Η Ελλάδα παραμένει η χώρα με τους πιο απαισιόδοξους καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Εσθονία (-35,6) και την Ουγγαρία (-29,6) να ακολουθούν.
Σαφή επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταγράφει η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Ιούνιο, καθώς διαμορφώθηκε στις -46,9 μονάδες έναντι -42,7 τον Μάιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Η Ελλάδα παραμένει η χώρα με τους πιο απαισιόδοξους καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Εσθονία (-35,6) και την Ουγγαρία (-29,6) να ακολουθούν. Αντίθετα, στην κορυφή της κατάταξης με θετικό πρόσημο βρίσκεται για τρίτη φορά το 2025 η Πολωνία (+2,8), καταδεικνύοντας αισιοδοξία των πολιτών της. Ο μέσος όρος των δεικτών καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στις -14,8 μονάδες στην Ε.Ε. και στις -15,3 στην Ευρωζώνη.
Οι Έλληνες καταναλωτές παρουσιάζουν γενικευμένη απαισιοδοξία, καθώς επιδεινώνονται όλοι οι επιμέρους δείκτες. Οι αρνητικές εκτιμήσεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών κατά τους τελευταίους 12 μήνες αυξήθηκαν ελαφρά στις -48,9 μονάδες, από -46,8, με το 64% των ερωτηθέντων να αναφέρει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση και μόλις το 3% να κάνει λόγο για μικρή βελτίωση. Σημαντική είναι και η πτώση των προσδοκιών για την πορεία των οικονομικών των νοικοκυριών στο επόμενο 12μηνο, με τον σχετικό δείκτη να φτάνει στις -42,8 μονάδες από -38,7. Πλέον, το 56% αναμένει επιδείνωση, ενώ μόλις το 6% προβλέπει μικρή βελτίωση.
Ανησυχητικές είναι και οι εκτιμήσεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς ο δείκτης διολίσθησε στις -44,1 μονάδες από -41,5 τον Μάιο. Το 61% των πολιτών προβλέπει επιδείνωση, ενώ ένα 25% αναμένει σταθερότητα. Σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη οι αντίστοιχοι δείκτες είναι χαμηλότερα, στις -27,3 και -27,9 μονάδες αντίστοιχα.
Η πρόθεση για μείζονες αγορές καταγράφει αισθητή πτώση, καθώς ο δείκτης υποχώρησε στις -51,5 μονάδες από -43,9. Έξι στους δέκα καταναλωτές δηλώνουν ότι θα προβούν σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες για σημαντικά αγαθά, ενώ μόνο το 5% εκφράζει αισιοδοξία. Παρόμοια τάση παρατηρείται και στην αποταμίευση, με το σχετικό δείκτη να μειώνεται στις -67,7 μονάδες από -65,0, και το 84% των νοικοκυριών να δηλώνει ότι δεν προβλέπει να αποταμιεύσει μέσα στον επόμενο χρόνο.
Η αβεβαιότητα για την πορεία της ανεργίας αυξάνεται, με τον δείκτη πρόβλεψης να φτάνει στις +11,7 μονάδες από +9,8, καθώς το 34% των νοικοκυριών εκτιμά ότι η ανεργία θα αυξηθεί, ενώ το 21% αναμένει μείωση. Ανοδικές είναι και οι προσδοκίες για την πορεία των τιμών, με τον δείκτη να ενισχύεται στις +34,5 μονάδες από +33,4, καθώς το 64% των πολιτών αναμένει αύξηση των τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό.
Στην καθημερινότητα των πολιτών, το 61% δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα», ενώ το 11% αναγκάζεται να αντλεί από τις αποταμιεύσεις του. Το 10% δηλώνει ότι έχει χρεωθεί – ποσοστό αυξημένο από το 8% του προηγούμενου μήνα.
Τέλος, η αίσθηση αβεβαιότητας για τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις ενισχύεται, καθώς σχεδόν 6 στους 10 (59,7%) καταναλωτές θεωρούν δύσκολη ή σχετικά δύσκολη την πρόβλεψη της οικονομικής τους κατάστασης, έναντι 57,7% τον Μάιο.