X
Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025
More

    Ποιες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 100.000 ευρώ

    Ποιες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 100.000 ευρώ

    Μέχρι και πρόστιμα ύψους 100.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν όσοι έχουν δηλώσει ανακριβή στοιχεία στο ΓΕΜΗ.

    Σε ισχύ τέθηκε η απόφαση 46982/18.06.2025, με την οποία καθορίζεται το νέο πλαίσιο επιβολής προστίμων από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓEMH) για παραβάσεις σχετικές με την εμπορική δημοσιότητα και την υποβολή στοιχείων από υπόχρεες επιχειρήσεις.


    Η νέα απόφαση για τα πρόστιμα του ΓΕΜΗ καθορίζει ένα εκτενές πλαίσιο διοικητικών κυρώσεων, το οποίο διαμορφώνεται ανάλογα με τον τύπο της επιχείρησης, το μέγεθός της και τη φύση της παράβασης.

    Για τις εταιρείες που ιδρύονται μέσω της ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Μίας Στάσης (e-ΥΜΣ), το πρόστιμο ανέρχεται σε 5.000 ευρώ για Ανώνυμες Εταιρείες, Ευρωπαϊκές Εταιρείες και Ετερόρρυθμες Εταιρείες κατά Μετοχές. Για Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες, ΕΠΕ και Συνεταιρισμούς επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ, ενώ για Ομόρρυθμες Εταιρείες, Ετερόρρυθμες, Κοινοπραξίες, ΕΟΟΣ και Αστικές Εταιρείες το πρόστιμο είναι 500 ευρώ.




    Στις περιπτώσεις μη εγγραφής στο ΓΕΜΗ, οι Ανώνυμες Εταιρείες και οι Ευρωπαϊκές Εταιρείες αντιμετωπίζουν πρόστιμο 10.000 ευρώ. Για τις ΙΚΕ και ΕΠΕ προβλέπεται πρόστιμο 6.000 ευρώ, ενώ για ΟΕ, ΕΕ και λοιπές προσωπικές εταιρείες, το αντίστοιχο ποσό είναι 1.200 ευρώ.


    Για παραλείψεις στην αναγραφή των υποχρεωτικών στοιχείων στα εταιρικά έγγραφα, το πρόστιμο ορίζεται σε 500 ευρώ για τις ΑΕ και τις Ευρωπαϊκές Εταιρείες, 300 ευρώ για ΙΚΕ, ΕΠΕ και Συνεταιρισμούς και 200 ευρώ για τις προσωπικές εταιρείες και τις αστικές.

    Σε περιπτώσεις εκπρόθεσμης καταχώρισης πράξεων στο ΓΕΜΗ, τα πρόστιμα κυμαίνονται από 500 ευρώ για τις ΑΕ και συναφείς τύπους, μέχρι 200 ευρώ για τις προσωπικές εταιρείες και κοινοπραξίες.

    Όταν εντοπίζονται παρατυπίες ή σφάλματα σε αυτόματες καταχωρίσεις πράξεων στο σύστημα, το πρόστιμο για μεγάλες κεφαλαιουχικές εταιρείες φτάνει τα 2.000 ευρώ, για μεσαίες είναι 1.000 ευρώ, ενώ για μικρές περιορίζεται στα 500 ευρώ.


    Ιδιαίτερα αυστηρό είναι το πλαίσιο για την παράλειψη δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων. Για εισηγμένες ΑΕ το πρόστιμο φτάνει τις 100.000 ευρώ, για μεγάλες μη εισηγμένες εταιρείες ορίζεται στις 10.000 ευρώ και για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις το ποσό κυμαίνεται γύρω στα 1.000 ευρώ.

    Τέλος, για παραβάσεις σχετικές με τη δέσμευση και χρήση επωνυμίας ή διακριτικού τίτλου που δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία, το πρόστιμο αγγίζει τα 2.000 ευρώ για μεγάλες ΑΕ, ενώ για μικρές εταιρείες, ΟΕ και ΕΕ περιορίζεται στα 400 ευρώ.

    Οι επιχειρήσεις καλούνται να ελέγξουν άμεσα τις υποχρεώσεις τους έναντι του ΓΕΜΗ, να διασφαλίσουν την ορθή και εμπρόθεσμη καταχώριση όλων των απαιτούμενων στοιχείων και να χρησιμοποιούν το νέο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης προστίμων που έχει τεθεί σε λειτουργία.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι το υπουργείο Ανάπτυξης προβλέπει περίοδο χάριτος για την εφαρμογή του νέου καθεστώτος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι διοικητικές κυρώσεις θα επιβάλλονται με επιείκεια, δίνοντας τη δυνατότητα στους υπόχρεους να προσαρμοστούν στις αυξημένες απαιτήσεις του νέου θεσμικού πλαισίου.


    Η περίοδος χάριτος κρίνεται απαραίτητη, καθώς το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει αυστηρές ρυθμίσεις και εξειδικευμένα πρόστιμα για παραβάσεις που μέχρι σήμερα δεν τιμωρούνταν με σαφή ή ενιαίο τρόπο.

    Το υπουργείο Ανάπτυξης και οι υπηρεσίες του ΓΕΜΗ έχουν ήδη προβεί σε ενημέρωση των εμπλεκομένων και προειδοποιούν ότι μετά την παρέλευση της μεταβατικής περιόδου, η εφαρμογή του νόμου θα είναι αυστηρή και αυτοματοποιημένη, με διασταυρώσεις στοιχείων από την ΑΑΔΕ και άλλα μητρώα του Δημοσίου.

    Πηγή

    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    spot_img

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ