Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Εποπτείας για την Ολοκλήρωση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών
Τη σημασία της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής εποπτείας ως κρίσιμης προϋπόθεσης για την ολοκλήρωση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια δημόσιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECOFIN). Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποτελεσματική λειτουργία μιας ενοποιημένης αγοράς απαιτεί τη συνεργασία 27 διαφορετικών κρατών μελών με κοινές εποπτικές στρατηγικές.
Σημαντικά Σημεία της Παρέμβασης
- Η ευρωπαϊκή εποπτεία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των κεφαλαιαγορών.
- Η ολοκλήρωση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών παραμένει αναγκαία για την οικονομική σταθερότητα.
- Η Κυπριακή Προεδρία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρούν με νομοθετικό πακέτο για την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων.
- Η ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) είναι κρίσιμη.
Ο υπουργός εξέφρασε την υποστήριξή του προς την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαρακτηρίζοντάς την ως την πιο συνεκτική και φιλόδοξη προσέγγιση για την επίτευξη των στόχων της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων. Σύμφωνα με τον Πιερρακάκη, οι φορείς που έχουν συστημική σημασία θα πρέπει να ελέγχονται μέσω ενός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου.
Στρατηγική για την Κρυπτονομισματική Αγορά
Ο Πιερρακάκης αναφέρθηκε επίσης στους παρόχους υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων, τονίζοντας την ανάγκη υιοθέτησης αυστηρών κριτηρίων εποπτείας που θα καλύπτουν και τις ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις. Υπογράμμισε ότι το μελλοντικό εποπτικό πλαίσιο θα πρέπει να στηρίζεται σε στενές συνεργασίες μεταξύ της ESMA και των εθνικών εποπτικών αρχών, με σαφή κατανομή αρμοδιοτήτων.
Ευρωπαϊκή Φιλοδοξία και Θεσμική Υποστήριξη
Κατά την παρέμβασή του, ο υπουργός χρησιμοποίησε παραδείγματα όπως η Airbus και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να τονίσει ότι οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες απαιτούν αντίστοιχους θεσμούς. «Μια Ένωση Κεφαλαιαγορών χωρίς επαρκή ευρωπαϊκή εποπτεία είναι σαν μια Νομισματική Ένωση χωρίς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», δήλωσε, καλώντας τα κράτη-μέλη να επιδείξουν την απαραίτητη φιλοδοξία για την οικοδόμηση ενός ισχυρού ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου.
Η παρέμβαση του κ. Πιερρακάκη αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας και της ενοποίησης στην οικονομία της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι μόνο με κοινές πρωτοβουλίες μπορεί η περιοχή να χρηματοδοτήσει το μέλλον της με αυτοπεποίθηση και ενότητα.


