O κρόκος, σαφράν ή ζαφορά είναι το πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο. Μια νέα γερμανική επιστημονική μελέτη φαίνεται να δίνει οριστική απάντηση στο ερώτημα από πού κατάγεται το φυτό του κρόκου, καθώς μέχρι σήμερα πολλές χώρες το διεκδικούσαν.
Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως ο κρόκος εμφανίστηκε, εξημερώθηκε και καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην περιοχή της Ελλάδας, την Εποχή του Χαλκού.
Το σαφράν εξάγεται από τα άνθη του φυτού του κρόκου (Crocus sativus), το οποίο καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην περιοχή της Μεσογείου, από όπου επεκτάθηκε και σε πολλά άλλα μέρη, χωρίς έως τώρα να είναι σίγουρο πού και πότε ακριβώς ξεκίνησε η καλλιέργειά του.
Σήμερα, ο κρόκος έχει ποικιλία χρήσεων – από τη μαγειρική και τα αρώματα έως τις βαφές. Από περίπου 15.000 έως 16.000 άνθη κρόκου, τα οποία απαιτούν 370 έως 470 ώρες για να συλλεχθούν, παράγεται ένα μόλις κιλό κρόκου αξίας 1.300 έως 10.000 δολαρίων.