Πόσο ψωμί «επιτρέπεται» να τρώτε στη δίαιτα
Στην προσπάθεια για απώλεια βάρους, η λέξη «ψωμί» φαντάζει απαγορευμένη, καθώς για πολλούς έχει συνδεθεί με τα περιττά κιλά.
Στην πραγματικότητα το ψωμί είναι βασική πηγή υδατανθράκων, οι οποίοι πρέπει να αποτελούν το 50–60% των θερμίδων που λαμβάνουμε ημερησίως.
Συνεπώς τα τρόφιμα που δίνουν υδατάνθρακες, κάθε άλλο παρά απαγορευτικά είναι σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Το ψωμί περιέχει συστατικά που όταν απορροφώνται από τον οργανισμό προκαλούν έκκριση ινσουλίνης. Η συγκεκριμένη ορμόνη είναι ορεξιογόνος και λιπογόνος. Δηλαδή όταν τρώτε πολλούς υδατάνθρακες και δεν χορταίνετε εύκολα, θέλετε μεγαλύτερη ποσότητα και ορμονικά δημιουργείται το υπόβαθρο για ευκολότερη αποθήκευση και δυσκολότερη κινητοποίηση του σωματικού μας λίπους.
Όταν κάνετε δίαιτα ωστόσο, δεν πρέπει να αποφεύγετε το ψωμί και τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες, αλλά να προσέχετε την ποσότητα που καταναλώνετε.
Ένας γενικός κανόνας είναι μία φέτα ψωμί στο γεύμα, ωστόσο η ακριβής ποσότητα τόσο του ψωμιού, όσο και των άλλων υδατανθράκων, καθορίζονται με βάση τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε οργανισμού.
Πως θα περιορίσετε την κατανάλωση ψωμιού
- Αποφύγετε την κατανάλωση ψωμιού, με γεύματα τα οποία διαθέτουν αμυλούχους υδατάνθρακες, όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, τα δημητριακά.
- Ελέγχετε την ποσότητα. Μία φέτα ψωμί είναι 30g.
- Βάλτε δίπλα στο πιάτο σας συγκεκριμένη ποσότητα ψωμιού και μην τσιμπολογάτε άσκοπα πριν και μετά το γεύμα.
- Προτιμήστε το ψωμί ολικής ή σίκαλης ή πολύσπορο. Προκαλεί κορεσμό και έχει πλειάδα βιταμινών.