Οι δεξιότητες επαγωγικού συλλογισμού θεωρούνται απαραίτητες για πολλές θέσεις εργασίας, καθώς δίνουν τη δυνατότητα στα άτομα να αναγνωρίζουν νέες έννοιες, να εντοπίζουν τα βασικά προβλήματα και να λαμβάνουν ορθολογικές αποφάσεις.
Για το λόγο αυτό, οι οργανισμοί και οι υπεύθυνοι προσλήψεων δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιλογή υποψηφίων που έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν πρότυπα και να σκέφτονται δημιουργικά και ευρέως.
Τα τεστ επαγωγικού συλλογισμού έχουν καθιερωθεί ως ένα πολύτιμο εργαλείο για την αξιολόγηση της ικανότητας των υποψηφίων να επιλύουν αφηρημένα προβλήματα και να κατανοούν τους υποκείμενους κανόνες που διέπουν αυτά τα προβλήματα.
Στο παρόν άρθρο, θα εξερευνήσουμε αναλυτικά αυτές τις δοκιμασίες, προσφέροντας σαφείς οδηγίες για τους διαφορετικούς τύπους ερωτήσεων και τρόπους επιτυχίας στις εξετάσεις.
Η δοκιμασία επαγωγικού συλλογισμού αποτελεί μια μορφή τεστ ικανοτήτων, που συχνά απαιτεί την αναγνώριση και ερμηνεία μοτίβων είτε σε σχήματα είτε σε ακολουθίες. Συνήθως, η διάρκεια αυτών των τεστ είναι μεταξύ 15 και 20 λεπτών, με τον αριθμό των ερωτήσεων να κυμαίνεται από 20 έως 30. Κάποιοι από τους γνωστούς παρόχους τέτοιων δοκιμασιών είναι οι SHL, Aon και Saville.
Οι ερωτήσεις επαγωγικού συλλογισμού μπορεί να ποικίλλουν ως προς τη μορφή και τη δυσκολία, ωστόσο, σε ένα τεστ επαγωγικού συλλογισμού μπορεί να συναντήσετε 3 κύριους τύπους προβλημάτων: σειρά σχημάτων (ακολουθίες), αφαίρεση του παράξενου σχήματος και μάτριξ (μήτρες).
ΣΕΙΡΑ ΣΧΗΜΑΤΩΝ (ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ)
Στη σειρά εικόνων, θα σας ζητηθεί να βρείτε την επόμενη εικόνα σε μια σειρά. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να προσδιορίσετε τον υποκείμενο κανόνα που διέπει τη σειρά. Ας ρίξουμε μια ματιά σε ένα παράδειγμα αυτού του τύπου ερώτησης:
Η απάντηση είναι Α.
Επεξήγηση: Κανόνας 1: Ο αριθμός των σχημάτων σε ένα σχήμα αυξάνεται κατά 1 μετά από κάθε βήμα. Κανόνας 2: Ο αριθμός των πλευρών σε κάθε σχήμα μειώνεται κατά 2 μετά από ένα βήμα.
Για να καταλάβετε το μοτίβο σε μια σειρά σχημάτων, υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες στα σχήματα που μπορείτε να αναζητήσετε:
- Την περιστροφή των σχημάτων (μεμονωμένων ή ολόκληρων)
- Την αλλαγή των χρωμάτων ή των θέσεων
- Την αντανάκλαση των σχημάτων και των στοιχείων
- Την αύξηση ή τη μείωση του αριθμού των σχημάτων
Ας εφαρμόσουμε αυτές τις χρήσιμες συμβουλές για να λύσουμε κι άλλα δείγματα ερωτήσεων που ακολουθούν:
Παράδειγμα 1ο:
Η σωστή απάντηση είναι η D.
Επεξήγηση: Το κάτω σχήμα εξωτερικά μετακινείται μέσα στον κύκλο στο επόμενο βήμα, ενώ το πάνω σχήμα μετακινείται προς τα κάτω εξωτερικά.
Παράδειγμα 2ο
Η σωστή απάντηση είναι η Ε.
Επεξήγηση: Κάθε τετράγωνο της σειράς περιέχει μια σειρά από τρία βέλη και ένα τέταρτο βέλος κάτω από αυτό. Σε κάθε βήμα της σειράς: το τέταρτο βέλος μετατοπίζεται για να γίνει το πρώτο βέλος στη σειρά των τριών βελών, έτσι ώστε το τρίτο βέλος της σειράς να γίνει στη συνέχεια το τέταρτο βέλος (κάτω από τη σειρά των βελών).
ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΞΕΝΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ
Εδώ σας δίνεται ένας αριθμός σχημάτων, από τα οποία πρέπει να αναγνωρίσετε το ένα που διαφέρει από τα υπόλοιπα σχήματα.
Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να εντοπίσετε το κοινό μοτίβο των δεδομένων στοιχείων για να δείτε ποιο σχήμα δεν ακολουθεί τον κανόνα που διέπει.
Ακολουθούν ορισμένες δειγματικές ερωτήσεις για να εξασκηθείτε:
Παράδειγμα 1ο
Η απάντηση είναι η Ε.
Επεξήγηση: Το σχήμα Ε περιέχει 4 λευκούς κύκλους, ενώ τα υπόλοιπα περιέχουν 5.
Παράδειγμα 2ο
Η σωστή απάντηση είναι η Β.
Επεξήγηση: Οι επιλογές Α, C, D και Ε είναι το ίδιο σχήμα με περιστροφή. Το μικρό τρίγωνο στο κάτω μέρος του πενταγώνου του σχήματος Β είναι στα δεξιά, ενώ αυτό των υπόλοιπων σχημάτων είναι στα αριστερά.
ΜΑΤΡΙΞ (ΜΗΤΡΕΣ)
Εδώ, θα σας δοθεί ένα πλέγμα αντικειμένων, το οποίο απαιτεί από εσάς να βρείτε το μέρος που λείπει με βάση τα δοσμένα μοτίβα.
Αυτός ο τύπος ερωτήσεις είναι από τους πιο απαιτητικούς στις δοκιμασίες επαγωγικού συλλογισμού.
Ας δοκιμάσουμε δύο παραδείγματα για να δούμε πόσο καλές είναι οι ικανότητές σας στον αφηρημένο συλλογισμό.
Παράδειγμα 1ο
Η σωστή απάντηση είναι η D.
Επεξήγηση: Σε κάθε γραμμή και σε κάθε στήλη, ένα και μόνο ένα από τα σχήματα εμφανίζεται δύο φορές. Αν κοιτάξουμε τη 2η σειρά από την κορυφή, μπορούμε να δούμε ότι περιέχει ήδη ένα σχήμα που εμφανίζεται δύο φορές (το βέλος που δείχνει προς τα δεξιά). Επομένως, πρέπει να αναζητήσουμε την επιλογή που θα συμπληρώσει αυτή τη σειρά με ένα σχήμα που δεν εμφανίζεται ήδη σε αυτήν (δηλαδή ένα σχήμα διαφορετικό από το βέλος που δείχνει δεξιά, ένα τρίγωνο ή ένα πεντάγωνο). Αυτό μας επιτρέπει να αποκλείσουμε τις επιλογές Α, Β και C. Τώρα, αν κοιτάξουμε την 1η σειρά, μπορούμε να δούμε ότι κανένα από τα σχήματα δεν εμφανίζεται δύο φορές. Έτσι, η σωστή απάντηση πρέπει να περιλαμβάνει ένα από τα σχήματα που ήδη εμφανίζονται σε αυτή τη σειρά (ένα τρίγωνο, ένα διαμάντι ή ένα βέλος που δείχνει προς τα αριστερά), είτε να περιλαμβάνει δύο πανομοιότυπα σχήματα που δεν εμφανίζονται ακόμη σε αυτή τη σειρά. Η επιλογή Ε δεν πληροί αυτήν την απαίτηση.
Παράδειγμα 2ο
Η σωστή απάντηση είναι η Β.
Επεξήγηση: Υπάρχουν τρία στοιχεία σε κάθε τετράγωνο: γραμμή, μαύρη κουκκίδα και λευκή κουκκίδα. Κοιτάζοντας τις γραμμές, ο αριθμός των γραμμών που συνδέονται με τις μαύρες κουκκίδες αυξάνεται κατά 1 σε κάθε τετράγωνο. Έτσι αυτό που λείπει έχει 4 συνδέσεις με μαύρες κουκκίδες.
Να θυμάστε, τέλος, ότι η εξάσκηση είναι αυτή που τελειοποιεί, είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να περάσετε τις εξετάσεις σας.&
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ.