Η Κίνα θα πρέπει να προσθέσει έως και 1,5 τρισ. γουάν (209 δισ. δολάρια) σε νέα κίνητρα για να ενισχύσει τις καταναλωτικές δαπάνες και να διατηρήσει την ευελιξία του νομίσματος ώστε να αντιμετωπίσει τους δασμούς των ΗΠΑ στην ανάπτυξη, δήλωσαν σύμβουλοι της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, και επικαλείται το Bloomberg.
Η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει «νέες διαταραχές» από τον Απρίλιο, όταν οι αμερικανικοί δασμοί έκαναν την εμφάνισή τους, εκτός από τον επίμονο αποπληθωρισμό, έγραψαν ο Χουάνγκ Γιπίνγκ, μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (People’s Bank of China -PBOC), και δύο άλλοι εμπειρογνώμονες σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα Παρασκευή (11.7.2025).
«Για να αντιμετωπίσει αυτές τις εξελισσόμενες προκλήσεις, η Κίνα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο δυναμική αντικυκλική προσέγγιση για να διατηρήσει τη σταθερή ανάπτυξη, ενώ παράλληλα να προχωρήσει επιθετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ανέφεραν πρώην αξιωματούχος της PBOC, και ο Άλφρεντ Σίπκε, διευθυντής του Ινστιτούτου Ανατολικής Ασίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.
Οι αρχές θα πρέπει να εξετάσουν ένα πρόσθετο πακέτο 1 – 1,5 τρισ. γουάν σε διάστημα 12 μηνών για την τόνωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, ώστε να αμβλυνθούν οι ζημιές στην οικονομία από τους αμερικανικούς δασμούς 20% – 30%, έγραψαν οι ίδιοι. Αυτό συγκρίνεται με τα 300 δισ. γουάν που σχεδιάζουν να δανειστούν οι κεντρικές αρχές φέτος με την πώληση ειδικών κρατικών ομολόγων εξαιρετικά μακράς διάρκειας για την επιδότηση των αγορών των καταναλωτών, στο πλαίσιο της εμβληματικής πρωτοβουλίας της για την τόνωση των δαπανών.
Οι οικονομολόγοι αναμένουν σε γενικές γραμμές ότι το Πεκίνο θα χαλαρώσει περαιτέρω τις πολιτικές του τους επόμενους μήνες για να θωρακίσει την οικονομία από μια πιθανή πτώση των εξαγωγών λόγω των δασμών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του αυστηρότερου ελέγχου της Ουάσιγκτον σχετικά με την αναδρομολόγηση των κινεζικών αποστολών.
Στο εσωτερικό της χώρας, η αγορά ακινήτων εξακολουθεί να αγωνίζεται και οι αποπληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται καθώς οι επιχειρήσεις μειώνουν τις τιμές για να κρατήσουν τους πελάτες.
Ο Χουάνγκ και οι συνάδελφοί του βλέπουν επίσης περιθώρια για την PBOC να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια πολιτικής και να καθοδηγήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα βασικά επιτόκια δανεισμού, ώστε να βοηθήσουν στην ενίσχυση των προσδοκιών για ισχυρότερη ονομαστική ανάπτυξη, η οποία είναι καθοριστική για τα εταιρικά κέρδη. Προτείνουν στην κεντρική τράπεζα να διατηρήσει «επαρκή» ευελιξία στο γουάν για την απορρόφηση μελλοντικών εξωτερικών σοκ.
Μακροπρόθεσμα, η κυβέρνηση πρέπει να διευρύνει τη βάση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και να απλοποιήσει τις δομές του φόρου προστιθέμενης αξίας στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για να διασφαλίσει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, ανέφεραν.
Ζήτησαν επίσης τη διαχείριση των κινδύνων που συνδέονται με τα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να απελευθερωθεί η ικανότητα των τραπεζών να χορηγούν νέες πιστώσεις σε πιο παραγωγικούς τομείς.
Μετά από χρόνια πολιτικών για την ενθάρρυνση της δανειοδότησης προς τις ΜΜΕ και την παράταση των προθεσμιών αποπληρωμής, τα ανεξόφλητα δάνεια προς τον όμιλο ξεπερνούν πλέον το 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κίνας, από 37% το 2019 και ξεπερνούν τα ανοίγματα σε χρηματοδοτικά οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, είπαν.