Πλέον, σχεδιάζεται τροποποίηση που θα επιτρέπει την υπαγωγή συγγενικών προσώπων και σε επόμενα έτη. Ακόμη, προωθείται απαλλαγή από τη φορολογία δωρεών και κληρονομιών για περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, όταν ο λήπτης υπάγεται στο καθεστώς non-dom, μια εξέλιξη που αναμένεται να ενισχύσει τη μεταφορά κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων προς την Ελλάδα.
Βελτιώσεις στο καθεστώς εναλλακτικής φορολόγησης (non-dom) για αλλοδαπούς επενδυτές που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο ενίσχυσης της ελκυστικότητας της χώρας ως επενδυτικού και κατοικιακού προορισμού.
Το υφιστάμενο καθεστώς, το οποίο προβλέπει ετήσια καταβολή κατ’ αποκοπήν φόρου 100.000 ευρώ για εισοδήματα αλλοδαπής και προϋποθέτει την πραγματοποίηση επένδυσης ύψους τουλάχιστον 500.000 ευρώ εντός τριετίας, διευρύνεται πλέον με νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις. Μεταξύ των αλλαγών, ιδιαίτερη σημασία έχει η δυνατότητα ένταξης συγγενικών προσώπων του επενδυτή στο ίδιο καθεστώς, με καταβολή 20.000 ευρώ ετησίως ανά άτομο, χωρίς να απαιτείται νέα επένδυση.
Μέχρι σήμερα, η σχετική προθεσμία για την ένταξη συγγενών εξέπνεε στο ίδιο φορολογικό έτος με το αίτημα υπαγωγής του επενδυτή, γεγονός που περιόριζε την πρακτική αξιοποίηση της ρύθμισης. Πλέον, σχεδιάζεται τροποποίηση που θα επιτρέπει την υπαγωγή συγγενικών προσώπων και σε επόμενα έτη. Ακόμη, προωθείται απαλλαγή από τη φορολογία δωρεών και κληρονομιών για περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, όταν ο λήπτης υπάγεται στο καθεστώς non-dom, μια εξέλιξη που αναμένεται να ενισχύσει τη μεταφορά κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων προς την Ελλάδα.
Παράλληλα, σημαντικές βελτιώσεις προβλέπονται και για τα Family Offices, τις εταιρείες ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας. Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών επιτρέπει πλέον τη διαχείριση περιουσίας και φορολογικών κατοίκων εξωτερικού – και όχι μόνο Ελλάδας. Επιπλέον, η παροχή υπηρεσιών από ελληνικό Family Office προς συνδεδεμένες εταιρείες της οικογένειας στο εξωτερικό δεν συνεπάγεται αλλαγή της φορολογικής κατοικίας των τελευταίων.
Το πεδίο των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων διευρύνεται ώστε να περιλαμβάνει και συμβουλευτικές υπηρεσίες προς trustees (διαχειριστές καταπιστευμάτων), ενώ το ελάχιστο ύψος υποχρεωτικών λειτουργικών δαπανών μειώνεται από το 1 εκατ. ευρώ στις 250.000 ευρώ ετησίως. Παράλληλα, επεκτείνεται η έννοια του «μέλους οικογένειας», ώστε να καλύπτει περισσότερους δικαιούχους. Η σταδιακή ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου και των φορολογικών κινήτρων έχει συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και στην άνθιση της αγοράς εξοχικής και ημιμόνιμης κατοικίας από ξένους αγοραστές.
Όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι, κυρίως από την Ευρώπη, επιλέγουν την Ελλάδα ως βάση για διαμονή αρκετών μηνών ετησίως, αξιοποιώντας το ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον, την πολιτική σταθερότητα και την ποιότητα ζωής. Μεσίτες αναφέρουν ότι οι ενδιαφερόμενοι πλέον ζητούν πληροφορίες για τη θέρμανση των κατοικιών, δείγμα της πρόθεσής τους να παραμένουν στη χώρα και κατά τους χειμερινούς μήνες.