Ένας στους δέκα που πήρε κοινωνικό μέρισμα είναι αλλοδαπός: Από Ινδία μέχρι… Γερμανία!
9.700 που το έλαβαν είναι από Ινδία, Μπανγκλαντές, Σρι Λάνκα, Αίγυπτο, Φιλιππίνες και Κίνα – 97.000 είναι από Αλβανία, Βουλγαρία και Ρουμανία – 1.500 είναι από χώρες όπως Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία και Βρετανία
Από την Ινδία μέχρι και την Γερμανία ήταν οι υπηκοότητες των πολιτών που δικαιούνταν και έλαβαν το κοινωνικό μέρισμα που μοίρασε η κυβέρνηση από το πλεόνασμα φέτος. Συνολικά το κοινωνικό μέρισμα έχουν λάβει, μέχρι στιγμής, πολίτες 172 διαφορετικών εθνικοτήτων, όπως μετέδωσε ο Alpha, ενώ ανάμεσά τους συναντάμε πολίτες από χώρες της Ασίας, την Αλβανία, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, προκύπτει πως:
- 9.700 που έλαβαν το κοινωνικό μέρισμα είναι από Ινδία, Μπανγκλαντές, Σρι Λάνκα, Αίγυπτο και Φιλιππίνες, άλλοι 400 από την Κίνα, που εργάζονται στην Ελλάδα.
- 97.000 από τους δικαιούχους είναι από Αλβανία, Βουλγαρία και Ρουμανία.
- 1.500 δικαιούχοι είναι από χώρες όπως Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία και Βρετανία.
Η πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος (www.koinonikomerisma.gr) έκλεισε χθες το βράδυ, δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, προκειμένου να συμπεριληφθούν επιπλέον κατηγορίες δικαιούχων, που δεν πληρούσαν όλα τα κριτήρια αξιολόγησης κατά την προηγούμενη φάση της διαδικασίας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η πλατφόρμα ήταν ανοιχτή -για τελευταία ημέρα- για τις ακόλουθες περιπτώσεις:
-Μονογονεϊκές οικογένειες, οι οποίες λαμβάνουν το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων ή το επίδομα πολυτέκνων για τις οποίες προωθείται η θέσπιση ευνοϊκότερου συντελεστή στάθμισης με στόχο να διευρυνθεί η βάση των δικαιούχων απ’ αυτήν την κατηγορία. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες που ήδη η αίτησή τους έχει εγκριθεί η διαδικασία θα γίνει αυτόματα και τυχόν διαφορά στο ύψος του ποσού που έχει εγκριθεί θα πιστωθεί αυτόματα σε δεύτερη πληρωμή στο λογαριασμό που έχει δηλωθεί.
-Ηλικιωμένοι άνω των 67 ετών για τους οποίους δεν θα ισχύσει το κριτήριο της υποχρεωτικής ασφάλισης του ενός μήνα.
-Μονοπρόσωπα νοικοκυριά στα οποία δικαιούχος είναι άτομο με αναπηρία 67% και άνω για τα οποία επίσης, δεν θα ισχύσει το παραπάνω κριτήριο.
– Νοικοκυριά που από σφάλμα στις φορολογικές τους δηλώσεις, δήλωσαν δαπάνες φροντιστηρίων στο πεδίο για τις δαπάνες των ιδιωτικών σχολείων.
– Νοικοκυριά στα οποία εντοπίστηκαν σφάλματα κατά τη διασταύρωση των στοιχείων τους στις βάσεις δεδομένων και οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν ή ακυρώθηκαν.