Με την αποδέσμευση «βουνών» από μη ταξινομημένα έγγραφα για τα Αγνώστου Ταυτότητας Εναέρια Φαινόμενα (UAP), οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν αυτά τα αντικείμενα που ήταν γνωστά ως UFO.
Ένα νέο έγγραφο από το Γραφείο Διερεύνησης για την ύπαρξη ATIA του Πενταγώνου και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ επιβεβαιώνει ότι τα UAP φαίνεται ότι αψηφούν τη φυσική, καθώς δεν διαθέτουν ορισμένα αποκαλυπτικά σημάδια, όπως μια ιονισμένη ουρά ή μια οπτική μπάλα φωτιάς που παράγεται από την τριβή.
Το έγγραφο υποστηρίζει ότι αυτό είναι μάλλον περισσότερο ένα πρόβλημα με τους αισθητήρες που καταγράφουν αυτά τα δεδομένα παρά με την τρέχουσα κατανόηση της φυσικής από την επιστήμη.
Η έρευνα γύρω από τα Αγνώστου Ταυτότητας Εναέρια Φαινόμενα (UAP), τα οποία στην πραγματικότητα είναι απλώς ΑΤΙΑ με άλλο όνομα, συχνά συνδέεται με τη δυνατότητα επίσκεψης νοήμονος ζωής στη Γη.
Sε ένα νέο προσχέδιο εγγράφου (το οποίο δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί), ο Sean Kirkpatrick, διευθυντής του Γραφείου Διερεύνησης για την ύπαρξη ATIA και ο Avi Loeb του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, απομάκρυναν τα πιο φιλοσοφικά ερωτήματα σχετικά με τη ζωή σε άλλους πλανήτες και επικεντρώθηκαν στη φυσική των “εξαιρετικά ευέλικτων” UAPs.
Σχεδιάζοντας “φυσικούς περιορισμούς” για να αναλύσουν αυτά τα UFO, οι Kirkpatrick και Loeb διαπίστωσαν ότι οι πρόσφατες παρατηρήσεις του UAP αψηφούν τους νόμους της φυσικής, δηλώνοντας ότι «η τριβή του UAP με τον περιβάλλοντα αέρα ή το νερό αναμένεται να δημιουργήσει μια φωτεινή οπτική σφαίρα φωτιάς, κέλυφος ιονισμού και ουρά που υποδηλώνει ραδιοφωνικές υπογραφές». Ωστόσο, πολλά από τα UAP που μελετήθηκαν δεν παρουσιάζουν κανένα σημάδι αυτών των υπογραφών.
Παρά το ότι αυτό μοιάζει με ένα σαφές σημάδι ότι κάτι… εξωγήινο συμβαίνει, το έγγραφο τονίζει ότι τέτοιες ανωμαλίες θα μπορούσαν να εξηγηθούν με πιο γήινα μέσα, δηλαδή ότι τα ανθρώπινα-όργανά μας απλά δεν είναι αρκετά ευαίσθητα για να καταλάβουν τι συμβαίνει.
Οι συγγραφείς γράφουν: «Η έλλειψη αυτών των υπογραφών θα μπορούσε να συνεπάγεται ανακριβείς μετρήσεις απόστασης (και, ως εκ τούτου, παραγόμενη ταχύτητα) για αισθητήρες μίας θέσης χωρίς δυνατότητα πύλης εμβέλειας. Οι τυπικές θεάσεις UAP είναι πολύ μακριά για να ληφθεί μια εικόνα του αντικειμένου με υψηλή ανάλυση και ο προσδιορισμός της κίνησης του αντικειμένου περιορίζεται από την έλλειψη δεδομένων απόστασης».
Δηλαδή, τα ΑΤΙΑ δεν θα μπορούσαν να είναι τίποτα περισσότερο από οπτικές ψευδαισθήσεις που προκαλούνται από τους αισθητήρες. Είναι μια αξιοσημείωτη εξήγηση, καθώς ο Loeb έχει περιγραφεί ως περισσότερο «πιστός» στα UFO από τους συναδέλφους του.
Ο Loeb δημιούργησε «διαμάχη» το 2017 όταν πρότεινε ότι το ‘Oumuamua (που σημαίνει “αγγελιοφόρος από μακριά που φτάνει πρώτος”), ένα από τα δύο διαστρικά αντικείμενα που εισήλθαν ποτέ στο ηλιακό σύστημα, θα μπορούσε να είναι ένα τεχνητά κατασκευασμένο αντικείμενο.
Το 2021, ο Loeb εγκαινίασε το πρόγραμμα Galileo Project στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το οποίο θέλει να αναπτύξει μια αυστηρή επιστημονική προσέγγιση για τη μελέτη των UAPs. Παρά το ότι είναι ανοιχτός στις πιθανότητες να είναι κάτι εξωγήινο η απάντηση, ο Loeb παραμένει επιφυλακτικός απέναντι στην τρέχουσα «συγκομιδή» θολών, μη εστιασμένων δεδομένων.
«Ένα εκατομμύριο θολές εικόνες είναι άχρηστες, σε σύγκριση με ένα μόνο βίντεο υψηλής ανάλυσης που διαχωρίζει ένα αντικείμενο καθώς κάνει ελιγμούς», δήλωσε ο Loeb στο Scientific American τον Φεβρουάριο.
Έτσι, το Galileo Project του Loeb σχεδίασε στην πραγματικότητα ένα ειδικά κατασκευασμένο παρατηρητήριο που μπορεί να αναλύσει τον ουρανό σε υπέρυθρες, οπτικές και ραδιοφωνικές ζώνες. Παρατηρητήρια όπως αυτά θα πρέπει να τοποθετηθούν σε όλες τις ΗΠΑ -και σε ολόκληρο τον κόσμο- με την ελπίδα να συγκεντρώσουν δεδομένα UAP που θα είναι πιο λεπτομερή από αυτά που έχει συγκεντρώσει ο στρατός στο παρελθόν.
Αναφορές όπως αυτές θα εμφανίζονται πιθανότατα με μεγαλύτερη συχνότητα, καθώς οι επιστήμονες διαφόρων οργανισμών και πανεπιστημίων θα αρχίσουν να αναπτύσσουν τρόπους μελέτης αυτών των προς το παρόν εξηγήσιμων αντικειμένων. Η NASA δημιούργησε μια 16μελή ομάδα μελέτης UAP για να αναπτύξει έναν οδικό χάρτη για περαιτέρω μελέτη, ενώ έχουν επίσης δημιουργηθεί μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί για να προωθήσουν πιο αξιόπιστες έρευνες σχετικά με τα UAP.
Προς το παρόν, φαίνεται ότι ορισμένοι επιστήμονες και ιδρύματα ενδιαφέρονται να κάνουν την επιστημονική συζήτηση γύρω από τα UAP πιο αξιόπιστη – αλλά θα χρειαστούν καλύτερα δεδομένα για να δουλέψουν.
Με πληροφορίες από popularmechanics.com.