[lightbox thumb=”https://refreshnews.gr/wp-content/uploads/2015/02/σημεία-κλειδιά.jpg”]
Έπιασαν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια στις Βρυξέλλες – Ο Ευ. Τσακαλώτος θα εποπτεύει τις διαπραγματεύσεις από ελληνικής πλευράς – Μεγάλο «αγκάθι» το να αποσαφηνιστεί ποιο είναι το «καλό» 70% και ποιο το «τοξικό» 30% των παλαιών μέτρων και από ποια θα αντικατασταθούν
Να παραδώσουν στο Eurogroup μέχρι την Δευτέρα πλήρες τεχνικό κείμενο που να περιγράφει τι μένει και τι φεύγει από το παλαιό «μνημόνιο», κατά την μετάβαση προς τη νέα συμφωνία με της χώρας μας με τους ευρωπαίους δανειστές, τρέχουν τώρα Έλληνες και ξένοι τεχνοκράτες.
Στις Βρυξέλλες δουλεύουν ήδη κλιμάκια εμπειρογνωμόνων για τη συμφωνία-“γέφυρα”, που θα πρέπει να λάβει την πολιτική έγκριση από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, και θα ορίζει επακριβώς πώς θα γίνει η μετάβαση από το «παλιό» πρόγραμμα στο «νέο». Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος θα μείνει Βρυξέλλες και θα εποπτεύει τις διαπραγματεύσεις από ελληνικής πλευράς.
Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει να αποσαφηνιστεί όμως ποιο είναι το «καλό» 70% και ποιο το «τοξικό» 30% των παλαιών μέτρων, αλλά και από ποια θα αντικατασταθούν.
Η συμφωνία θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες:
- χαλάρωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα
- νέο σύστημα εποπτείας εμπειρογνωμόνων με το οποίο θα συνεργάζεται η Αθήνα (άγνωστο αν θα συμμετέχει το ΔΝΤ)
- συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων
Πρακτικά πάντως θεωρείται ακόμα αμφίβολο αν θα συμφωνήσουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές μέχρι την Δευτέρα. Πρέπει όμως να έχουν βρει άμεσα μία βάση συνεννόησης και συναντίληψης. Η «γραμμή» της Αθήνας είναι ότι το νέο «μείγμα» μέτρων θα έχει λιγότερη λιτότητα και θα ζητήσει να αποσυρθούν τα λεγόμενα «μνημονιακά» μέτρα.
Πηγές της ευρωζώνης δεν αποκλείουν να χρειαστεί να παραταθούν οι διαβουλεύσεις μέχρι τα τέλη του μηνός, ώστε σε ένα νέο έκτακτο Γιούρογκρουπ (πιθανότατα στις 25 Φεβρουαρίου) να εγκριθεί το τελικό κείμενο που θα πάρει και την πολιτική έγκριση από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
Τα σημεία «κλειδιά» στο παζάρι προς μία νέα συμφωνία, τα οποία πρέπει να εξεταστούν άμεσα, είναι:
- Επέκταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης και χρηματοδότησης όσο διαρκεί, από 4 έως 6 μήνες ή για όσο συμφωνηθεί.
- Σχέδιο μεταρρυθμίσεων «ελληνικής επιλογής» αλλά με προστιθέμενη αξία στην οικονομία και την κοινωνία, όπως πχ την αποδοτικότητα του δημοσίου, την διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς κλπ.
- Διαπραγμάτευση του ύψους του ελληνικού χρέους, σε πολυμερή ή και διμερή βάση, με στόχο την χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων και ιδίως της δέσμευσης για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
- Διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη μετάβασης από το Μνημόνιο στην “μεταμνημονιακή” εποχή, για να επανέλθει η ομαλότητα στη χώρα, να ηρεμήσουν οι αγορές και να αποκατασταθεί η ρευστότητα.
Ο Τσίπρας εχθές βράδυ αναφέρθηκε σε μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση ενός κράτους δικαίου καθώς το βάρος έπεσε στα μεσαία και μικρά εισοδήματα ενώ αντίθετα όσοι είχαν υψηλά εισοδήματα δεν πλήρωσαν το μερτικό τους και στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού κράτους κράτος για να αποκατασταθεί ένα κράτος δικαίου και να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες. Η “χρυσή τομή” θα πρέπει να προκύψει από τις διαπραγματεύσεις που άρχισαν σήμερα το πρωί και θα εξεταστούν στο Eurogroup της Δευτέρας
[ad id=”5586″]