Μητσοτάκης για ΔΕΗ: Αν χρειαστεί να πωληθούν κάποια περιουσιακά στοιχεία για να σωθεί η εταιρία θα το κάνουμε
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του πριν την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση έκανε και ξεχωριστή αναφορά στην κατάσταση της ΔΕΗ και το πλάνο της ΝΔ για την διάσωσή της.
Συγκεκριμένα και αναφερόμενος στον προηγούμενο πρωθυπουργό είπε: «Κ. Τσίπρα όταν παραλάβατε την ΔΕΗ είχε ανακεφαλαιοποίηση 1,7 δισ και την παραδώσατε με λίγο παραπάνω από 300 εκατ. ευρώ.
Ο ανεξάρτητος ορκωτός ελεγκτής κατέγραψε ότι τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας καταγράφουν αβεβαιότητα για το αν μπορεί η ΔΕΗ να συνεχίσει να λειτουργεί.
Έχετε μεγάλη ευθύνη κ. Τσίπρα και κ. Τσακαλώτε για τα χάλια της ΔΕΗ».
Και συμπλήρωσε λέγοντας: «Δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Κι αν χρειαστεί να πωληθούν και κάποια περιουσιακά στοιχεία για να σωθεί η εταιρία θα το κάνουμε γιατί αλλιώς θα χρεωκοπήσει και θα μείνουν άνεργοι οι εργαζόμενοι και θα καταρρεύσει το ενεργειακό σύστημα της χώρας και θα φταίτε εσείς
Κάποιοι βουλευτές θέλησαν να επενδύσουν τις ενστάσεις τους με κριτήρια δήθεν πολιτικά και μίλησαν για “ταξικές πολιτικές”. Έπεσαν έξω. Τα ίδια επιχειρήματα έλεγαν και πριν τις εκλογές, και οι πολίτες στην κάλπη τα συνέτριψαν.
Το πρόβλημα της χώρας είναι πως θα παραχθεί πολύ περισσότερος πλούτος για να μπορεί να διανεμηθεί στη συνέχεια δίκαια».
Το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ
Νωρίτερα ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής για το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διάσωση της ΔΕΗ, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης παρουσίασε και το πλάνο άμεσης στήριξης αλλά και διάσωσης.
Τα μέτρα άμεσης στήριξης της επιχείρησης περιλαμβάνουν:
- Την κατάργηση των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής (ΝΟΜΕ) που κόστισαν στη ΔΕΗ όπως είπε ο υπουργός 600 εκατομμύρια ευρώ καθώς η επιχείρηση υποχρεώθηκε να πουλάει ενέργεια κάτω του κόστους προς όφελος των ανταγωνιστών της.
- Διαπραγμάτευση με στόχο την αύξηση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ αντί του στόχου για μείωσή του στο 50% ως το τέλος του χρόνου. Ο υπουργός χαρακτήρισε παγκόσμια πρωτοτυπία να επιδιώκει μια επιχείρηση την μείωση των πελατών της.
- Απόδοση στην επιχείρησή του οφειλόμενων ποσών για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας παρελθόντων ετών.
- Καταβολή των πόρων για τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος των μονάδων ύστερα από συνεννόηση με τις Ευρωπαϊκές αρχές.
- Στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπου το μερίδιο αγοράς που κατέχει σήμερα η ΔΕΗ είναι 2,9%, ποσοστό που ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε ως ντροπή.
Στα μέσα εξυγίανσης της εταιρείας περιλαμβάνονται εξάλλου:
- Η μεταφορά των παγίων της διανομής από τη ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ και στη συνέχεια η μερική ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή με στόχο την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που ειδικεύονται στα δίχτυα. «Έτσι θα αναδειχθεί η κρυμμένη η αξία του ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕΗ θα έχει ξεκάθαρο ταμειακό όφελος από την μερική ιδιωτικοποίηση του», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι το ίδιο μοντέλο εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
- Αναπροσαρμογή των τιμολογίων η οποία – όπως είπε – θα εξισορροπηθεί απολύτως για τους καταναλωτές. Η εξισορρόπηση θα γίνει μέσω της πρόσφατης μείωσης του ΦΠΑ και με περαιτέρω μείωση του ΕΤΜΕΑΡ το οποίο χρηματοδοτεί τον λογαριασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, λογαριασμός που είναι πλεονασματικός κατά 200 περίπου εκατομμύρια ευρώ.
- Στοχευμένες εθελούσιες έξοδοι του προσωπικού.
- Ένταση των προσπαθειών για είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές δεδομένου ότι 60.000 περίπου καταναλωτές χρωστούν 800 εκατομμύρια στην εταιρεία. Για τους κοινωνικά αδύναμους καταναλωτές θα υπάρχει πάντα η ειδική μέριμνα, ανέφερε ο υπουργός.