Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
More

    Πάνω από ένα δισ. ευρώ η ζημιά στην ΔΕΗ από την κατολίσθηση στο Αμύνταιο

    Πάνω από ένα δισ. ευρώ η ζημιά στην ΔΕΗ από την κατολίσθηση στο Αμύνταιο

    Πάνω από ένα δισ. ευρώ η ζημιά στην ΔΕΗ από την κατολίσθηση στο Αμύνταιο

    [ad id=”13289″]

    Τα μηχανήματα που θάφτηκαν κάτω από το χώμα, οι εγκαταστάσεις, αλλά και το κόστος μετεγκατάστασης του χωριού Ανάργυροι, επιβαρύνουν την επιχείρηση – Το κόστος μπορεί να εκτοξευθεί εάν ο λιγνίτης που βρισκόταν εκεί δεν είναι πλέον αξιοποιήσιμος

    Πάνω από ένα δισ. ευρώ υπολογίζεται πως θα κοστίσει τελικά στην ΔΕΗ η πρωτοφανής κατολίσθηση στο Αμύνταιο, όπου πάνω από 80 εκατομμύρια κυβικά χώματος υποχώρησαν, θάβοντας τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης.

    Το κόστος προκύπτει από το γεγονός πως εκεί βρίσκονταν τέσσερις γερανοί της ΔΕΗ που πλέον θεωρούνται ολοκληρωτικά κατεστραμένοι και οι οποίοι κοστίζουν από 100 εκατ. ευρώ ο καθένας. Επιπλέον το κόστος απομάκρυνσης των χωμάτων μπορεί να κοστίσει 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ΔΕΗ θα πρέπει να πληρώσει το μισό λογαριασμό για τη μετεγκατάσταση του χωριού Ανάργυροι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου».

    Πληροφορίες επίσης αναφέρουν πως η κατολίσθηση χτύπησε ένα μέτωπο εξόρυξης λιγνίτη που αγγίζει τα τρία χιλιόμετρα και, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, φαίνεται να έχει συμπαρασύρει περίπου 25 εκατ. τόνους λιγνίτη δηλαδή το μεγαλύτερο και καλύτερο κοίτασμα του ορυχείου. Τους επόμενους μήνες, έπειτα από εντατικές έρευνες και τομές στα 3.500 στρέμματα που καταλαμβάνουν οι όγκοι χωμάτων της κατολίσθησης θα είναι σε θέση να γνωρίζουν στη ΔΕΗ σε τι ποσότητες το κοίτασμα που είναι θαμμένο στην κατολίσθηση είναι αξιοποιήσιμο και προς εκμετάλλευση. Σε περίπτωση που δε θα είναι δυνατή καμία αξιοποίηση, η ζημιά θα πρέπει να υπολογίζεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ!

    [ad id=”6783″]

    Εν τω μεταξύ, οι έρευνες αποδίδουν την πρωτοφανή κατολίσθηση στην σύσταση του εδάφους, στα ρήγματα της περιοχής και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Πλέον οι 220 κάτοικοι από το γειτονικό χωριό Ανάργυροι φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, καθώς τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές. Η ΔΕΗ εξάλλου είχε από εβδομάδες πληροφορηθεί ότι υπήρχε κίνδυνος κατολίσθησης καθώς, οι ρωγμές στα σπίτια των Αναργύρων είχαν πολλαπλασιαστεί. Οι ειδικοί παρακολουθούσαν το φαινόμενο και για λόγους ασφαλείας έκλεισαν το ορυχείο από τις 3 Ιουνίου. Μάλιστα, μετακίνησαν και τους τεράστιους καδοφόρους γερανούς. Ομως κανείς δεν περίμενε το μέγεθος της καταστροφής. Περισσότερα από 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα χώματος «γλίστρησαν» από την πλαγιά, καταπλακώνοντας τελικά τέσσερις από τα έξι μηχανήματα.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ