Τι να φας για να μην κρεβατωθείς
Δεν είναι μόνο το ζεστό ντύσιμο που θα σε φυλάξει από τη γρίπη. Το ίδιο και πιο σημαντικό, είναι η διατροφή. Και οι παρακάτω διατροφικές συνήθειες θα φροντίσουν να μην καταλήξεις ποτέ με κομπρέσες.
Γιαούρτι
Γνωστό πλέον από την Αλάσκα μέχρι την Ιαπωνία, το «greek yoghurt» έχει κάνει τους ξένους να το λατρέψουν. Γιατί εκτός από πλούσια πηγή ασβεστίου, έχει παρατηρηθεί πως μπορεί να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε ιό γρίπης, μειώνοντας έως και 27% τις πιθανότητες του να κρεβατωθείς. Τα ειδικά προβιοτικά που βρίσκονται μέσα στα γαλακτοκομικά -και ιδιαίτερα στο γιαούρτι- θα σε κρατήσουν υγιή για τις κρύες και επικίνδυνες μέρες που έρχονται.
Ginger
Μέχρι τώρα ίσως να το γνώριζες μόνο από τα sushi bars. Το ginger όμως δεν είναι μόνο ένα άξιο συνοδευτικό των maki που έχεις συνηθίσει να καταβροχθίζεις. Είναι το μυστικό σου όπλο για να αντιμετωπίσεις την βρογχίτιδα, ή ακόμη και την πνευμονία. Στην Taiwan, o κόσμος έχει την συνήθεια να το βράζει ως ρόφημα, με την ίδια λογική που κάνουμε εμείς το τσάι. Και από ότι φαίνεται δουλεύει.
Ζεμάτισε τα λαχανικά σου
Είναι μια από τις πιο γνωστές τεχνικές στον χώρο της μαγειρικής. Το περίφημο «blanching» περιλαμβάνει το ζεμάτισμα των λαχανικών σε βραστό νερό για περίπου 2 λεπτά και στη συνέχεια την τοποθέτηση τους σε παγωμένο νερό. Με αυτό τον τρόπο «διακόπτεται» η διαδικασία του μαγειρέματος και παράλληλα σκοτώνονται όποια μικρόβια τριγυρνούν πάνω στα λαχανικά σου. Γιατί καμιά φορά το ξέβγαλμα δεν αρκεί…
Ελάττωσε το ποτό
Ομολογουμένως, είναι δύσκολο να τιθασεύσεις το λαρύγγι σου. Όμως οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσσέτης, αναφέρουν πως το ποτό μπορεί να γίνει η αφορμή για να αρρωστήσεις πιο γρήγορα. Και όχι μόνο στο συκώτι. Συγκεκριμένα η έρευνα, αναφέρει πως η κατανάλωση περίπου 5 ποτών μέσα σε 2 ώρες, προκαλεί υπερπαραγωγή των κυτοκινών, των πρωτεϊνών που μπορούν να σου ανεβάσουν πυρετό και να σου δημιουργήσουν ναυτία. Μήπως να χαλαρώσεις λίγο;
Μάσα τσίχλα
Από τις τσίχλες, περιμένουμε συνήθως να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε την κακοσμία. Όχι την γρίπη. Και όμως φαίνεται πως χάρη στην ξυλιτόλη μπορούμε να το κάνουμε και αυτό. Οι επιστήμονες βρήκαν πως η σύνθεση της ξυλιτόλης -υποκατάστατο της ζάχαρης- βοηθάει στην καταπολέμηση του στρεπτόκοκκου, στα μικρόβια που προκαλούν ρινική συμφόρηση αλλά και σε εκείνα που προκαλούν μολύνσεις στ’ αυτιά. Και συν των άλλων έχουν και ωραία γεύση.