Το 94% των συμμετεχόντων σε έρευνα του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων του ΚΕΦιΜ εξέφρασε την αντίθεσή του προς το μέτρο επιδότησης του ενοικίου, επισημαίνοντας ότι δεν βασίζεται σε στοχευμένα κοινωνικά ή οικονομικά κριτήρια.
Ενστάσεις διατυπώνονται από την επιστημονική κοινότητα και επαγγελματικούς φορείς αναφορικά με τη νέα ρύθμιση που προβλέπει την επιστροφή ενός μηνιαίου ενοικίου στους ενοικιαστές, που καταβάλλουν τα ενοίκια τους ηλεκτρονικά. Το μέτρο περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και αποσκοπεί αφενός στην ενίσχυση των ενοικιαστών και αφετέρου στην προώθηση της διαφάνειας στις μισθώσεις.
Σε έρευνα του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων του ΚΕΦιΜ , το 94% των συμμετεχόντων εξέφρασε την αντίθεσή του προς το μέτρο, επισημαίνοντας ότι δεν βασίζεται σε στοχευμένα κοινωνικά ή οικονομικά κριτήρια και δεν εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στεγαστικής πολιτικής. Παράλληλα, εκτιμούν ότι δεν αντιμετωπίζει την έλλειψη προσφοράς στην αγορά κατοικίας.
Από την πλευρά της εφαρμογής, προκύπτουν τεχνικές δυσκολίες, καθώς η επιστροφή του ποσού συνδέεται με την ύπαρξη και ορθή συμπλήρωση συγκεκριμένων κωδικών στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Οι κωδικοί αυτοί (801–803) που σχετίζονται με τον αριθμό μισθωτηρίου, μέχρι σήμερα δεν ήταν υποχρεωτικοί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί φορολογούμενοι να χρειαστεί να προχωρήσουν σε τροποποιητική δήλωση, προκειμένου να συμπεριλάβουν τα απαραίτητα στοιχεία.
Το υπουργείο Οικονομικών, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, ανακοίνωσε ότι οι σχετικές τροποποιήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς κυρώσεις έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2025. Ωστόσο, φορείς επισημαίνουν ότι παραμένουν περιπτώσεις στις οποίες τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια δεν έχουν τροποποιηθεί για να αντικατοπτρίζουν τις τρέχουσες συνθήκες, π.χ. αλλαγές στο ύψος του ενοικίου ή ανανεώσεις συμβάσεων που συνεχίζονται χωρίς επίσημη καταχώριση.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι εξαιρούνται από το μέτρο ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων, όπως φοιτητές που διαμένουν σε μονάδες με συμβάσεις φιλοξενίας, οι οποίες δεν φέρουν την τυπική μορφή μισθωτηρίου. Αν και καλύπτονται από δαπάνες στέγασης, δεν πληρούν τις τεχνικές προϋποθέσεις του μέτρου.
Τέλος, ζητήματα έχουν τεθεί και για την ίδια την ψηφιακή πλατφόρμα «Πληροφοριακά Στοιχεία Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας», η οποία, παρά τις βελτιώσεις, εμφανίζει περιορισμούς σε λειτουργικότητες όπως η αυτόματη λήξη συμβάσεων ή η ορθή κατανομή ενοικίου σε συνιδιοκτήτες.