Τι μέτρα θα προτείνει σήμερα η κυβέρνηση στους δανειστές– Δύσκολα θα κλείσει η συμφωνία ως την Τρίτη– Τι δείχνει η ως τώρα επικοινωνία με τους «θεσμούς»
«Ντέρμπι» ως το τέλος φαίνεται πως θέλει να κάνει και πάλι την διαπραγμάτευση με τους δανειστές η κυβέρνηση, καθώς επιχειρεί να διατηρήσει μέχρι την τελευταία στιγμή και πάλι, την αίσθηση «μυστηρίου» για τα μέτρα με τα οποία σχεδιάζει να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 2015 και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας χωρίς τα 7,2 δισ. από την Τρόικα.
Η ελληνική πλευρά δείχνει από τη μια «αβάσταχτη βεβαιότητα» ότι «όλα θα πάνε καλά» και μιλά σαν να έχει «τα λεφτά στην τσέπη», από την άλλη όμως αρνείται να μπει στον πειρασμό να προβεί στην αναλυτική κοστολόγηση των μέτρων που θα εφαρμόσει έως τον Ιούνιο, όπως της ζητούν επίμονα οι ευρωπαίοι εταίροι, αφήνοντας περιθώρια για ερμηνείες ή και αμφιβολίες στους δανειστές για το σε τι ακριβώς καλούνται να συμφωνήσουν και να συνυπογράψουν.
Αν και δεν περιμένει κανείς μέτρα «μακράς πνοής» που θα επηρεάζουν την εξέλιξη του ελληνικού χρέους (αφού εξ ορισμού θα έχουν ορίζοντα τετραμήνου) δεν φαίνεται πως η κυβέρνηση μπαίνει καν στην διαδικασία να πείσει ότι προσπαθεί να καλύψει καν την υστέρηση που παρατηρείται στην εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού.
Αν και δεν το επιβεβαιώνει επισήμως, η κυβέρνηση φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει αποστείλει ήδη από χθες προσχέδια των μέτρων που προτείνει στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ, πριν τα υποβάλει προς το Γιούρογκρουπ την Καθαρά Δευτέρα –ακόμα και αργά το βράδυ απόψε πιθανότατα. Ρόλο-κλειδί και πάλι φαίνεται πως παίζει στην διαπραγμάτευση ο «αφανής» συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη, κύριος Γιώργος Χουλιαράκης, που εκπροσωπεί τη χώρα μας στις συζητήσεις με τους ξένους εμπειρογνώμονες.
Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, όπως προδιαγράφονται μέχρι τώρα , είναι:
- σήμερα η ελληνική πλευρά θα καταθέσει ακόμα και αργά το βράδυ το τελικό κείμενο των προτάσεών της
- οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα κάνουν μία πρώτη κοστολόγηση των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση
- το πρωί της Τρίτης το Euroworking Group με τη συμμετοχή της Κριστίν Λαγκάρντ, του Πιερ Μοσκοβισί και του Μάριο Ντράγκι θα κρίνει τις ελληνικές προτάσεις
- εάν η ελληνική λίστα εγκριθεί, τότε το απόγευμα της ίδιας μέρας, το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης θα εγκρίνει και τυπικά το ελληνικό αίτημα
- αν απορριφθεί, θα απαιτηθεί να συγκληθεί εκ νέου έκτακτο Γιούρογκρουπ για την Ελλάδα, πιθανότατα στο τριήμερο 25-27 Φεβρουαρίου. Στην περίπτωση αυτή, η χώρα ίσως βρεθεί ξαφνικά να κινείται πάλι «στην κόψη του ξυραφιού», παίζοντας με τις προθεσμίες.
[ad id=”6783″]
Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, στη λίστα που καταρτίζεται δεν θα περιέχονται θέματα που αφορούν:
- τα εργασιακά και τις συλλογικές συμβάσεις,
- την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ,
- το ασφαλιστικό και οι αλλαγές στις συντάξεις
- τη ρύθμιση των 100 δόσεων,
- Το πάγωμα των πλειστηριασμών
- τις επαναπροσλήψεις των καθαριστριών και άλλων υπαλλήλων του Δημοσίου, καθώς όλα αυτά θεωρούνται σαν ζητήματα εσωτερικής πολιτικής.
Αντιθέτως, στη λίστα θα περιλαμβάνονται δεσμεύσεις (όχι σαφή και κοστολογημένα μέτρα) για μέτρα όπως:
- αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής,
- πάταξη της διαφθοράς,
- μεταρρυθμίσεις στον Δημόσιο Τομέα,
- αλλαγές από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ,
- μέτρα για περαιτέρω ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων αλλά και
- προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.
Όλα τα παραπάνω μέτρα «αρέσουν πολύ» στους εταίρους, που θεωρούν ότι δεν τα έκαναν πράξη οι προηγούμενες κυβερνήσεις, παρότι μάλιστα και εκείνες τα είχαν αποδεχτεί και συνυπογράψει. Το έλλειμμα αξιοπιστίας αυτό της χώρας, που επιδεινώθηκε με το συγκρουσιακό κλίμα που καλλιεργήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, εγκυμονεί κινδύνους και για την αποδοχή των θέσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης από τους εταίρους και δανειστές, καθώς μάλιστα θα πρέπει να τις εγκρίνουν ξένες κυβερνήσεις και κοινοβούλια που δεν καλοβλέπουν την «χαλάρωση» του ελληνικού προγράμματος (Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Φιλανδία κλπ).
Την ίδια στιγμή, μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί η συνεχιζόμενη υστέρηση εσόδων, καθώς μάλιστα το 2014 έκλεισε με “τρύπα” 1,38 δισ. ευρώ ενώ στον πρώ το μόλις μήνα του 2015, τον Ιανουάριο, άνοιξε και νέα ύψους 1 δισ. ευρώ.
[ad id=”5586″]