Μέχρι σήμερα, η παραδοχή ότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα μπορεί να ωφελήσει την υγεία μας ήταν κοινή. Ακόμα και για τους πολέμιους του αλκοόλ, ένα ποτηράκι όχι μόνο δεν πείραζε αλλά ίσα ίσα «επιβαλλόταν», ειδικά σε περιόδους άγχους και στρες.
Η αλήθεια είναι ότι αυτή η θεωρία, που πέρασε από γενιά σε γενιά, δεν ήταν δημιούργημα της φαντασίας ούτε και δικαιολογία όσων λατρεύουν το κρασί για να πίνουν λίγο παραπάνω. Πράγματι, υπήρχαν έρευνες που επιβεβαίωναν τα οφέλη του κρασιού, κυρίως στην καρδιά. Μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, αφού νέα δεδομένα ήρθαν να διαψεύσουν πολλά από όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για την κατανάλωση αλκοόλ.
Ακόμα και η μικρή ή μέτρια κατανάλωση αλκοόλ βλάπτει
Μια ομάδα ερευνητών ανέλυσε τη σύνδεση μεταξύ γονιδίων που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ και καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε οποιαδήποτε ποσότητα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ασθένειας.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο JAMA Network Open, εξέτασε γενετικά και ιατρικά δεδομένα περίπου 400.000 ατόμων μέσω μιας μεγάλης ερευνητικής βάσης δεδομένων στη Βρετανία, η οποία περιέχει γενετικές πληροφορίες και πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής και την υγεία, διαθέσιμες για έρευνα σε θέματα δημόσιας υγείας. Τα ευρήματα έδειξαν ότι ακόμα και η χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ σχετιζόταν με μικρό αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως η υπέρταση και η στεφανιαία νόσος. Απ’ ό,τι φαίνεται, ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς όσο αυξάνεται και η κατανάλωση.
Επιπλέον, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η επικρατούσα θεωρία που υποστήριζε ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων μάλλον δεν ισχύει.
Τα άτομα που ήταν πιο πιθανό να πίνουν μικρές έως μέτριες ποσότητες αλκοόλ φάνηκε να έχουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, για παράδειγμα να καπνίζουν λιγότερο, να ασκούνται περισσότερο και να τρώνε πιο υγιεινά (παράγοντες που συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία της καρδιάς) σε σχέση με εκείνους που απείχαν από αυτό, δήλωσε ο Krishna Aragam, κύριος συγγραφέας της μελέτης και καρδιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.
Ο Aragam δήλωσε επίσης ότι παράγοντες όπως η διατροφή και η άσκηση, μπορεί να μεσολαβούν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων που αποδίδεται σε χαμηλές ποσότητες κατανάλωσης αλκοόλ. «Ίσως δεν είναι το ίδιο το αλκοόλ», εξήγησε.
Το αλκοόλ δεν βλάπτει μόνο την καρδιά
Βέβαια, το αλκοόλ δεν σχετίζεται μόνο με την υγεία της καρδιάς. Μελέτες έχουν συνδέσει ακόμη και τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ με διάφορους τύπους καρκίνου που αφορούν το στόμα και τον λαιμό, τις φωνητικές χορδές (ή τον λάρυγγα), τον οισοφάγο, το παχύ έντερο και το ορθό. Επιπλέον, για τις γυναίκες, η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετιστεί με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Όπως δήλωσε ο Ernest Hawk, επικεφαλής του τμήματος για την πρόληψη του καρκίνου στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας, δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο το αλκοόλ οδηγεί στον καρκίνο. «Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους το αλκοόλ προκαλεί τοξικότητα στα κύτταρα, που πιστεύεται ότι οδηγεί στην ανάπτυξη καρκίνου με την πάροδο του χρόνου», ανέφερε.
Ωστόσο, όπως και με άλλα θέματα υγείας, ο ρόλος του αλκοόλ στον καρκίνο μπορεί να είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, επειδή και άλλοι παράγοντες, όπως η διατροφή και η άσκηση ή η έλλειψη αυτών, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά.