Με εντάσεις συνεχίστηκε και σήμερα η ακροαματική διαδικασία στη δίκη για την υπόθεση της δολοφονίας της Κυριακής Γρίβα. Ο συνήγορος υπεράσπισης του 40χρονου κατηγορούμενου, Σπύρος Δημητρίου, αιτήθηκε τη διεξαγωγή της δίκης κεκλεισμένων των θυρών ή με περιορισμένη δημοσιότητα, επικαλούμενος προσωπική ανασφάλεια και συνθήκες που –όπως δήλωσε– εμποδίζουν την ομαλή εκτέλεση των καθηκόντων του.
Της Άννας Κανδύλη
Ο ίδιος παραδέχθηκε ως «απρεπή» τη στιγμή κατά την οποία χθες εκτόξευσε ένα μπουκάλι μέσα στην αίθουσα, σημειώνοντας πως «Δε γίνεται να λειτουργήσω όταν προπηλακίζομαι, ζητείται η σύλληψή μου ακόμα και επειδή καπνίζω. Υπάρχει σοβαρός λόγος διασάλευσης της δημόσιας τάξης».
Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση υπέρ της δημοσιότητας της διαδικασίας.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου αναφερόμενη στις συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε η ένταση, εστίασε στην παρουσία της μητέρας του κατηγορούμενου. «Η γυναίκα αυτή εμφανίστηκε στο δικαστήριο όχι σε αντιπαράθεση με την οικογένεια του θύματος, αλλά ως μητέρα του κατηγορούμενου, για να καταθέσει όσα γνωρίζει. Από την αρχή λέει ότι είναι με την οικογένεια θύματος». Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της, όπως είπε η πρόεδρος, η μητέρα του κατηγορούμενου άκουγε για τον γιο της από το ακροατήριο πως είναι «τέρας», «νταβατζής», «να πάει στην κόλαση». Αυτές οι εκφράσεις, είπε η πρόεδρος, υπό το βάρος της συγκινησιακής φόρτισης, έγιναν ανεκτές από το δικαστήριο με συνέπεια η μάρτυρας να αντιδράσει έντονα, χτυπώντας το χέρι της και ο συνήγορος του κατηγορούμενου να πετάξει το μπουκάλι.
Στη δίκη παρενέβη και ο γνωστός ποινικολόγος Θεόδωρος Μαντάς ως εκπρόσωπος του ΔΣΑ. «Απευθύνω έκκληση σε όλους τους παράγοντες της δίκης να χαμηλώσουν οι τόνοι, να κλείσει ο κύκλος μιας άστοχης στιγμής για την ποινική δικαιοσύνης» σημείωσε ο κ. Μαντάς.
Από την πλευρά της η εισαγγελέας της έδρας, κάνοντας αναφορά στα χθεσινά επεισόδια σημείωσε πως τέτοια περιστατικά δεν τιμούν τον θεσμό της Δικαιοσύνης. «Ευτυχώς, τα λαϊκά δικαστήρια και οι δημόσιοι λιθοβολισμοί των κατηγορουμένων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί», είπε η εισαγγελέας ασκώντας έντονη κριτική στη συμπεριφορά του συνηγόρου υπεράσπισης προς τον συνήγορο υποστήριξης της κατηγορίας.
Κατά την εισαγγελική λειτουργό, οι αιχμές που άφησε ο δικηγόρος Γιάννης Απατσίδης σε βάρος της μητέρας του κατηγορουμένου, περί προσπάθειάς της να «δωροδοκήσει» τη μητέρα της Κυριακής πυροδότησαν την ένταση. «Είναι συνηθισμένο σε τέτοιου είδους δίκες να δημιουργείται ένταση και θόρυβος. Ωστόσο, όσον αφορά τη συμπεριφορά του συνηγόρου του κατηγορούμενου, το δικαστήριο θα κρίνει στο τέλος της αποδεικτικής διαδικασίας αν θα διαβιβαστούν τα πρακτικά στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών».
Απαντώντας και στα όσα είπε ο κ. Απατσίδης περί μεροληψίας της προέδρου αφήνοντας αιχμές ότι θα έπρεπε η ίδια η εισαγγελέας να αιτηθεί την εξαίρεσή της, η εισαγγελική λειτουργός σημείωσε πως: «Η διεύθυνση της δίκης είναι υποδειγματική. Ο τρόπος που η πρόεδρος χειρίζεται τη διαδικασία δεν συνιστά κανενός είδους πειθαρχική ή ποινική παράβαση. Οι δικηγόροι οφείλουν να επιδεικνύουν αξιοπρέπεια…Τη χαρακτήρισε “κακοποιητική”, επικαλέστηκε μηνυτήρια αναφορά από την κ. Κωνσταντοπούλου εις βάρος της… Έχω να σας πω ότι δεν φοβάμαι καθόλου. Ούτε η σύνθεση του δικαστηρίου φοβάται. Όποιος θέλει μπορεί να υποβάλει αναφορά», προσθέτοντας ότι : «Ακόμα και ο πιο ειδεχθής δολοφόνος έχει το δικαίωμα να διορίσει δικηγόρο. Ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα, με νομικό πολιτισμό».
Κατόπιν αυτών συνεχίστηκε η κατάθεση της μητέρας του κατηγορούμενου, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δεν μπορώ να του συγχωρήσω ότι σκότωσε αυτό το κορίτσι, δεν μπορώ, δεν μπορώ. Έχω σπαράξει, την είχα σαν παιδί μου».
Ο κ. Απατσίδης, μετά τη διακοπή της δίκης, επανέλαβε τις κατηγορίες προς το πρόσωπο της προέδρου της έδρας ζητώντας της να υποβάλλει η ίδια αίτηση αποχής από τη δίκη.
Στο δικαστήριο σήμερα βρέθηκαν η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Στέφανος Κασσελάκης.