Μια στις πέντε γυναίκες με καρκίνο μαστού προσβάλλεται από έναν επιθετικό τύπο της νόσου, ο οποίος έχει δυσμενή πρόγνωση και απαιτεί ειδική προσέγγιση για τη θεραπεία του. Πρόκειται για έναν καρκίνο μαστού που σχετίζεται με κληρονομούμενες γονιδιακές μεταλλάξεις ιδίως του γονιδίου BRCA1.
Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος μαστού αποτελεί μια ιδιαίτερη κατηγορία καρκίνου μαστού και ονομάστηκε έτσι, γιατί αφορά όγκους του μαστού που δεν εκφράζουν ορμονικούς υποδοχείς οιστρογόνων και προγεστερόνης αλλά ούτε και την ογκοπρωτεΐνη HER2. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν μπορούμε να στοχεύσουμε τους όγκους αυτούς ούτε με ορμονική θεραπεία αλλά ούτε και με τα σύγχρονα anti -HER2 φάρμακα.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Τριπλά Αρνητικό Καρκίνο Μαστού στις 3 Μαρτίου, η φαρμακευτική εταιρεία Gilead ανέλαβε πρωτοβουλία για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον συγκεκριμένο υπότυπο καρκίνου.
Με κεντρικό μήνυμα «Σύμβολό μας η δύναμή μας» στοχεύει να βοηθήσει όλους μας να κατανοήσουμε πως ο τριπλά αρνητικός καρκίνου του μαστού διαφέρει και απαιτεί εξειδικευμένη και έγκαιρη ενημέρωση των ασθενών.
Με την πρωτοβουλία της η Gilead επιδιώκει να κάνει πιο διακριτό τον συγκεκριμένο υπότυπο, μέσω της πρόσκλησης που απευθύνει για ενημέρωση και προληπτικό έλεγχο με τελικό στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του.
Την καμπάνια «Σύμβολό μας η δύναμή μας», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), υποστηρίζουν η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών ΚΕΦΙ.
Νέες θεραπευτικές επιλογές
Όπως και οι άλλες μορφές καρκίνου του μαστού, ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται με συνδυασμό θεραπευτικών χειρισμών όπως η χειρουργική επέμβαση, η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία και τα καινοτόμα φάρμακα.
Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια με την έγκριση στοχευμένων θεραπειών και για αυτήν την κατηγορία καρκίνου, η χημειοθεραπεία δεν είναι πια η μόνη θεραπευτική επιλογή.
Το αποτέλεσμα από τις νέες στοχευμένες θεραπείες είναι η αύξηση της επιβίωσης των ασθενών, οι οποίοι διατηρούν και καλύτερη ποιότητα ζωής αφού οι θεραπείες διαθέσιμες είναι καλύτερα ανεκτές.