Η Μαύρη Επέτειος της 19ης Μαΐου: Η Μνήμη των Ελλήνων του Πόντου
Σήμερα συμπληρώνονται 107 χρόνια από την ιστορική στιγμή της 19ης Μαΐου 1919, όταν ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ προσγειώθηκε στη Σαμψούντα, σηματοδοτώντας την έναρξη της εκστρατείας για την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Αυτή η ημέρα έχει στιγματιστεί από την τραγωδία των Ελλήνων του Πόντου, με τις μνήμες να παραμένουν νωπές στη συλλογική συνείδηση.
Προϊστορία: Οι Εκτοπισμοί από το 1914
Η πραγματικότητα των Ελλήνων του Πόντου είναι ότι οι διωγμοί τους είχαν ήδη ξεκινήσει από το 1914, πέντε χρόνια πριν από την επίσημη εκστρατεία. Από το 1914 έως το 1923, εκτιμάται ότι περίπου 353.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους με φρικτό τρόπο. Οι εκτοπισμένοι και οι αναγκαστικές ανταλλαγές πληθυσμών ανάγκασαν περίπου 150.000–200.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς τα δυτικά, κυρίως στην Ελλάδα.
Η Αύξηση των Εκτοπισμένων
Από αυτούς που εκτοπίστηκαν, οι μαρτυρίες και τα αρχεία της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρουν ότι περίπου 50.000–70.000 Έλληνες του Πόντου κατέφθασαν ζωντανοί στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1920. Αυτές οι μετακινήσεις συνδυάστηκαν με φρικτές συνθήκες που οδήγησαν σε απώλειες ζωών και καταστροφή περιουσιών.
Σημαντικά Στοιχεία
- Η 19η Μαΐου 1919 είναι ημέρα μνήμης για τους Έλληνες του Πόντου.
- Οι εκτοπισμοί ξεκίνησαν το 1914 και συνεχίστηκαν έως το 1923.
- Περίπου 353.000 Έλληνες του Πόντου έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
- Ανάμεσα στους εκτοπισθέντες, 150.000–200.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
- 50.000–70.000 Έλληνες του Πόντου κατέφθασαν στην Ελλάδα μέχρι το 1920.
Η Σημασία της Μνήμης
Η μνήμη αυτών των γεγονότων είναι καθοριστική για τη διατήρηση της ταυτότητας και της ιστορικής συνείδησης των Ελλήνων του Πόντου. Οι εκδηλώσεις μνήμης και οι αναφορές στα γεγονότα αυτά βοηθούν στο να μην ξεχαστούν οι θυσίες των προγόνων και η ιστορία της κοινότητας.


