Η ελληνική γεωργία έχει συζητηθεί πολύ σχετικά με το πώς θα καταφέρει να προσπεράσει τα εμπόδια και να εξελιχθεί με έναν τρόπο δίκαιο, σύγχρονο και παράλληλα ανταγωνιστικό. Κάτι το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο καθώς αν ήταν, ήδη θα είχε γίνει και θα βρισκόμασταν σε άλλο επίπεδο.
Ένα από τα επίκαιρα προβλήματα και βασικός παράγοντας ανάπτυξης αποτελεί η μείωση του κόστους παραγωγής. Βασική λοιπόν παράμετρος είναι το κόστος ενέργειας. Είναι η κυρίαρχη συζήτηση στο καφενείο και στο πεδίο εργασίας τους. Καθημερινά ο άνθρωπος της γης και της παραγωγής με το πρώτο βήμα για το χωράφι είναι αντιμέτωπος με την αντλία καυσίμου και την ακριβή τιμή του πετρελαίου. Συνεπώς είναι αναγκασμένος να βάλει βαθειά το χέρι στην τσέπη για κάθε ημέρα εργασίας.
Επιπλέον σοβαρός παράγοντας αύξησης του κόστους παραγωγής είναι και το αυξημένο ρεύμα για τις ποτιστικές ανάγκες των αγροτικών προϊόντων, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το ρεύμα είναι στα ύψη καθώς η χώρα μας εισάγει ρεύμα χωρίς ταυτόχρονα να επενδύουμε άμεσα σε ΑΠΕ, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλο κόστος ρεύματος αλλά και φυσικού αερίου.
Οι τιμές των πρώτων υλών για τον έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο είναι εδώ και πολλά χρόνια οι υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αποτέλεσμα να συνεχίζουμε να χάνουμε την ανταγωνιστικότητα μας έναντι των υπολοίπων μελλών της ένωσης. Είναι ολοφάνερη η δυστοκία που υπάρχει στην ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία καθώς αργούμε να εφαρμόσουμε απλά πράγματα όπου άλλες χώρες ήδη τα έχουν ενσωματώσει στην παραγωγή τους και έτσι αναπτύχθηκαν ενισχύοντας το προϊόν τους.
Επίκαιρο λοιπόν θέμα είναι το κόστος ενέργειας με τις τιμές του ρεύματος και του πετρελαίου στα ύψη. Είναι αντιπαραγωγικά ζητήματα τα οποία πρέπει άμεσα να τα λύσουμε, καθώς υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια στην ύπαιθρο.
Άμεση εφαρμογή μέτρων για αγροτικό πετρέλαιο όπως ισχύει σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ε.Ε και οπωσδήποτε φθηνότερο ρεύμα για τις ποτιστικές ανάγκες τους καλοκαιρινούς μήνες. Η άντληση νερού ειδικά σε εκτάσεις με μεγάλο υψόμετρο χρειάζεται μεγάλη ποσότητα ρεύματος.
Η λαίλαπα αυξήσεων οδηγεί σε ανασφάλεια τις αγροτικές μας εκμεταλλεύσεις με σοβαρό αντίκτυπο την βιωσιμότητα τους. Ο κίνδυνος είναι ολοφάνερος με όσα είναι αντιμέτωποι τον τελευταίο καιρό και δη την μεγάλη αύξηση των συντελεστών του κόστους ενέργειας για τις ανάγκες τους. Δεν πάει άλλο, ας μην επιτρέψουμε το κόστος ενέργειας να αποτελέσει την ταφόπλακα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Του Πάνου Αβραμίδη, Γρ. της Τ.Ο. Δήμου Κοζάνης