Ο κ. Παπαθανάσης επανέλαβε τον κυβερνητικό στόχο για την απορρόφηση του 80% των συνολικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης έως το τέλος του 2025, με την υποβολή και 7ου αιτήματος τον Νοέμβριο, ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
Σε τροχιά υποβολής του 6ου αιτήματος για εκταμίευση 3,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης.
Η εν λόγω δόση περιλαμβάνει 2,1 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 1,8 δισ. ευρώ σε δάνεια. Η υποβολή του αιτήματος θα ακολουθήσει την κρίσιμη συνεδρίαση του Ecofin στις 18 Ιουλίου, όπου αναμένεται να εγκριθεί το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, όπως γνωστοποίησε ο συντονιστής του Ταμείου, Ορέστης Καβαλάκης.
Η αναθεώρηση του σχεδίου στοχεύει στην πλήρη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, ύψους 31,5 δισ. ευρώ, έως τα τέλη του 2026. Ο κ. Παπαθανάσης επισήμανε ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κινείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2025 καταγράφηκε υπέρβαση 3% στον στόχο απορρόφησης του Ταμείου Ανάκαμψης και κάλυψη 98% στους στόχους του ΠΔΕ. Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί την πρώτη θέση ως προς την απορρόφηση των πόρων των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης σε σχέση με το ΑΕΠ, με πάνω από το 50% των διαθέσιμων πόρων να έχει ήδη εκταμιευθεί.
Στις 17 Ιουλίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα «Εξωστρέφεια», με διαθέσιμα 200 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση εξαγωγικών επιχειρήσεων. Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο προγραμματίζεται η έναρξη του δανειακού προγράμματος ΤΕΠΙΧ 3, με κεφάλαια 230 εκατ. ευρώ για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Αναφορικά με το ΕΣΠΑ 2021-2027, έχει ήδη καλυφθεί το 75% του προϋπολογισμού μέσω εκδόσεων προσκλήσεων, ενώ το 45% του προϋπολογισμού έχει ήδη δεσμευτεί μέσω συμβάσεων. Οι προσκλήσεις που έχουν εκδοθεί ξεπερνούν τα 16 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 61% του συνολικού προϋπολογισμού της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.
Στο στεγαστικό μέτωπο, το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» έχει φτάσει στο 50% της υλοποίησής του, με σημαντικό αριθμό υπαγωγών σε περιφέρειες όπως η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (620), η Θεσσαλία (άνω των 600) και η Δυτική Ελλάδα (πάνω από 470).
Ενισχυμένος είναι και ο επενδυτικός ορίζοντας για τη Μεγαλόπολη, στο πλαίσιο του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Έξι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν λάβει έγκριση εγκατάστασης με συνολικό προϋπολογισμό 210 εκατ. ευρώ, με επενδύσεις σε data centers, παραγωγή μπαταριών και οργανοχημικών λιπασμάτων. Το συνολικό ύψος των προσκλήσεων του προγράμματος φτάνει τα 1,6 δισ. ευρώ, με στόχο τη δημιουργία ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.
Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται 10 έργα υποδομής μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και το νέο αντικαρκινικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Παπαθανάσης επανέλαβε τον κυβερνητικό στόχο για την απορρόφηση του 80% των συνολικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης έως το τέλος του 2025, με την υποβολή και 7ου αιτήματος τον Νοέμβριο, ύψους 3,5 δισ. ευρώ.