Η τηλεθέρμανση Κοζάνης θα ξεκινήσει και φέτος την λειτουργία της σύμφωνα με τον σταθερό ετήσιο προγραμματισμό της, εν μέσω διεθνούς ενεργειακής και οικονομικής κρίσης.
Ωστόσο, η έναρξη της νέας περιόδου θα συνοδευτεί από δύο βασικά αλλά και κρίσιμα ερωτήματα:
- Την οικονομική βιωσιμότητα της επιχείρησης, και
- την διαθεσιμότητα θερμικής ενέργειας από τις μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου Κοζάνης.
Ερωτήματα που, εύλογα, κάνουν τον καθένα να διερωτάται αν η τηλεθέρμανση «θα λειτουργήσει φέτος ομαλά ή θα έχουμε τα ίδια, ίσως και χειρότερα, προβλήματα με πέρυσι;»
Από την πλευρά μας, ως εργαζόμενοι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάλληλη προετοιμασία και την αποτελεσματική λειτουργία της τηλεθέρμανσης. Θα πρέπει, όμως, να λυθούν άμεσα κρίσιμα ζητήματα και σημαντικές εκκρεμότητες που ξεπερνούν τα όρια ευθύνης και τις δυνατότητες της ΔΕΥΑΚ.
Γι’ αυτό ζητάμε:
- Στην επικείμενη τροποποίηση του εθνικού σχεδίου κλιματικής αλλαγής, να υπάρξει η πρόβλεψη πως οι Μονάδες 3, 4 & 5 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου θα εντάσσονται κατά προτεραιότητα στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής, κάτι που δεν θα πρέπει να είναι στην κρίση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) και του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), για να μπορεί, έτσι, και η ΔΕΗ να εκπληρώνει τις συμβατικές της υποχρεώσεις προς την ΔΕΥΑΚ, σε ό,τι αφορά την τροφοδοσία με θερμική ενέργεια.
- Ένταξη του κόστους λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων Κοζάνης και Αμυνταίου στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Το δυσθεώρητο κόστος ενέργειας, που προέρχεται από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, της θερμικής ενέργειας, του πετρελαίου και της ρήτρας CO2, καθιστά ασύμφορη την λειτουργία της τηλεθέρμανσης, με συνέπεια να απειλείται ακόμα και η βιωσιμότητα της Επιχείρησης.
Οι τηλεθερμάνσεις είναι μια ιστορική κατάκτηση της περιοχής με αναπτυξιακή, οικονομική και κοινωνική διάσταση. Μειώνουν την ανεργία, αυξάνουν την απασχόληση και ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα. Δεν καταργούνται, δεν συρρικνώνονται, αλλά επεκτείνονται σε όσο το δυνατόν περισσότερους οικισμούς.
Πρωτοβουλίες και ενέργειες που υπήρξαν μέχρι τώρα, όπως:
- η πρόταση- τροπολογία που κατέθεσε, πρόσφατα, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιώργος Αμανατίδης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος,
- οι σχετικές κοινοβουλευτικές ερωτήσεις των βουλευτών, της κ. Καλλιόπης Βέττα (ΣΥΡΙΖΑ) και του κ. Γιώργου Αρβανιτίδη (ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ),
- και οι ανακοινώσεις από διάφορους επιστημονικούς, επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς φορείς,
κινούνται όλες προς την σωστή κατεύθυνση και μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος.
Για να υπάρξει, όμως, το βέλτιστο αποτέλεσμα και επειδή το θέμα είναι κρίσιμο και σημαντικό για το σύνολο της κοινωνίας, η συνένωση όλων των δυνάμεων είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ άλλοτε.
Το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ