Μαύρισμα χωρίς ήλιο με νέο φάρμακο που παράγει μελανίνη
Ένα φάρμακο που μιμείται το φως του ήλιου, μαυρίζοντας το δέρμα, αλλά χωρίς την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία (UV), δημιούργησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.
Η χημική ουσία ωθεί το δέρμα να παράγει μελανίνη, όπως έδειξαν τα πειράματα σε ποντίκια και σε δείγματα ανθρωπίνου δέρματος στο εργαστήριο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το φάρμακο θα «δουλέψει» ακόμη και στους κοκκινομάλληδες και γενικά στους ανθρώπους με πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα, οι οποίοι συνήθως καίγονται όταν καθίσουν στον ήλιο.
Οι ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασχαουσέτης και του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Dana-Farber στη Βοστώνη, με επικεφαλής τον καθηγητή δερματολογίας Ντέηβιντ Φίσερ, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας «Cell Reports», σύμφωνα με το BBC και το «Science», που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ελπίζουν ότι η ανακάλυψή τους θα μειώσει τα περιστατικά καρκίνου του δέρματος, ιδίως του δυνητικά θανατηφόρου μελανώματος, ενώ μπορεί και να επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος.
Η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία, πυροδοτώντας την παραγωγή μελανίνης, μαυρίζει το δέρμα, αλλά με τίμημα την πρόκληση βλάβης σε αυτό. Το νέο φάρμακο πετυχαίνει κάτι παρόμοιο στο δέρμα, μπλοκάροντας μία πρωτεΐνη (SIK – Salt-Inducible Kinase) που παίζει ρόλο-κλειδί στην παραγωγή μελανίνης. Ενεργοποιείται έτσι τεχνητά η δημιουργία μελανίνης, αλλά χωρίς να εμπλέκεται η καταστροφική για τα κύτταρα ακτινοβολία UV.
Οι δοκιμές στα πειραματόζωα έδειξαν ότι μαύρισαν σχεδόν τελείως μετά από μία εβδομάδα επάλειψης της ουσίας στο δέρμα τους. Το μαύρισμά τους ήταν αναστρέψιμο, καθώς το δέρμα επέστρεψε στο φυσιολογικό χρώμα του μετά από περίπου δύο εβδομάδες.
Οι ερευνητές δεν θεωρούν ότι η νέα ουσία θα αντικαταστήσει τα αντηλιακά, αλλά εξετάζουν την πιθανότητα να συνδυάσουν το φάρμακο με αντηλιακό, έτσι ώστε να πετύχουν την μέγιστη δυνατή προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία. Όπως είπαν, τα αντηλιακά είναι πολύ ωφέλιμα, αλλά έχουν το μειονέκτημα ότι κρατούν άσπρο το δέρμα και στο πλαίσιο αυτό, ήδη αναζητείται υποψήφιος εμπορικός εταίρος για συνεργασία.
Προς το παρόν, πάντως, η νέα ουσία δεν είναι ακόμη έτοιμη για εμπορική αξιοποίηση, καθώς πρέπει να γίνουν και άλλα τεστ ασφαλείας και τοξικότητας (αν και έως τώρα δεν διαπιστώθηκαν κάποιες παρενέργειες), για να ακολουθήσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Στο μεταξύ, πρέπει να βρεθεί κι ένα καλύτερο όνομα για την ουσία, που προς το παρόν λέγεται «αναστολέας SIK».
Ορισμένοι άλλοι επιστήμονες εξέφρασαν πάντως την επιφύλαξη μήπως η νέα ουσία, αν και όταν κυκλοφορήσει στο εμπόριο, δώσει στους ανθρώπους με υπερβολική -και τελικά παραπλανητική- αίσθηση ασφάλειας.