρκίνου, υποδεικνύει ότι η βιταμίνη K1, η οποία βρίσκεται στα φυλλώδη και στα σταυρανθή λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο και το μπρόκολο, μπορεί να σε προστατεύσει από τη σκλήρυνση των αρτηριών.
Όπως εξηγεί η ερευνήτρια διδάκτωρ Montana Dupuy στο Medical Express: “Η βιταμίνη K1 βοηθά στην πρόληψη της αγγειακής ασβεστοποίησης, που είναι βασικός παράγοντας στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων. Το καλό είναι ότι αυτά τα λαχανικά μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στην καθημερινή σου διατροφή”.
Η βιταμίνη K έχει επίσης θετικά αποτελέσματα για τη μυοσκελετική σου υγεία, συμβάλλοντας στη διατήρηση της αντοχής των οστών.
Ο Δρ. Marc Sim, ανώτερος ερευνητής του ECU, σημειώνει ότι γυναίκες που προσλάμβαναν περίπου 30% περισσότερο K1 από την ποσότητα που προτείνουν οι Αυστραλιανές Διατροφικές Οδηγίες, είχαν μικρότερο μακροπρόθεσμο κίνδυνο για καρδιοπάθειες.
“Αναλύοντας τα αγγεία στον λαιμό, παρατηρήσαμε ότι όσες κατανάλωναν περισσότερη βιταμίνη K1 είχαν και λιγότερη πάχυνση στα τοιχώματα των αγγείων – κάτι που δείχνει χαμηλότερη πιθανότητα αθηροσκλήρωσης”, εξηγεί.
Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει τώρα νέα λειτουργικά τρόφιμα πλούσια σε πράσινα λαχανικά και βιταμίνη K1, με στόχο να προσφέρουν αυτά τα οφέλη σε άτομα με ειδικές διατροφικές ανάγκες, όπως οι ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας.