Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
More

    Γιατί δεν πρέπει να κάνουμε κάθε μέρα ντους

    Όλες οι καλές συνήθειες, όπως το καθημερινό ντους, μπορεί να γίνουν βλαβερές, αν το παρακάνεις.

    Πόσο συχνά χρειάζεται να κάνω ντους; Μπορεί η ερώτηση να ακούγεται ρητορική, ειδικά αν η υγιεινή είναι η πρώτη σου προτεραιότητα και αν συνδέεται με την κουλτούρα και τις συνήθειες του λαού σου. Για παράδειγμα, το 65% των Αμερικανών κάνουν ντους κάθε μέρα, ενώ στην Αυστραλία αυτό το ποσοστό ανεβαίνει στο 80%. Αντιθέτως, στην Κίνα, οι περισσότεροι δηλώνουν ότι κάνουν ντους μόνο δύο φορές την εβδομάδα.

    Ανεξάρτητα από καταβολές και γεωγραφικές συντεταγμένες πάντως, η προσωπική υγιεινή δεν χωράει συζητήσεις και αμφισβητήσεις, για πολλούς λόγους! Πρώτον και κύριον, η καλή υγιεινή εμποδίζει την εμφάνιση των μικροβίων και των δερματικών μολύνσεων. Ανακάλυψε στη συνέχεια ποια είναι τα οφέλη του καθημερινού ντους και σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται να το αποφεύγεις.

    Πόσο συχνά χρειάζεται να κάνεις ντους;

    Έχουμε συνδέσει την προσωπική υγιεινή με το καθημερινό ντους, που κάποιοι προτιμούν τις πρωινές ώρες, στο ξεκίνημα της μέρας, και άλλοι τις βραδινές ώρες, πριν από τον ύπνο. Οι ειδικοί συστήνουν ένα ντους την ημέρα ή μέρα παρά μέρα.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, η συχνότητα εξαρτάται από ένα σωρό παράγοντες, όπως το περιβάλλον στο οποίο ζεις και εργάζεσαι, τον τύπο δέρματος και το πόσο συχνά γυμνάζεσαι. Τα άτομα που εργάζονται σε γραφείο δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες με όσα κάνουν χειρωνακτική εργασία, δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους, ασχολούνται με τα ζώα και τα φυτά, είναι κτηνοτρόφοι, αγρότες, κηπουροί. Σ’ αυτές τις δουλειές αυξάνεται η υπερέκθεση σε μικρόβια και τοξίνες, αν δεν πλένει κάποιος συχνά και επισταμένα χέρια και σώμα.

    Τα καλά του καθημερινού ντους

    Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας και αξίζει να το φροντίζουμε με επιμέλεια. Το καθημερινό ντους το προστατεύει από μύκητες, μικρόβια και άλλους βλαβερούς μικροοργανισμούς που προκαλούν μυκητιασικές λοιμώξεις, και αποτρέπει την εξάπλωσή τους σε διάφορα σημεία του σώματος.
    Ένα ντους σε ξυπνάει το πρωί, χαρίζοντας φρέσκια και αναζωογονητική αίσθηση ευεξίας, ή σε βοηθάει να χαλαρώνεις το βράδυ, έπειτα από μια κουραστική μέρα. Επιπλέον, σε τυλίγει με υπέροχες μυρωδιές, από εσπεριδοειδή, φρούτα και λουλούδια μέχρι μπαχαρικά, ανάλογα με το αφρόλουτρο που επιλέγεις.
    Απομακρύνει τον ιδρώτα και τις δυσάρεστες μυρωδιές που προέρχονται κυρίως από την περιοχή της μασχάλης και του στήθους, καθώς και τη βουβωνική χώρα. Μ’ αυτό τον τρόπο, αποφεύγεις και τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων, ρύπων και ιδρώτα, που διεγείρουν την εμφάνιση δερματικών παθήσεων, όπως η ακμή, η ψωρίαση και το έκζεμα.
    Ειδικά αν γυμνάζεσαι συχνά, είναι καλό να κάνεις ντους μετά τη σωματική άσκηση για να καθαρίζεις τους πόρους και να απομακρύνεις ρύπους, σκόνη και βακτήρια. Έχει όμως και άλλα πλεονεκτήματα το ντους μετά την άσκηση: βοηθάει στην αποθεραπεία και επαναφέρει στο δέρμα την ενυδάτωση που χάνεται από την εφίδρωση.

    Έχει αρνητικά το καθημερινό ντους;

    Είναι μια εξαιρετική συνήθεια προσωπικής υγιεινής, αλλά αν δεν ιδρώνεις υπερβολικά, αν δεν έρχεσαι σε επαφή με μικρόβια ή ρύπους, κι αν δεν έχεις λιπαρό δέρμα, που απελευθερώνει υπερβολικές δόσεις σμήγματος, ίσως να μην χρειάζεται να στέκεσαι κάτω από την ντουσιέρα κάθε μέρα.
    Το υπερβολικό πλύσιμο απογυμνώνει το δέρμα από τα θρεπτικά φυσικά έλαιά του και τη βακτηριακή χλωρίδα. Ενδέχεται να σου προκαλέσει αφυδάτωση και ξηροδερμία, που αφήνει μια αίσθηση τραβήγματος και ενθαρρύνει την εμφάνιση ρυτίδων και την απώλεια ελαστικότητας.
    Επιπλέον, αποδυναμώνει την άμυνα του δέρματος απέναντι στις βακτηριακές μολύνσεις. Σου φαίνεται περίεργο, αλλά η έκθεση στους ατμοσφαιρικούς ρύπους και στα βακτήρια μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Κι αυτό γιατί το δέρμα έχει το δικό του μικροβίωμα. Είναι ένα οικοσύστημα που αποτελείται από εκατομμύρια μικροοργανισμούς, όπως τα καλά βακτήρια που έχουν προστατευτικό χαρακτήρα, δηλαδή προφυλάσσουν το δέρμα από την εισβολή παθογενών και βλαβερών οργανισμών.
    Επιπλέον, όσο λιγότερο χρόνο περνάς κάτω από το ντους, τόσο λιγότερο νερό και προϊόντα καθαρισμού χρησιμοποιείς. Όλα αυτά είναι καλά νέα για το περιβάλλον, τον λογαριασμό του νερού και την τσέπη σου!

    Κινήσεις-ματ κάτω από την ντουσιέρα

    Το ζητούμενο δεν είναι μόνο πόσο συχνά κάνεις ντους, αλλά πόσο σωστά το κάνεις. Παρόλο που σε όλους αρέσει η αίσθηση του ζεστού νερού πάνω στο δέρμα, η παρατεταμένη έκθεση σε αυτό, και μάλιστα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, μπορεί να διαστείλει τα αιμοφόρα αγγεία, να προκαλέσει διαδερμική απώλεια νερού και κατ’ επέκταση ξηρότητα και αφυδάτωση, προειδοποιεί η εξειδικευμένη δερματολόγος Marisa Garshick. Ακόμα και τους κρύους μήνες του χρόνου, ρύθμισε τη θερμοκρασία στο χλιαρό ντους και μη μένεις στην ντουσιέρα για πάνω από δέκα λεπτά.
    Προτίμησε ήπιες συνθέσεις, που δεν περιέχουν επιθετικούς καθαριστικούς παράγοντες. Διάλεξε όσες είναι εμπλουτισμένες με ενυδατικά και θρεπτικά συστατικά φυσικής προέλευσης, που καθαρίζουν απαλά και σέβονται το pH της επιδερμίδας.
    Μετά το ντους, ολοκλήρωσε τη φροντίδα της επιδερμίδας σου με ενυδατικές κρέμες ή λαδάκια, που θα κλειδώσουν την υγρασία και θα προσφέρουν ενυδάτωση, θρέψη και ελαστικότητα.
    Τις μέρες που δεν κάνεις ντους, κάνε τοπικές πλύσεις σε όσα σημεία είναι πιο επιρρεπή στις δυσάρεστες οσμές, στη λιπαρότητα και στη συγκέντρωση μικροβίων.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ