Aύξηση του φαινομένου της αιθαλομίχλης έχει παρατηρηθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας το φετινό χειμώνα, όπως τόνισε στο enikos.gr ο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, και στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Σύμφωνα με τον κο Σαρηγιάννη, το φαινόμενο ήταν εντονότερο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τις υψηλές τιμές να οφείλονται ,κυρίως ,στην εκτεταμένη καύση ξύλου, καθώς πολλά νοικοκυριά επιλέγουν φέτος να ζεσταθούν με αυτόν τον τρόπο στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, πάντως, μιλώντας για το φαινόμενο στο enikos.gr ο καθηγητής τονίζοντας ότι “οι φετινές υψηλές τιμές δεν συγκρίνονται με τα ιστορικά υψηλά των Χριστουγέννων του 2012, τότε που η οικονομική κρίση είχε αναγκάσει μεγάλο μέρος του κόσμου να καταφύγει σε υπέρμετρη καύση ξύλων”.
Τρόποι αντιμετώπισης
Ως λύσεις για τον περιορισμό του φαινομένου ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης προτείνει αρχικά την μείωση των άσκοπων μετακινήσεων τις ημέρες που το νέφος είναι εντονότερο, ενώ στην περίπτωση των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων ( κυρίως αυτών που πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άσθμα) ο Καθηγητής προτείνει την παραμονή στο σπίτι.
Επιπλέον, προτείνει τη χρήση μάσκας όταν οι μετακινήσεις δεν είναι εφικτό να περιοριστούν , ενώ προκειμένου να μειωθούν τα αυξημένα επίπεδα ρύπων στο κέντρο της πόλης ως λύση συστήνει την τηλεργασία.
Τέλος, ο κος Σαρηγιάννης συμβουλεύει τους κατοίκους στα μεγάλα αστικά κέντρα να αγοράζουν καλύτερης ποιότητας ξύλο και να χρησιμοποιούν ενεργειακά τζάκια.
Το “τσίκνισμα” αύξησε το φαινόμενο
Δυόμισι φορές πάνω από το συνηθισμένο όριο ήταν η αιθαλομίχλη στην Αθήνα το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Ευάγγελο Γερασόπουλο.
Όπως τόνισε ο κ. Γερασόπουλος στην ΕΡΤ, στο σύνηθες φαινόμενο της αιθαλομίχλης και προστέθηκε ο καπνός από το τσίκνισμα
«Αυτό το οποίο μετρήσαμε και διαπιστώσαμε ήταν ότι σε σχέση με τα συνήθη βραδινά επίπεδα, που έχουμε συγκεντρώσεις γύρω στο 70 με 90 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, εχθές το βράδυ (16/2) και είχαμε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις, που σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας ξεπέρασαν και τα 250 μικρογραμμάρια στο κυβικό μέτρο» αποκάλυψε ο κ. Γερασόπουλος, χαρακτηρίζοντας την τιμή οριακή, καθώς ήταν 2 με 2,5 φορές επάνω από τα συνήθη κρύα βράδια στην Αθήνα.
«Το όριο που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι στα 15 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Η μέση τιμή της μέρας είναι 15μg φέτος, που είναι μια ιδιαίτερη χρονιά και ήταν πιο αυξημένη, ενώ τα βράδια ξεπερνάμε τα 70, 80 και 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Είμαστε αρκετά πιο πάνω», επισήμανε ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών.