X
Παρασκευή, 27 Ιουνίου, 2025
More

    Αυστηρά πρόστιμα για άρνηση παροχής στοιχείων στην ΑΑΔΕ από ΟΠΕΚΕΠΕ και συνεργαζόμενους φορείς

    Αυστηρά πρόστιμα για άρνηση παροχής στοιχείων στην ΑΑΔΕ από ΟΠΕΚΕΠΕ και συνεργαζόμενους φορείς

    Το άρθρο προβλέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση της ΑΑΔΕ σε όλα τα δεδομένα και τις υποδομές του ΟΠΕΚΕΠΕ και των συνεργαζόμενων με αυτόν φορέων.

    Σάλο έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για το «πάρτι» παράνομων επιδοτήσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους, με φόντο διαλόγους μεταξύ βουλευτών της ΝΔ και νυν ή πρώην αξιωματούχων του ΟΠΕΚΕΠΕ, που διέρρευσαν και φανερώνουν προσπάθειες συγκάλυψης και πολιτικών παρεμβάσεων. Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εντός της κυβερνητικής παράταξης, ενώ η κυβέρνηση προχωρά σε αποφασιστικά βήματα για τον τερματισμό των αθέμιτων πρακτικών στην καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων.


    Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την ταχεία απορρόφηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ, βάσει του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος, επισημαίνοντας την «αδιαμφισβήτητη αξιοπιστία της φορολογικής αρχής» στην επιτήρηση και διαχείριση δημόσιων πόρων. Στόχος είναι η άμεση και πλήρης διαφάνεια, με τη φορολογική διοίκηση να αποκτά πλέον κρίσιμο ρόλο και στον έλεγχο των κοινοτικών ενισχύσεων.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται το άρθρο 251 του σχεδίου νόμου για τον νέο Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Το άρθρο προβλέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση της ΑΑΔΕ σε όλα τα δεδομένα και τις υποδομές του ΟΠΕΚΕΠΕ και των συνεργαζόμενων με αυτόν φορέων.

    Η ρύθμιση αποκτά ιδιαίτερο βάρος λόγω της πρόβλεψης υψηλών προστίμων για όσους δεν συμμορφώνονται. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση άρνησης ή πλημμελούς εκπλήρωσης των υποχρεώσεων παροχής πρόσβασης και πληροφόρησης προς την ΑΑΔΕ, επιβάλλεται πρόστιμο από 10.000 έως και 100.000 ευρώ ανά παράβαση.


    Η επιβολή του προστίμου γίνεται με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, ανεξάρτητα από τυχόν άλλες πειθαρχικές ή διοικητικές συνέπειες. Υπόχρεοι είναι τόσο τα όργανα διοίκησης και οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και οι συνεργαζόμενοι δημόσιοι ή ιδιωτικοί φορείς, τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων και οι ανάδοχοι συμβάσεων του Οργανισμού.

    Η ΑΑΔΕ αποκτά πρόσβαση όχι μόνο στα οικονομικά δεδομένα, αλλά και στη δομή, τη στελέχωση και τη διοικητική λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών ανάληψης υποχρεώσεων, εκτέλεσης προμηθειών και κατάρτισης προϋπολογισμών.

    Στο επίκεντρο βρίσκονται οι χρηματοδοτικές ροές από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθιστώντας τον Οργανισμό πιο διαφανή και υπόλογο στη χρήση των κοινοτικών ενισχύσεων.


    Πηγή

    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    spot_img

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ