Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Ανατιμήσεις που προκαλούν ανησυχία στους επιβάτες και επαγγελματίες του κλάδου.

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Ανατιμήσεις που προκαλούν ανησυχία στους επιβάτες και επαγγελματίες του κλάδου.

Αύξηση τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια αν δεν ληφθούν μέτρα

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Διονύσης Θεοδωράτος, προειδοποίησε για την πιθανότητα αύξησης των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, εάν δεν υιοθετηθούν νέα μέτρα στήριξης. Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, τόνισε ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική και ότι η βιωσιμότητα των πλοίων τίθεται σε κίνδυνο αν δεν υπάρξουν κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Προβλήματα ρευστότητας και λειτουργίας

Ο Διον. Θεοδωράτος υπογράμμισε ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, ειδικά κατά την περίοδο χαμηλής επιβατικής κίνησης. Το περιθώριο κέρδους τους κυμαίνεται μεταξύ 3,5% και 5%, γεγονός που καθιστά τη λειτουργία τους δύσκολη.

Αύξηση κόστους καυσίμων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το κόστος των καυσίμων έχει αυξηθεί δραματικά, με κάποιες περιπτώσεις να ξεπερνούν το 100%. Για παράδειγμα, το κόστος της γραμμής Πειραιάς – Σύρος – Τήνος έχει εκτοξευθεί από 15.000 ευρώ σε 37.500 ευρώ. Παρόμοια αύξηση παρατηρείται και σε άλλες γραμμές των Κυκλάδων.

Μέτρα στήριξης και επιπτώσεις

Προτού, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει μέτρα στήριξης, τα οποία οδήγησαν σε συγκράτηση των τιμών κατά την περίοδο του Πάσχα. Ωστόσο, το ποσό των 56 εκατομμυρίων ευρώ που είχε προγραμματιστεί για αποζημίωση των ακτοπλοϊκών εταιρειών δεν έχει ακόμη καταβληθεί, επιδεινώνοντας τα προβλήματα ρευστότητας στον κλάδο.

Αύξηση τιμών καυσίμων και αναμενόμενες εξελίξεις

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης, ανέφερε ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ανέρχεται στα 2,11 ευρώ το λίτρο, ενώ του πετρελαίου κίνησης στα 1,81 ευρώ. Αναμένονται επιπλέον αυξήσεις, περίπου δύο λεπτών, έως το τέλος της εβδομάδας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από την αρχή του πολέμου, η τιμή του πετρελαίου έχει εκτοξευθεί από τα 64 στα 110 δολάρια το βαρέλι.

Κύρια σημεία

  • Προβλήματα βιωσιμότητας για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες λόγω αυξήσεων κόστους.
  • Επιτακτική ανάγκη για νέα μέτρα στήριξης από την Πολιτεία και την ΕΕ.
  • Δραματική αύξηση κόστους καυσίμων, με παραδείγματα συγκεκριμένων γραμμών.
  • Μέτρα στήριξης που δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί πλήρως.
  • Σημαντική αύξηση τιμών καυσίμων, με αναμενόμενες περαιτέρω αυξήσεις.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
Newsroom
Newsroomhttp://refreshnews.gr/
Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img