FaceApp: Παγκόσμια ανησυχία για τις φωτογραφίες και τα στοιχεία εκατομμυρίων χρηστών
Περισσότερους από εκατό εκατομμύρια ενεργούς χρήστες έχει η εφαρμογή FaceApp, η οποία χθες βρέθηκε στις κορυφαίες θέσεις των δωρεάν εφαρμογών τόσο για λογισμικό Android όσο και για την Apple.
Χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης- ανάμεσά τους και πολλοί διάσημοι- έσπευσαν να κατεβάσουν την εφαρμογή για να δουν πώς θα δείχνουν όταν θα έχει περάσει ο χρόνος και τα χρόνια. Κι αφού όλοι διασκέδασαν πολύ, άλλοι βλέποντας τον χρόνο να τους φέρεται μάλλον ευγενικά, κι άλλοι βλέποντας με χιούμορ την εικόνα τους στην τρίτη ηλικία, άρχισε να τίθεται το θέμα της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων.
Η αρχή έγινε από έναν χρήστη του Twitter- που έχει κατεβάσει πλέον την ανάρτηση, όπως γράφει η εφημερίδα Independent, ο οποίος έγραψε «τώρα οι Ρώσοι έχουν όλες σας τις παλιές φωτογραφίες».
Me hosting #MasterChef Season 50……#faceapp pic.twitter.com/uKnfxUpC1D
— Gordon Ramsay (@GordonRamsay) July 16, 2019
Η εφαρμογή FaceApp χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες των χρηστών και τους «γερνά» χρησιμοποιώντας τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Λίγο αφότου εκτοξεύτηκε στην κορυφή της κατάταξης εφαρμογών σε Apple και Google, άρχισαν να ακούγονται οι πρώτες προειδοποιήσεις για τα «παραθυράκια» της- ρωσικής κατασκευής- εφαρμογής.
Όσο γρήγορα κυκλοφόρησαν οι φωτογραφίες επεξεργασμένες από το FaceApp τόσο γρήγορα άρχισαν να ακούγονται διάφορες φωνές περί χρήσης των φωτογραφιών σε εκστρατεία παραπληροφόρησης ή περί «κατεβάσματος» ολόκληρων άλμπουμ από την εφαρμογή. Στις ΗΠΑ, υπήρξαν εκκλήσεις για άμεση διαγραφή της εφαρμογής ενώ γερουσιαστής των Δημοκρατικών ζήτησε να γίνει έρευνα από το FBI και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, επικαλούμενος «σοβαρές ανησυχίες» για θέματα ασφαλείας, αξιοποίησης πληροφοριών και διαφάνειας.
Διευκρινίσεις από το FaceApp: Τι ισχύει για τις φωτογραφίες, τα άλμπουμ και την παραχώρηση σε «τρίτους»
Δημοσιογράφος της εφημερίδας Washington Post μίλησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του FaceApp Yaroslav Goncharov, σύμφωνα με τον οποίο η εφαρμογή χρησιμοποιεί και επεξεργάζεται τις φωτογραφίες των χρηστών- αλλά μόνο αυτές που ο χρήστης επιλέγει. «Οι υπόλοιπες φωτογραφίες μένουν στο τηλέφωνό σας. Άλλωστε το 99% των χρηστών χρησιμοποιεί την εφαρμογή χωρίς να δώσει όνομα και τηλέφωνο» αναφέρει.
Σύμφωνα με τους όρους χρήσης, η εφαρμογή αποκτά «διαρκή» πρόσβαση στις φωτογραφίες μας. Αλλά κατά τον Goncharov το FaceApp διαγράφει «τις περισσότερες» από τις φωτογραφίες από τους σέρβερ του μέσα σε 48 ώρες.
Σύμφωνα με τον Goncharov, η εφαρμογή δεν χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες των χρηστών για άλλες χρήσεις, όπως την αναγνώριση προσώπου. Ωστόσο και πάλι σύμφωνα με τα ψιλά γράμματα της εφαρμογής, οι χρήστες της δίνουν το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει με αυτές.
Ο ίδιος διαβεβαιώνει πως οι κυβερνητικές αρχές της Ρωσίας δεν έχουν πρόσβαση στις φωτογραφίες της εφαρμογής, και πως η εταιρεία ούτε πουλά ούτε μοιράζεται πληροφορίες με τρίτους.
Επίσης, με τη διαγραφή της εφαρμογής δεν «χάνονται» από το FaceApp οι φωτογραφίες που έχουν ανεβάσει οι – πρώην – χρήστες. Όπως λέει ο Goncharov, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτημα πλήρους διαγραφής όλων των πληροφοριών τους από τους σέρβερ της εφαρμογής, ωστόσο η διαδικασία είναι περίπλοκη.
Η εφαρμογή δημιουργήθηκε από την εταιρεία Wireless Lab, με έδρα την Αγία Πετρούπολη, ωστόσο οι δημιουργοί της εφαρμογής διαβεβαιώνουν πως τα στοιχεία των χρηστών δεν μεταφέρονται εκεί. Η επεξεργασία των φωτογραφιών γίνεται σε σέρβερ των Amazon και Google.