Το Βιετνάμ στοχεύει να υπογράψει περισσότερες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου για να διαφοροποιήσει τις εξαγωγές, καθώς αντιμετωπίζει την παγκόσμια αβεβαιότητα που δημιουργεί η δασμολογική επίθεση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
«Η παγκόσμια οικονομία επηρεάζεται από τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό, την κλιματική αλλαγή, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και κυρίως τις δασμολογικές πολιτικές από μεγάλες αγορές όπως οι ΗΠΑ», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου Phan Thi Thang σε επενδυτική σύνοδο κορυφής στο Ανόι σήμερα Τετάρτη (9.7.2025). «Ωστόσο, το Βιετνάμ έχει ακόμη πολλές ευκαιρίες για να ξεφύγει».
Το Βιετνάμ, μια εξαγωγική δύναμη που πέρυσι είχε το τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα στον κόσμο με τις ΗΠΑ, προσπαθεί να πλοηγηθεί στις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον διατηρώντας ταυτόχρονα καλές σχέσεις με το Πεκίνο, τον μεγαλύτερο εμπορικό του εταίρο. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι επιτεύχθηκε μια προσωρινή συμφωνία, η οποία ορίζει δασμό 20% στα βιετναμέζικα προϊόντα και 40% στις μεταφορτώσεις, η οποία απευθύνεται κυρίως στην Κίνα.
«Τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, τα αυτοκίνητα και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα αντιμετωπίζουν δασμούς από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Thang. «Αλλά αυτό είναι μια ευκαιρία να αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία και να στραφούμε σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας».
Οι διαπραγματευτές του Βιετνάμ εξακολουθούν να εργάζονται για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της εμπορικής συμφωνίας που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα. Ο δασμός του 20% ήταν μια σημαντική μείωση από τον προηγουμένως επαπειλούμενο συντελεστή 46% και το φέρνει μπροστά από περιφερειακούς ανταγωνιστές όπως η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία και η Ινδονησία, στους οποίους εστάλησαν τη Δευτέρα (7.7.2025) επιστολές που καθορίζουν δασμούς από 25% και πάνω.
Ενώ το Βιετνάμ κατέχει επί του παρόντος το πλεονέκτημα του πρωτοπόρου στην Ασία, είναι πιθανό ότι οι γείτονες θα καταλήξουν σε χαμηλότερες εισφορές. Και δεν είναι σαφές πώς θα τεθούν σε ισχύ και θα επιβληθούν οι όροι του δασμού μεταφόρτωσης 40%.
Παρόλα αυτά, οι επενδυτές στη χρηματιστηριακή αγορά της χώρας βλέπουν τον δασμό 20% ως «καλά νέα», σύμφωνα με τον Thu Nguyen, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της VinaCapital Fund Management, ο οποίος αναμένει να δει περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας να εισάγονται στο Βιετνάμ. Οι μετοχές του Βιετνάμ σημείωσαν άνοδο σε υψηλό τριών ετών, καθώς οι εμπορικές εντάσεις μετατοπίστηκαν σε άλλα ασιατικά έθνη που αντιμετωπίζουν υψηλότερους δασμούς.
Το Βιετνάμ είδε την ανάπτυξη να επιταχύνεται το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι ξένοι αγοραστές έτρεξαν να προλάβουν τις υψηλότερες εισφορές του Τραμπ, αλλά η αβεβαιότητα στις παγκόσμιες αγορές έχει θέσει την κεντρική τράπεζα σε ετοιμότητα για να λάβει μέτρα για τον περιορισμό του πληθωρισμού και τη στήριξη της ανάπτυξης.
Η χώρα διατηρεί τον στόχο της για αύξηση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 8% φέτος και θα συνεχίσει να προσπαθεί για οικονομική επέκταση 10% ή περισσότερο το 2026 – 2030, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ho Duc Phoc στην ίδια επενδυτική σύνοδο κορυφής την Τετάρτη.
Ένα από τα μεγαλύτερα σημεία εμπλοκής καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ήταν η εμπορική σχέση του Βιετνάμ με την Κίνα. Οι ΗΠΑ απαίτησαν περισσότερα μέτρα από το Ανόι για να αποτρέψουν την επαναδρομολόγηση και επανασυσκευασία κινεζικών προϊόντων μέσω του Βιετνάμ για να παρακάμψουν τους υψηλότερους δασμούς. Το Πεκίνο δήλωσε ότι εξέταζε την εμπορική συμφωνία και ότι θα προχωρούσε σε αντίποινα εάν θίγονταν τα συμφέροντά του.